Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un teren de sport și o zonă de recreere au fost inaugurate la Secția exterioară Ișalnița a Penitenciarului Craiova

0

Vineri, 16 octombrie, Asociația MaiMultVerde, Penitenciarul Craiova și Penitenciarul de Minori și Tineri (Centrul de Detenţie) au inaugurat terenul de fotbal și zona de recreere amenajate la Secția exterioară Ișalnița a Penitenciarului Craiova printr-un eveniment sportiv: un meci de fotbal între persoane private de libertate din cele două instituții.

Foto meci fotbal_Isalnita_04
Cele două spații au fost realizate în cadrul proiectului ”Eco-voluntariat în penitenciare” pe o suprafață de teren de aproximativ 3000 mp nefolosită până acum, aflată în imediata vecinătate a secției exterioare Ișalnița.

”Eco-voluntariat în penitenciare” este un proiect care promovează beneficiile voluntariatului pentru mediu în rândul persoanelor private de libertate din Penitenciarul Craiova şi Penitenciarul pentru Minori şi Tineri, precum şi în rândul comunităţilor din Craiova şi Işalniţa. Unul dintre cele cinci programe de voluntariat de mediu implementate în cadrul proiectului, “Management forestier responsabil”, a presupus valorificarea unei suprafețe de aproximativ 3000 mp din terenurile de care dispune Penitenciarul Craiova. O echipă de 100 de persoane private de libertate a realizat o infrastructură de agrement constând într-un teren de mini-fotbal, un părculeț și o pepinieră.

Amenajarea a constat într-un complex de activităţi specifice, curățarea, frezarea și nivelarea suprafeței bazei sportive, locului de agrement și pepinierei, așternerea și compactarea unor straturi succesive de nisip și pietriș cu rol de stabilizare și de drenaj, așternerea și compactarea unui strat de pământ fertil cu rol de substrat pentru gazon, execuția unui puț forat și a unui sistem de irigații prin aspersie, montarea rulourilor de gazon, plantarea unor arbori și arbuști decorativi, execuția unui foișor, precum şi realizarea împrejmuirii întregului amplasament. Toate aceste activităţi au fost realizate cu implicarea voluntară a persoanelor private de libertate.

Terenul de fotbal și zona de recreere au fost inaugurate printr-un meci de fotbal demonstrativ între echipa persoanelor private de libertate din Penitenciarul Craiova și cea a tinerilor din Penitenciarul de Minori și Tineri. În acest fel, voluntarii din proiect s-au putut bucura primii de beneficiile muncii lor și s-au angrenat într-o dispută sportivă entuziastă, desfășurată în limitele colegialității și fair play-ului. Prin felul în care au participat, atât la amenajare, cât și la întrecerea sportivă, persoanele private de libertate au arătat că își doresc să poată contribui prin forțe proprii la crearea unei infrastructuri corespunzătoare derulării în bune condiții a programelor de educație și asistență psihosocială desfășurate în perioada privării de libertate.

În acest context, domnul comisar şef Adrian Cristian BECHEANU, directorul Penitenciarului Craiova, a apreciat că: “Amenajarea spaţiilor pe care le inaugurăm permite ca, în viitor, să desfăşurăm în condiţii optime o gamă variată de activităţi sportive atât cu persoanele private de libertate cât şi cu personalul unităţilor penitenciare”.

Meciul de fotbal s-a înscris într-un cadru mai larg de activități, fiind un eveniment prin care partenerii au vrut să arate opiniei publice și să informeze comunitatea locală și instituțiile publice din Craiova că, dacă există ocazia, deținuții se pot implica în activități de voluntariat nu numai în închisoare ci și în spațiul public, fiind o resursă importantă pentru rezolvarea anumitor probleme ale comunității.

Despre ”Eco-voluntariat în penitenciare”

”Eco-voluntariat în penitenciare” este un proiect care promovează beneficiile voluntariatului pentru mediu în rândul persoanelor private de libertate din Penitenciarul Craiova şi Penitenciarul pentru Minori şi Tineri, precum şi în rândul comunităţilor din Craiova şi Işalniţa. Cu sprijinul Federaţiei Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România (VOLUM), au fost selectate 100 de persoane private de libertate din Penitenciarul Craiova şi din Penitenciarul pentru Minori şi Tineri şi 20 de voluntari din rândul comunităţii locale, care au coordonat activitățile în care au fost implicate persoanele private de libertate.

Proiectul ”Eco-voluntariat în penitenciare” are ca obiectiv principal implicarea, ca voluntari, a persoanelor private de libertate, dar şi a locuitorilor din Işalniţa şi Craiova în proiecte de mediu în beneficiul localnicilor şi a instituţiilor care funcţionează în comunitate. De asemenea, se urmăreşte iniţierea de practici sustenabile în domeniul protecţiei mediului în instituţiile penitenciare, de care vor beneficia aproximativ 1.505 de persoane private de libertate şi 600 de angajaţi ai penitenciarelor, dar și în comunitate.

Partenerii proiectului sunt Asociaţia MaiMultVerde, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul pentru Minori şi Tineri, Federaţia VOLUM şi Primăria Işalniţa. Partenerii proiectului îşi propun să ofere un cadru în care toţi participanţii să înţeleagă cu adevărat valoarea cetăţeniei active şi avantajele acesteia atât la nivel personal, cât şi social. Încurajând iniţiativele în domeniul voluntariatului pentru mediu, se doreşte crearea unor mecanisme care să faciliteze dialogul şi cooperarea între membrii comunităţii şi persoanele private de libertate în scopul reintegrării după punerea în libertate a acestora din urmă.

Perioada de desfăşurare a proiectului este de 15 luni, august 2014-octombrie 2015. Proiectul ”Eco-voluntariat în penitenciare” este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 66.057 euro. Mai multe informaţii despre proiect pot fi găsite pe www.penitenciareverzi.ro, iar despre granturile SEE 2009-2014 pe www.eeagrants.org.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.