Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un pasionat de istorie „colecționează” case vechi din Oltenia, în cadrul unui proiect inedit

0

„Puțini oameni își trăiesc viața urmându-și pasiunile. Unii colecționează timbre, alții colecționează brichete sau fanioane ale echipelor de fotbal, noi colecționăm «conace vechi»”. Așa descrie Dragoş Andreescu proiectul „Monumente Pierdute”, o pagină de Facebook născută din pasiunea pentru fotografie, istorie şi arhitectură, ce aduce în prezent bogăţia arhitecturală a Olteniei. Din păcate, multe dintre aceste clădiri, adevărate bijuterii arhitecturale ale vremii, sunt astăzi într-o stare dezastruoasă, o mare parte dintre ele riscând să devină ruine irecuperabile în câţiva ani.

Îşi aminteşte perfect prima clădire fotografiată: Conacul Bebe Poenaru din comuna Malu Mare. Se întâmpla în 2007. Pe atunci nu intuia că nostalgia lui pentru trecut poate fi atât de contagioasă, că atâţia oameni îi vor împărtăşi dragostea pentru istorie, pentru frumos.

Conacul Constantin Popp, din comuna Salcuta. Constantin Popp a ocupat si functia de prefect a judetului Dolj in perioada interbelica

A urmat o a doua casă, o a treia, până s-a ajuns la un portofoliu stufos de peste 70 de clădiri de patrimoniu, toate din zona Olteniei. Nu este singur în acest proiect. Alături îi este şi prietenul său Mihai Popescu, jurist de profesie, care participă cu acelaşi entuziasm la redescoperirea trecutului acestor clădiri. Fac asta în timpul liber, în weekend sau după program, din bani proprii, fără să ceară nimănui nimic, dintr-o pasiune fără margini pe care puţini o înţeleg şi din convingerea că lasă ceva bun în urma lor. „În spatele fiecărei fotografii sunt ore întregi de cercetare şi de consultare cu diverşi colaboratori, istorici, arhitecţi. De obicei, mergem pe teren când vremea ne permite acest lucru. Multe dintre clădirile pe care le căutăm se află în zone greu accesibile, năpădite de vegetaţie abundentă. Accesul la ele este dificil în mare parte din an. De asemenea, evităm zilele când bate vântul, deoarece starea multora dintre ele este deplorabilă, iar pericolul prăbuşirii unor părţi din ziduri sau acoperiş este mare”.

Nu este oltean, dar se declară îndrăgostit de aceste locuri

Dragoş Andreescu are 31 de ani şi este graphic designer. Ciudat este că deşi nu este din Craiova, a fost primul care a încercat să descopere trecutul clădirilor istorice din această zonă şi să îl promoveze prin intermediul proiectului „Monumente Pierdute”. „Poate că puţini cunosc acest detaliu, dar Craiova este al doilea oraş din ţară ca număr de monumente, după Bucureşti. Ar trebui făcut mai mult pentru aceste clădiri ce riscă să se prabuşească din cauza nepăsării. În statele europene patrimoniul arhitectural este exploatat la maximum şi promovat în turism, pe când la noi este neglijat, parcă, de multe ori, voit. Majoritatea clădirilor pe care le descoperim nici măcar nu sunt incluse în patrimoniu, procesul de clasare fiind unul foarte lent şi costisitor. Anual se clasează undeva la 200 de clădiri, dar, din păcate, se declasează mult mai multe”. Ştie că pentru multe dintre aceste conace şi case boiereşti nu se mai poate face mare lucru. De cele mai multe ori, pagubele sunt iremediabile. Se întâmplă să revină în locuri pe care le-a fotografiat şi priveşte cu strângere de inimă urmele lăsate de trecerea vremii. „Starea de degradare a acestor clădiri avansează cu o repeziciune îngrijorătoare, de la o lună la alta. Multe case o să dispară pentru totdeauna în cel mult cinci ani”, spune Dragoş. Îi rămâne consolarea că aceste monumente de arhitectură vor continua să trăiască prin intermediul fotografiilor sale.

