Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (UAUIM) a desemnat cele 3 cule care vor beneficia de idei de proiecte de conservare – restaurare

0

Istorie olteneasca la puterea a treia: Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (UAUIM) a desemnat cele 3 cule care vor beneficia de idei de proiecte de conservare – restaurare

Trei dintre cele 27 de cule din Oltenia au sansa de a castiga lupta cu timpul: la 6 luni dupa lansarea proiectului Cule in lumina, perioada in care fiecare dintre constructii a fost prezentata publicului larg, Grupul CEZ in Romania impreuna cu UAUIM anunta acum rezultatul voturilor.
Pe site-ul oficial al campaniei (culeinlumina.ro) comunitatea locala si publicul national au avut la dispozitie mai multe saptamani pentru acordarea votului pentru cula preferata, care din punctul lor de vedere ar necesita un proiect de restaurare.
Acest vot s-a încheiat cu un top 10 al celor mai votate constructii, dintre care reprezentantii UAUIM au selectat 3 cule: Cula I. C. Davani[i], Casa Cula Eftimie Nicolaescu[ii]si Cula Cioaba Chintescu[iii].“Implicarea comunitatii locale si a publicului larg ne onoreaza si ne valideaza decizia de a ne orienta eforturile catre istoria bogata a ariei noastre de activitate si catre aducerea ei in lumina prezentului. Multumim tuturor celor care ne-au impartasit povesti despre energia speciala a unui #Acasa de odinioara”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ Romania.

„Implicarea UAUIM in proiectul Cule in lumina reprezinta o etapa fireasca in demersul Grupului CEZ de a pune in lumina atentiei publice aceste edificii – martori ai istoriei. Primul pas din realizarea de propuneri de restaurare-conservare pentru culele oltenesti a fost reprezentat de selectia a 3 cule de catre experti si arhitecti de la UAUIM. Criteriile principale folosite in evaluare au fost: relevanta edificiului pentru programul de arhitectura de tip cula si locuinte cu elemente fortificate si fezabilitatea unei propuneri de interventie asupra cladirii, stabilita pe baza evaluarii starii de conservare si a utilizarii actuale”, spune Conf. dr. arh. Oana Diaconescu.

In perioada imediat urmatoare, echipe de studenti ai Universitatii, sub indrumarea atentă a cadrelor didactice, vor face o vizita de studiu in localitati, unde vor realiza masuratori, cercetare la fața locului si vor aduna informatii relevante pentru munca lor ulterioara.
Dupa pregatirea ideilor de proiecte de conservare-restaurare pentru cele 3 cule, acestea vor fi jurizate in cadrul unui concurs care va avea loc in a doua jumatate a anului 2020, concurs care beneficiaza inclusiv de certificare internationala.

Avand in vedere rolul pe care aceste cule l-au avut pentru dezvoltarea culturala si sociala a Olteniei si numarul din ce in ce mai mic al acestor constructii-simbol, proiectul lansat de Grupul CEZ in Romania cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului (INP) si UAUIM prezinta în format digital – pe www.culeinlumina.ro – detalii despre importanta si istoria fiecarei cule.
La imbogatirea informatiilor au participat atat reprezentantii autoritatilor locale din zona Olteniei, cat si pasionatii de istorie din regiune.

Evoluția proiectului poate fi urmărită pe canalele Social Media ale CEZ România:

Pagina de Facebook CEZ Romania 

Profilul de twitter CEZ_Romania 

Profilul de Instagram CEZ_Romania 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.