Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vânătoarea ciocârliilor – o chestiune de etică

0

Vânătoarea ciocârliei de câmp ridică o întrebare importantă pentru societatea românească: ne dorim să facem profit pe seama unei specii care este simbol național, aflate în declin ”exportând” dreptul de vânătoare unor vânători străini?

România este una dintre puținele țări europene în care vânătoarea ciocârliei de câmp (Alauda arvensis) – specie protejată prin legislația națională – este permisă. Deși nu avem tradiție pentru vânarea sau consumul acestei specii, recoltarea ei nu este necesară și nu contribuie în mod semnificativ la bugetul de stat, anual Ministerul de resort aprobă împușcarea unui număr de exemplare. În 2018-2019, un procent de 50% din totalul exemplarelor de ciocârlie capturate la nivel național a revenit vânătorilor străini, iar în 2017-2018 acest procent s-a ridicat la 58%, conform datelor oficiale1.

Populațiile de ciocârlie – specie emblematică pentru cultura românească – sunt în scădere în toată Europa. Astfel, date oficiale2 arată că în ultimii 36 de ani populația europeană de ciocârlie de câmp a scăzut cu mai bine de jumătate, cauza principală fiind reducerea suprafețelor favorabile lor prin intensivizarea agriculturii. Vânătoarea poate accelera acest declin.

Din punct de vedere al conservării naturii această situație ridică o serie de probleme și riscuri. Cele mai importante sunt: riscul braconajului accidental sau intenționat al unor specii strict protejate și riscul agravării declinului acestei specii atât la nivel național cât și european.

Zonele în care se vânează numărul cel mai mare de exemplare, sunt și zonele în care trăiesc alte două specii strict protejate – ciocârlia de stol și ciocârlia de Bărăgan, alături de ciocârlan și fâsa de câmp – specii pentru care vânătoare este INTERZISĂ! Identificarea vizuală a acestora este foarte dificilă sau imposibilă de la distanță, fără instrumente optice și experiență, din cauza coloritului și dimensiunii lor. Astfel crește riscul braconajului accidental pentru toate aceste specii. Cazurile de braconaj și transport ilegal de păsări de mici dimensiuni descoperite de autorități în ultimii ani demonstrează validitatea acestui risc.

În momentul de față nu există o metodologie de stabilire a cotelor de vânătoare pentru speciile de păsări migratoare, inclusiv ciocârlia, aceste cote fiind acordate doar în baza solicitărilor fondurilor de vânătoare, fără nici o bază științifică. Vânătoarea are loc în perioada 15 septembrie și 31 octombrie, când teritoriul țării este traversat de populațiile de ciocârlie din alte țări, aflate în migrație. Astfel, sunt imposibil de stabilit măsura și modul în care vânătoarea influențează numărul ciocârliilor de la nivel național și european sau conservarea altor specii strict protejate. Considerăm că acest fapt trebuie tratat cu precauție.

Vânătoarea acestei specii nu este necesară și nu este justificată din punct de vedere economic. Administratorii fondurilor cinegetice nu au cheltuieli de management legate de această specie, așa cum este cazul, de exemplu, cu speciile de cervide sau carnivore mari. Specia nu produce pagube, și nu este hrănită artificial, iar recoltarea ei aduce venituri unui număr redus de gestionari de fonduri de vânătoare, neavând o contribuție semnificativă la bugetul de stat.

Astfel, membrii Federației Coaliția Natura 2000 considerăm imorală și nejustificată continuarea vânătorii acestei specii emblematice. Susținem pozițiile oficiale ale Societății Ornitologice Române și Asociației Grupul Milvus” – organizații membre specializate în conservarea păsărilor. Credem în importanța folosirii metodelor și datelor științifice în calcularea cotelor de vânătoare. Considerăm absolut necesară respectarea principiilor precauției și al prevenției în deciziile privind vânarea păsărilor – principii asumate de Statul Român în Strategia Națională și Planul de Acțiune Pentru Conservarea Biodiversității 2010 — 2020.

Având în vedere aceste aspecte, considerăm oportune și necesare următoarele:

  • modificarea valorii cotei de recoltă pentru ciocârlia de câmp la zero, pentru anul 2019

  • scoaterea acestei specii protejate de pe lista speciilor de interes cinegetic

  • deschiderea unei dezbateri tehnice între instituțiile statului, reprezentanții societății civile și alți factori interesați privind lista speciilor de păsări de interes cinegetic, metodologiile de aprobare a cotelor de vânătoare pentru acestea și armonizarea intereselor vânătorești cu cele de conservare.

În harta de mai sus:

Datele oficiale ale Ministerului Apelor și Pădurilor indică județele în care procentul exemplarelor de ciocârlie vânate de către străini este cel mai ridicat (prin cercurile dimensionate) și județele cu cele mai mari efective de ciocârlie vânate în 2018-2019 (prin coduri de culoare). Aceste județe se suprapun cu arealul de răspândire al unor specii la care vânătoarea este interzisă.

Informații despre organizație

Coaliția Natura 2000 apără interesele naturii de 15 ani, timp în care a supravegheat respectarea cadrului legal din sectorul conservării biodiversității și a luptat împotriva abuzurilor comise în arii protejate. Punem în valoare expertiza și experiența a 20 de organizații de mediu. Am devenit principalul partener de dialog pentru Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor pe linie de biodiversitate, dar și coordonator din partea Comisiei Europene în România în ceea ce privește monitorizarea implementării Directivelor Habitate și Păsări.

Contact Federație: office@natura2000.ro, www.natura2000.ro

2 Conform cifrelor EBCC/BirdLife/RSPB/CSO – https://pecbms.info/trends-and-indicators/species-trends/species/alauda-arvensis/ în perioada 1980 – 2016, populația de ciocârlie a scăzut cu 53 la sută.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.