Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

UNICEF salută adoptarea legii ce interzice instituționalizarea copiilor sub trei ani

0

UNICEF salută inițiativa Parlamentului României cu sprijinul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și a Persoanelor Vârstnice și a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) de a interzice instituționalizarea copiilor sub trei ani.

Revizuirea legii transmite un mesaj puternic: copiii sunt o prioritate și România continuă să fie una dintre țările lidere în regiune în ceea ce privește implementarea de reforme cheie pentru copiii vulnerabili. Ca urmare a Conferinței Regionale organizate de UNICEF în decembrie 2012 pe tema interzicerii instituționalizării copiilor sub trei ani, România este una dintre primele țări care îndeplinește acest angajament. Revizuirea legii este în concordanță cu cele mai noi recomandări ale Uniunii Europene și internaționale.

Sub coordonarea președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a inițiatoarei legii, deputata Gabriela Podașcă, împreună cu Ministerul Muncii și ANPDCA, România a făcut un pas important în ceea ce privește protejarea drepturilor copilului. Prin intermediul acestei inițiative, România își demonstrează din nou potențialul de a deveni un lider în regiune în ceea ce privește protejarea drepturilor copilului. Suntem gata să sprijinim Autoritatea Națională și Direcțiile Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului în implementarea acestei legi la nivel național și local începând cu ianuarie 2015 și pe mai departe pentru a continua procesul de dezinstituționalizare cu scopul de a nu mai avea niciun copil în instituții tradiționale până în 2020”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

unicef copiii vulnerabiliAceastă lege va fi un al exemplu de bună practică în ceea ce privește protejarea copiilor vulnerabili pe care România îl va împărtăși cu alte țări din Europa și nu numai.

Totodată, UNICEF face apel pentru creșterea investițiilor în servicii sociale la nivel local pentru a preveni separarea nenecesară a copiilor de familiile lor. Pe baza experienței internaționale și locale, există evidențe care arată că un asistent social în fiecare comunitate, adesea împreună cu un asistent medical și un mediator școlar, contribuie la realizarea drepturilor copiilor la mediu familial, educație și sănătate.

Despre UNICEF România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.  UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale guvernelor, persoanelor fizice, corporaţiilor  și a fundaţiilor.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.