Chiar dacă în ultimul timp au apărut o mulţime de pagini de Facebook sau bloguri cu profil asemănător, tânărul spune ca nu se teme de concurenţă. Ba dimpotrivă! Poate aşa, autorităţile vor face mai multe eforturi pentru a salva aceste clădiri istorice.

Intenţionează să lanseze un site cu istoria clădirilor fotografiate

În prezent, cea mai bună metodă de promovare a proiectului „Monumente Pierdute” rămâne pagina de Facebook. Peste 5.000 de persoane din întreaga ţară urmăresc cu interes fărâmele de istorie surprinse în instantaneele sale. Se lucrează şi la un site care va spune povestea fiecărei clădiri imortalizate în fotografii. „Am descoperit o mulţime de alte case pe care abia aştept să le arăt publicului. Sunt încă în curs de documentare, dar sunt convins că vor fi la fel de apreciate. Nu vă pot descrie bucuria pe care o simt în momentul în care descopăr o nouă poveste sau când vorbesc cu oameni care îmi împărtăşesc pasiunea. Sunt lucruri mărunte care mă încarcă pozitiv şi îmi arată că sunt pe drumul cel bun”.

Istorie in Culori

A întâmpinat dificultăţi în realizarea fotografiilor

E adevărat că nu au fost numai lucruri bune. Au existat numeroase locuri în care nu i s-a dat acordul să fotografieze, fiind vorba de proprietăţi private sau sedii de instituţii publice lăsate în paragină. Un exemplu este Staţia de pompare a apei de la Făcai (suburbie Craiovei), unul dintre marile proiecte ale Olteniei, cu o vechime de mai bine de un secol, care zace acum în paragină. „Astăzi această clădire aparţine Liceului „Constantin Brâncuşi”. Am încercat de câteva ori să cerem acordul conducerii liceului să fim lăsaţi să fotografiem şi interiorul. A trecut aproape un an de când ne tot amână şi pasează de la administrator la director şi invers”, povesteşte Dragoş Andreescu.

Vorbind despre clădirile care i-au rămas întipărite în minte după atâţia ani, tânărul aminteşte de Palatul „Gheorghe Pleşa” din Obârşia de Câmp, din judeţul Mehedinţi. Castelul a fost construit în 1892, iar o mare parte din materiale au fost comandate din Italia, fiind transportate pe vas până în Portul Gruia. Decoraţiile interioare au fost executate de o adevărată pleiadă de pictori specialişti din întreaga lume, ceva asemănător găsindu-se astăzi doar pe Valea Loirei, în Franţa. În timp, această bijuterie arhitecturală a ajuns în subordinea autorităţilor locale. Se alătură astăzi miilor de clădiri istorice lăsate în paragină.

„Istorie în culori“, un proiect născut din dorinţa de a atrage publicul către istorie

Un alt proiect de suflet al lui Dragoş Andreescu este „Istorie în culori”, o pagină de Facebook care readuce la viaţă imagini din trecut prin intermediul tehnologiei. „Acest proiect a început tot în cadrul «Monumente Pierdute» din dorinţa de a atrage publicul către istorie, artă şi frumos, în general. Marele Iorga spunea că «un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii». Acest proiect are un mare succes datorită ineditului. În general noi dorim să schimbăm mentalitatea, să readucem modele, locuri, evenimente de mult trecute în atenţia publicului larg. În România, nu mai există cultură oamenilor bogaţi“, explică tânărul. Fotografiile sunt obţinute de la colecţionari sau de pe internet, iar prelucrarea lor poate dura de la o jumătate de oră, până la două săptămâni, în funcţie de complexitate.

Sursa: Fabrika de Case (www.fabrikadecase.com).

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.