Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Variante de a petrece vacanta: mare, munte sau voluntariat… la biblioteca

0

Job de liceu: voluntariatul

Poate că cei mai mulți dintre noi își aduc aminte de liceu ca fiind o perioadă în care am început să căutăm curioși în jurul nostru și să descoperim în fiecare zi pasiuni noi. Fie că ne-am petrecut nopțile ascultând muzică nouă sau în dezbateri lungi despre filmele lui Kubrik, concerte, cărți sau principii de viață, după ani, tragem linie și punem de-o parte ceea ce și-a pus cu adevărat amprenta asupra noastră. De multe ori, pasiunile descoperite în anii de liceu ne însoțesc toată viața. Fie că ne întoarcem la ele din când în când, fie că le transformăm în ceea ce facem zi de zi.  Adriana Pană a început din adolescență cu o pasiune care până în prezent i-a rămas la fel de dragă, iar de mai bine de douăzeci de ani, deschide în fiecare dimineață ușa bibliotecii Dimitrie Cantemir, pe unul dintre principalele bulevarde ale Bucureștiului, Dacia.

DSC01107În această bibliotecă, se perindă frecvent elevi din liceul de peste drum, ce poartă același nume. Unii dintre ei au venit doar pentru a face proiecte școlare, dar pentru alții a însemnat mai mult. Aici, câțiva liceeni și-au descoperit pasiunea pentru voluntariat. Totul a început într-un mod amuzant, își amintește Adriana. Doi dintre elevi veniseră la un moment dat cu două cărți împrumutate, al căror termen fusese depășit de câteva zile. Drept pedeapsă, Adriana i-a adus pentru câteva ore în bibliotecă, să o ajute cu diverse lucruri mici, mai precis să facă „muncă în folosul bibliotecii”. Pedeapsa s-a dovedit însă a fi ulterior o recompensă. După prima zi de voluntariat, elevii s-au întors și în următoarea zi. Și apoi în următoarea și tot așa până când au ajuns să vină regulat, după cursuri. Ba chiar și în vacanță, voluntarii își fac timp pentru un drum până la bibliotecă, să o ajute pe Adriana, care nu contenește cu evenimentele dedicate copiilor și adulților din cartier. Este pasiunea lor, una dintre pasiunile acelea de liceu, pe care le descoperi din întâmplare și care ajung să te captiveze.

Energia și entuziasmul voluntarilor au schimbat mult în bine felul în care funcționează biblioteca, povestește Adriana. De la înregistrarea cărților în baze de date, la scrierea unui regulament de ordine interioară mai prietenos, la ajutorul oferit bătrânilor care voiau să folosească calculatorul și internetul, dar care nu știau cum, voluntarii sunt gata de fiecare dată să sară în ajutorul vizitatorilor din bibliotecă. Inspirată de pasiunea tinerilor, Adriana Pană a introdus de 2 ani, în mod oficial, un program de voluntariat la bibliotecă în care orice elev de liceu se poate înscrie pe perioada unui an. Au stabilite un număr de ore pe săptămână, o serie de activități de care se ocupă în mod direct iar, la final, primesc și o adeverință de practică, ceea ce le aduce un atu în plus atunci când vor să se angajeze, sau dacă se îndreaptă spre studii în străinătate. Bibliotecara știe că se poate baza pe ei, în plus, ideile noi prind viață mai ușor pentru că are o echipă de încredere în spate. La final devine dificil, când trebuie să se despartă de ei. Adriana spune însă că cel mai important pentru ea este ca toată această experiență să îi învețe lucruri frumoase, pe care tinerii să le ia mai departe și să le folosească cât mai bine.

Liceeni și studenți din toată țara pot aplica la acest „job” în cele peste 2.000 de biblioteci publice din programul Biblionet ce a adus tehnologia modernă în biblioteci.

Dacă pentru unii voluntariatul înseamnă un mod de petrecere a timpului liber, pentru alții devine o experiență intensă care ar putea cântări greu în viitor, când vine vreame să își aleagă cariera. Un lucru e sigur, însă: biblioteca este un loc de întâlnire pentru multe povești și din cărți dar și de viață.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.