Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un an de Civic Alert: câte gropi s-au astupat? Urmează un proiect de măsurare a calității aerului cu senzori mobili

0

De un an de zile, peste 56,000 de români transmit autorităților sesizări despre ce îi nemulțumește în oraș. Cel mai adesea vorbim despre parcări abuzive, gropi, gunoaie sau blocaje rutiere. Aproape 30,000 de alerte răspândite în toată țara, majoritar în urbanul mic și mare. Împreună, ele construiesc o hartă vie a problemelor orașelor în care locuim.

Adrian Stănescu, fondator Civic Alert: “Am promis utilizatorilor noștri că vom folosi tehnologia și contribuția fiecăruia dintre ei pentru a îmbunătăți spațiul civic. Adică fiecare dintre noi, doar cu un telefon mobil și cu spirit civic, putem face gesturi simple pentru un oraș mai civilizat. Cum ar fi să punem pe hartă groapa din fața casei sau din drumul spre birou. Orice problemă, pentru a fi rezolvată, trebuie mai întâi să fie măsurată.”

Civic Alert este aplicația de mobil gratuită care sesizează autoritățile administrative despre problemele pe care cetățenii le semnalează în spațiul public prin trei pași simpli: fotografiere, geolocalizare pentru a înregistra adresa și selectarea categoriei în care se încadrează  problema semnalată.

Civic Alert nu are culoare politică și nu este afiliată niciunei instituții publice. Este o inițiativă civică bazată pe tehnologie și crowdsourcing, apărută din dorință de a trăi într-un spațiu mai civilizat.

7-1-dupa

Cifre cu spirit civic

56.011 de utilizatori și 29.595 de alerte înregistrate în primele douăsprezece luni. Clasamentul celor mai des raportate probleme se menține: parcări abuzive, gropi, gunoaie și mașini abandonate, trotuar deteriorat, sau blocaj rutier. 1.301 dintre ele au fost rezolvate, marea lor majoritate – 20.537 – sunt în diverse stadii de evoluție la autorități.

Clasamentul celor mai des raportate probleme în primul an

4.705 parcare abuzivă

3.872 groapă

2.685 vehicul abandonat

2.175 deșeuri abandonate

1.303 trotuar deteriorat

De departe, cele mai multe alerte vin din București: 16.481, urmat la mare distanță de Timișoara cu 1.538, Iași cu 1.014, Cluj-Napoca cu 764 și Constanța cu 702.

Care sunt autoritățile care primesc cele mai multe semnalări? În topul primelor cinci sunt Administrația Străzilor București 2.738, Poliția Locala a Municipiului București Direcția Control 1.107, Primăria Municipiului București 1.006, Poliția Locala Sector 1 963, Poliția Locala Sector 2 882.

Și totuși, câte gropi s-au astupat?

  1. Mai corect, despre 82 știm cu siguranță, din corespondența cu autoritățile. Pentru că de multe ori utilizatorii ne anunță pe Facebook că alerta lor a fost rezolvată înainte să primim raspunsul oficial al autorităților. De asemenea s-au rezolvat 263 de cazuri de parcare abuzivă, 116 de cazuri de deșeuri abandonate, 99 de semafoare defecte, 68 de alerte despre taxiuri și 64 de vehicule abandonate.

Vlad Cazan, director executiv Civic Alert: Promisiunea Civic Alert este că va pune pe masa autorităților sesizările cetățenilor și le va urmări traiectoria. Ne dorim un răspuns pozitiv pentru toate alertele, însă știm că nu va veni întotdeauna. Dar problemele raportate nu pot fi ignorate. Până la urmă trebuie găsită o soluție.

Care sunt autoritățile care au rezolvat cele mai multe cazuri până acum? Poliția Locala Sector 2 164, Administrația Străzilor București 121, Primăria Municipiului București 118, Primăria Municipiului Iași 67, Poliția Locala Sector 1 55,.

Cine a semnalat cele mai multe cazuri? În topul campionilor la spirit civic sunt raportori cu 599, 342, 171, 157, si 147 de alerte transmise.

Ce e diferit după un an de zile?

Vlad Cazan, director executiv Civic Alert: “Un an de zile e abia începutul când vine vorba de simț civic. Dar sunt câteva semne încurajatoare: alertele semnalate sunt completate mai responsabil, răspunsurile de la autorități conțin numărul de identificare a cazului, au început sa coreleze e-mailurile cu cazurile transmise, chiar să scadă timpul de răspuns.”

Și ce urmează?

În curând va fi lansat Air Alert, un proiect de măsurare a calității aerului cu senzori mobili. Este o aplicație pentru îndeplinirea aceleiași promisiuni de inovație în calitatea vieții prin tehnologie și crowdfunding.

Despre Civic Alert

Civic Alert este aplicația de mobil gratuită care sesizează autoritățile despre problemele pe care cetățenii le semnalează în spațiul public prin trei pași simpli: fotografiere, geolocalizare pentru a înregistra adresa și selectarea categoriei în care se incadrează  problema semnalată.

Raportarea si gestionarea relației cu autoritățile se face mai departe prin intermediul Call Centerului, unde alertele sunt verificate. Pe baza lor sunt redactate și transmise sesizări oficiale către autoritatea competenta și urmărite etapele parcurse.

Gestionarea sesizărilor se face prin intermediul celor mai puternice soluții software din acest moment.

Autoritățile primesc astfel, gratuit, informații în timp real despre problemele de rezolvat din teren. Instituții publice din diverse localități s-au arătat deja entuziasmate de acest instrument de comunicare, pentru că facilitează o conectare mai bună cu cetățenii și o eficiență mai mare în soluționarea problemelor lor.

Majoritatea utilizatorilor Civic Alert au telefoane cu sistem de operare Android (66,99%), urmați de iOS (32,55%).

Adrian Stănescu, fondator Civic Alert: “Am pornit de la premisa că autoritățile abilitate să rezolve problemele cetățenilor nu știu întotdeauna despre existența lor. Civic Alert a apărut după ce timp de două luni mi-am promis zilnic că voi sesiza primăria despre semaforul lipsă de lângă parcul unde îmi plimb copiii. Puțini avem timp să facem cereri scrise și să le depunem personal. Dar putem face o poză cu telefonul mobil.”

Aplicația Civic Alert a fost lansată în variantă Beta pe 16 noiembrie 2015 și este în dezvoltare și optimizare.

Civic Alert nu are culoare politică și nu este afiliată niciunei instituții publice. Este o inițiativă civică bazată pe tehnologie și crowdsourcing, apărută din dorință de a trăi într-un spațiu mai civilizat.

 

https://www.facebook.com/civicalert/

www.civicalert.ro www.airalert.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.