Un mic orizont de speranta (autor Andrei Plesu)

0

Am citit de curând, la recomandarea unui prieten, un articol scris de cunoscutul scriitor Andrei Pleșu în ziarul Adevărul. Ne-a plăcut ce-am citit și dorim să împărtășim pe site-ul nostru măcar o parte din povestea domnului Pleșu despre „un mic orizont de speranţă” de la Bunești.

Un mic orizont de speranţă
Orientarea perpetuă a atenţiei către negativitate e destrămătoare. Strică sufletul, mintea şi stilul.

„Mi se întâmplă frecvent să caut cu lumânarea veşti bune, experienţe încurajatoare, prilejuri de optimism. Glosăm mereu, exasperaţi, pe marginea neajunsurilor, netrebniciilor, catastrofelor mai mici sau mai mari de care ne izbim pe scena politică, pe stradă, în viaţa cotidiană. Poate că, statistic, suntem îndreptăţiţi să inventariem fără odihnă decepţii. Ele sar în ochi la fiecare pas, iar spiritul critic e, oricum, mai la îndemână şi mai bine primit decât semnalarea bleagă a rozurilor. Pe de altă parte, psihologic vorbind, orientarea perpetuă a atenţiei către negativitate e destrămătoare.

Strică sufletul, mintea şi stilul. E, deci, recomandabil ca, măcar din când în când, să devenim tonici, binevoitori, să recuperăm, cu alte cuvinte, forţa de a identifica şi a afirma binele, acolo unde îl întâlnim. Eu, unul, sunt recunoscător ori de câte ori mi se dă ocazia să fac asta, să mă bucur de împliniri, reuşite, promisiuni.

cerMă grăbesc, de aceea, să evoc o împrejurare care, sâmbăta trecută, mi-a provocat un igienic acces de bună dispoziţie. Un prieten mai tânăr, dl Petre Guran, m-a invitat la Buneşti, în judeţul Vâlcea, unde pune temelia unei „şcoli“ gândite nu pentru a instrui, ci pentru a educa. Diferenţa este aceea dintre „specializare“ şi „formare“. Înainte de a deprinde o competenţă particulară, tinerii sunt provocaţi să se modeleze ca oameni întregi, printr-un contact destins cu universul valorilor: marile cărţi ale culturii universale, marile monumente ale lumii, marile idei ale civilizaţiei din care facem parte. „Cursurile“ sunt susţinute de profesori invitaţi, dispuşi să petreacă scurte intervale de timp în compania studenţilor.”

Continuarea pe site-ul Adevărul.ro
Articolul a fost publicat în data de 23 septembrie 2009.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează