Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un elev al lui Enescu – pianistul Seymour Bernstein – și Ethan Hawke susțin programul Fiecare Copil în Grădiniță

0

Fără educație, visurile dispar. Donează și tu!

Asociația OvidiuRo dă startul campaniei Fără educație, visurile dispar – de promovare a educației preșcolare pentru copiii săraci din România – și, totodată, strângerii de fonduri pentru programul Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) în anul școlar 2015-2016 prin intermediul donațiilor recurente prin SMS.

Vizual campanie FCG SMS 2015
OvidiuRo – asociație cofondată în 2004 de Leslie Hawke și Maria Gheorghiu – își propune ca fiecare copil sărac din România să aibă acces la educație timpurie de calitate și să devină astfel un membru activ al societății. Din 2010, OvidiuRo implementează, cu rezultate remarcabile, programul Fiecare Copil în Grădiniță construit în jurul mecanismului acordării de tichete sociale condiționate de prezență în valoare de 50 lei/ lună părinților săraci care își aduc copiii în fiecare zi la grădiniță. Programul dublează sau chiar triplează numărul copiilor săraci care merg la grădiniță dintr-o comunitate iar 98% dintre absolvenții FCG se înscriu apoi la clasa pregătitoare sau în clasa I. Mai multe informații despre cum funcționează programul și despre rezultatele sale sunt disponibile pe www.ovid.ro.

OvidiuRo lansează tuturor celor care doresc să susțină educația preșcolară a unui copil sărac invitația de a activa o donație lunară în valoare de 2 Euro trimițând textul „grădi” prin SMS la 8844. (Lunar, fiecare donator primește un mesaj prin care este întrebat dacă dorește să își reînnoiască donația). Acesta este cel mai simplu gest prin care oricine poate susține pe termen lung programul Fiecare Copil în Grădiniță.

Anul acesta, campania de strângere de fonduri pentru susținerea celor mai săraci copii din România la grădiniță îi are drept aliați pe Seymour Bernstein, pianist și compozitor newyorkez celebru, fost elev al lui George Enescu, și pe Ethan Hawke, actor și regizor american implicat de mai mulți ani în susținerea proiectelor OvidiuRo.

Seymour Bernstein, un pianist remarcabil care și-a dedicat existența pregătirii de noi generații de muzicieni și un personaj fabulos prin experiența și filosofia de viață, este protagonistul celui mai recent film regizat de Ethan Hawke – Seymour: An Introduction, apreciat la festivaluri (Sundance, Toronto) și nominalizat de către publicația amerciană Variety printre cele mai bune cinci producții cinematografice ale anului 2015.

“Proiecția Seymour: An Introduction este un gest de mulțumire al OvidiuRo pentru toți cei cărora li se datorează reușita acestui program, cei care îl susțin deja financiar sau care vor contribui cu donații recurente prin SMS.
Poate chiar acum, într-un sat sărac și izolat din România, trăiește un viitor Enescu, Seymour sau Ethan. Timpul o va decide, însă ce știm cu siguranță este că în țara noastră trăiesc 120 000 de copii de 3-5 ani săraci care nu pot avea vreun viitor fără educație și pe care noi toți îi putem ajuta cu un simplu SMS” a subliniat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Prin amabilitatea celor doi susținători și la invitația organizatorilor Festivalului Internațional George Enescu, filmul va avea o proiecție publică în premieră absolută în România în cadrul campaniei Fără educație, visurile dispar a Asociației OvidiuRo, duminică, 20 septembrie, la ora 21.00, în Piața Festivalului Enescu din București.

„Cred că fiecare copil are potențial, dar că acesta trebuie hrănit de la vârste cât mai fragede pentru a se transforma în talent sau aptitudini. Trimiteți-vă copiii la grădiniță pentru a le asigura un start bun în viață!” Ethan Hawke.

– – – – – – – –
Despre Asociaţia OvidiuRo și Fiecare Copil în Grădiniță
Fiecare Copil în Grădiniță este în prezent implementat de OvidiuRo în 43 de comunități din 11 județe, iar de el beneficiază 2.400 de copii defavorizați. Pe termen lung, OvidiuRo își propune să transforme Fiecare Copil în Grădiniță în program național, finanțat din fonduri publice. Pentru mai multe detalii, vizitați www.ovid.ro.

De ce este importantă educația timpurie?
Copiii proveniți din familii fără posibilități materiale, care nu beneficiază de educație preșcolară, încep școala cu un decalaj educațional imens față de ceilalți copii. Aceste diferențe devin din ce în ce mai evidente în timp și afectează mai târziu participarea lor la școală și găsirea unui loc de muncă. Acest decalaj poate fi prevenit prin intervenție timpurie, începând de la grădiniță, atunci când se formează bazele pe care se vor așeza toate deprinderile de învățare și abilitățile copiilor.

Ce spun susținătorii educației timpurii și ai programului Fiecare Copil în Grădiniță?
“Copiii ale căror minți nu sunt stimulate de o interacțiune potrivită cu adulții și cu mediul lor plătesc toată viața pentru aceste neajunsuri timpurii – și la fel face și societatea”. Armeane Choski, Banca Mondială.

“Am fost întotdeauna absolut convins că educația celor mai tineri este vitală și că acolo este cheia succesului oricărei civilizații. (…) A da o șansă reală la educație copiilor săraci nu înseamnă un viitor mai bun numai pentru România ci și pentru Europa”. Friedrich W. Niemann, fost Director general al Athenee Palace Hilton, București

“A oferi o educație tuturor copiilor noștri este cel mai mare dar pe care ni-l putem face”. Radu Florescu, Centrade

“FCG formează obiceiul de a merge la școală. Și acest lucru creează o disciplină la nivelul întregii familii”. Prințesa Marina Sturdza

“Sunt 60.000 de ONG-uri în România. Dacă sprijini un proiect un an și apoi cu totul altul în anul următor, nu poți construi nimic. Trebuie să investim pe termen lung”. Pascal Prigent, fost Director General GlaxoSmithKline

“Intervențiile timpurii eficiente conduc la solicitări mai mici asupra serviciilor publice și la contribuții mai mari la bugetul statului”. Graham Allen, UK MP

Pentru mai multe informații: Irina Dobriță, manager comunicare, tel: 0723 222 550, email: irina.dobrita@ovid.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.