Viaţa e prea scurtă ca să fii supărat

0

Text&foto: Andra Calenic

Uneori, pentru o perspectivă mai bună a lucrurilor, e bine să dai zoom out şi să priveşti imaginea de ansamblu. Când eşti prea prins în micile detalii ale vieţii cotidiene, un pas înapoi poate fi revelator şi te poate ajuta să fii mai conectat la ansamblu, la întreg jocul de puzzle, şi nu la o piesă mai capricioasă, pe care nu reuşeşti să o potriveşti cum trebuie.

Serios acum, viaţa e prea scurtă ca să te superi că vânzătoarea nu ţi-a zâmbit destul de convingător sau că tipul ăla nesimţit nu s-a dat din calea ta la metrou. Să te plângi că plouă şi că pantofii nu se asortează cu fusta ori să nu mai vorbeşti cu cineva drag din cauza unor orgolii sau a unor motive pe care nici nu le mai ţii minte. Viaţa-i prea scurtă ca să arunci cu vorbe grele în stânga şi-n dreapta, ca şi cum ai fi un judecător atotputernic.

viata e scurta

„Dacă un măgar îţi dă o copită, nu face şi tu la fel”. Când cel de lângă tine e îmbufnat, nu trebuie să faci şi tu ca el. Nu e cazul să te laşi tras în vârtejul indispoziţiei şi să te superi pentru micile detalii lipsite de relevanţă în viaţa ta. Până la urmă, mai mult decât realitatea contează percepţia noastră asupra ei. Dacă tranformăm orice mic inconvenient al vieţii de zi cu zi într-o catastrofă, cum ne mai raportăm la boli, accidente sau alte evenimente tragice?

Apropo de asta, mi-am amintit de un pasaj din „Mănâncă, roagă-te, iubeşte– de fapt singura parte din carte care mi-a placut şi mi-a rămas în minte. E vorba de secvenţa în care personajul principal îşi propune să mediteze, stând nemişcată, însă îşi dă seama că e încolţită de un roi de insecte care nu o lasă în pace. Primul lucru care îi vine în minte este să se apere energic, să dea din mâini şi să se agite pentru a le alunga. Însă apoi îşi dă seama ca acest lucru nu o va ajuta şi alege, în schimb, să stea nemişcată şi să le ignore. Minune: observă că nu se mai simte agasată de insecte.

De atâtea ori ne supărăm pentru mărunţuşurile care de fapt nu contează şi le transformăm în adevărate drame, conferindu-le proporţii uriaşe, în loc să le tratăm cu indiferenţă şi să nu le lăsăm să ne afecteze. În schimb, hai să ne canalizăm energiile spre lucrurile importante pentru noi, spre oamenii pe care îi iubim şi spre visele noastre, care, cu muncă şi perseverenţă, pot deveni realitate!

Citeşte şi:

Pentru oamenii ocupaţi

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.