Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un altfel de detox

0

Text & foto: Andra Calenic

În ultimii ani, se pare că a apărut o nouă modă în materie de alimentaţie: curele de detoxifiere pe bază de sucuri, care îţi purifică organismul şi elimină toxinele. Mai ales primăvara, când nevoia de a face curăţenie se resimte şi în organism, nu doar în casă, revistele şi site-urile sunt doldora de astfel de sfaturi care îţi promit mai multă energie şi mai puţine kilograme.

detox 1

Ei bine, acum este toamnă, sezonul asteniilor pentru unii, aşa că dacă vreţi să luptaţi împotriva tristeţii sau a lipsei de chef, eu vă propun o altfel de dietă: „detoxifierea” inimii, o cură în 7 zile, de urmat cât mai des:

Ziua 1

Evită să faci din ţânţar armăsar şi lasă-n pace drobul de sare. Fii conştient de sentimentele tale şi acceptă-le, dar încearcă să le priveşti cu detaşare şi nu dramatiza. În schimb, dă-te un pas înapoi şi analizează-ţi reacţiile. Scrie pe o hârtie ce te deranjează şi găseşte cel puţin 3 soluţii ca să ieşi din situaţia respectivă. Nu poţi fi în permanenţă fericit, viaţa e compusă din lumini şi umbre, însă depinde de tine cum ştii să te joci cu ele.

Ziua 2

Fă o faptă bună şi oferă ceva din suflet. Nu neapărat ceva material. Poţi dărui din timpul şi energia ta cuiva care are nevoie. Împarte zâmbete sincere, sună o persoană cu care n-ai mai vorbit mult, implică-te cu drag într-o acţiune de voluntariat etc. De fiecare dată când faci un dar, nu îi ajuţi doar pe ceilalţi, dar te ajuţi şi pe tine.

Ziua 3

Nu ai cum să deţii controlul asupra tuturor situaţiilor din viaţă, cu atât mai puţin asupra oamenilor din jurul tău. Însă ceea ce poţi controla e atitudinea ta, modul în care interpretezi faptele şi întâmplările zilnice. Ştiu, e greu să-ţi schimbi modul de a vedea lucrurile şi nu e deloc confortabil, însă acordă-ţi o şansă! De fiecare dată când te stresezi referitor la o problemă, întreabă-te dacă poţi face ceva concret. Dacă da, atunci acţionează. Dacă nu, de ce să te mai stresezi?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ziua 4

Conştientizează cât de multe lucruri frumoase ai şi cât de norocos eşti. Pentru că da, eşti norocos. Dacă citeşti acest articol înseamnă că îţi permiţi o conexiune la net, că vezi, că ştii să citeşti şi că ai destul timp de pierdut pe diferite site-uri. Iar asta înseamnă deja enorm.

Ziua 5

Găseşte cel puţin 5 lucruri bune la ziua de astăzi, care te fac să zâmbeşti. Asta presupune să fii mai atent la ce se întâmplă în metrou, la serviciu, pe stradă şi să renunţi la prejudecăţi de tipul: „Oricum, nimic nu merge bine…”. Indiferent că e vorba de un compliment pe care l-ai primit, de prânzul gustos, de o reclamă inedită sau de o persoană îmbrăcată extravagant, capturează această imagine. Acordă mai multă atenţie situaţiilor creative şi lasă-te inspirat de ele, învaţă să le priveşti ca şi cum ai admira un tablou la cea mai renumită galerie de artă.

Ziua 6

Renunţă să te aştepţi ca ceilalţi să fie perfecţi. Nu sunt, aşa cum nici tu nu eşti. Iar dacă unii ţi se par răutăcioşi, excesiv de critici sau cârcotaşi, lasă-i să fie. Atât pot, atât îi duce mintea. Dacă te enervezi şi devii răzbunător sau morocănos la rândul tău, crezi că asta îi va schimba? Ştii şi tu foarte bine că nu. Nu faci decât să te enervezi şi să te consumi pentru nişte oameni care chiar nu merită atenţia ta.

Ziua 7

Indiferent cât te-ai strădui, nu poţi mulţumi pe toată lumea, obişnuieşte-te cu ideea asta. Însă nu renunţa la a da ce ai mai bun atunci când te apuci să faci un lucru. Măcar tu vei fi mulţumit că ai făcut tot ce-ţi stă în putere ca să iasă bine.

După această detoxifiere lipsită de efecte adverse, inima voastră va fi cu siguranţă mai veselă şi mai uşoară, gata să se bucure de toamna asta frumoasă. Parcă e mai colorată acum, aşa-i?

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.