VIDEO: Biblioteca vecinilor sau cum să-ți cunoști vecinii prin intermediul cărților

0

De la ideea de a duce cărțile acolo unde nu te aștepți să le găsești, inițiatorul campaniei Cărțile pe față, Victor Miron, a hotărât să recomande cărțile pe care le-a citit într-un alt mod inedit: a creat o mini-bibliotecă deasupra căsuțelor poștale din scara blocului, fiind un loc pe lângă care fiecare vecin trece zilnic. Toată această acțiune a numit-o „Biblioteca vecinilor”, iar acum sunt deja zeci de beneficiari ce se bucură de cărțile vecinilor lor, nu doar în Cluj, ci și în alte orașe precum București, Timișoara sau Focșani.

bvcolaj

Victor a făcut acest pas în momentul în care a realizat că stă de 2 ani în locuința sa, însă nu își cunoaște vecinii, motiv pentru care a căutat și bineînțeles, a găsit o modalitate care să determine vecinii să se cunoască între ei. „Cărțile sunt din biblioteca mea, majoritatea le-am citit deja și m-am gândit să le ofer și vecinilor așa cum ne împrumutăm o lingură de zahăr sau un plic de cafea, să ne împrumutăm și cărțile și poate prin intermediul lor să ajungem să ne cunoaștem mai bine”, spune el. Pentru a exemplifica și mai bine acest concept inițiatorii au realizat și acest clip video.

În cadrul unui reportaj, un alt tânăr spunea: „Ar fi interesant să găsești asta în fiecare scară de bloc. Probabil aș merge din scară-n scară să văd ce cărți aș putea să găsesc”, dar ce e și mai interesant e felul în care oamenii sunt dispuși să contribuie la creșterea bibliotecii din scara lor de bloc. Într-un caz din Cluj, un locatar simpatic a adus un birou special pentru Biblioteca vecinilor, în așa fel încât oamenii să aibă acces mai ușor la titlurile cărților, căsuțele poștale fiind prea sus.

Ce nu am precizat până acum e unica regulă ce însoțește orice bibliotecă din scările de bloc: dacă dorești să iei o carte, trebuie să lași alta la schimb.

Pentru cei care își prețuiesc cărțile extrem de mult încât nu ar dori să le piardă așezându-le pe casa scării, există o altă variantă de Biblioteca vecinilor: scrie pe o foaie câteva titluri de cărți pe care le-ai împrumuta vecinilor, lipește foaia pe căsuța ta poștală, ca orice vecin interesat să știe la ce apartament să te găsească. E și aceasta o metodă de succes pe care echipa Cărțile pe față o încurajează. Bineînțeles, dacă dorești să aplici ambele variante, ești binevenit! Trimite însă o poză pe pagina de Facebook a campaniei Cărțile pe față, pentru a ne putea bucura cu toți de frumusețea cărților „împrăștiate” în cel mai bun sens.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează