ULTRA-ALERGĂTOARELE: IULIA GAINARIU: „Ca să fii campion nu înseamnă să fii doar cel mai bun la alergare, trebuie să fii cel mai bun și în relațiile tale cu cei din jur și mai ales cu adversarii”

0

Despre ultra-alergatoare

“For me, the greatest obstacles are never on the ice itself. That’s the area I excel in. That’s where my passion is. I think we all strive to push ourselves, to overcome our struggles. And when we do, we get to know ourselves better.”

Ann Bancroft

Autor invitat: Ana Baran la rubrica Dreptul la Cuvant

In luna decembrie, 2013 citeam cartea scrisa de Dean Karnazes, intitulata “Ultramaratonistul, Confesiunile unui alergator de noapte” si dupa care, am inceput sa ma intreb daca si eu voi ajunge sa fac astfel de distante.

Pe atunci, parea un obiectiv greu de atins, insa in timp am inceput sa ma motivez ca sa pot parcurge distante atat de mari. Desi, inca nu ma acomodasem in totalitate cu ideea, cu ajutorul antrenamentelor si autodisciplinei, incepusem sa observ schimbarile prin care trecea organismul meu, pe care la momentul respectiv, le vedeam ca si “dramatice”: pierderea rapida din greutate, accidentarile, binecunoscutul “wall” etc.

Asta a fost o lectie pe care am invatat-o, insa ceea ce m-a motivat in continuare, si m-a ajutat sa trec peste perioadele de recuperare pe care le-am intampinat, a fost nevoia de a ma autodepasi.

Toate experientele mele, m-au impins sa caut sa inteleg cum se descurca si celelalte ultramaratoniste. Cautand informatiile respective si nereusind sa gasesc ceea ce cautam, mi-a venit ideea sa scriu un articol pe aceasta tema.

Impreuna cu Adina Savu, am realizat acest articol, adresandu-le un set de intrebari ultramaratonistelor cu experienta, cat si celor care se afla la inceput de drum in ideea de a impartasi cu noi o parte din experienta lor.

Lista este in ordine alfabetica, intrucat articolul are scop de informare, si nu de clasificare. Totodata, am dorit sa scoatem in evidenta, motivatia ultraalergatoarelor de a parcurge astfel de distante, cum a avut loc trecerea pe distante lungi si care este planul lor de antrenament.

Alexandru Mariana, Cornici Dan-Renate, Constantinescu Irina-Daniela, Costea Claudia, Dan Andreea-Codruta, David Cornelia, Dogaru Paula, Gradinaru Dana, Gainariu Iulia, Ghilt Roxana, Handrea Cristina, Itu Rose-Marie, Manole Didina, Popa Georgiana, Paunescu Bianca, Raducanu Raluca, Solomon Oana, Savu Adina, Tanase Gianina, Zaharia Ana-Maria.

Autor invitat: Ana Baran

Episodul 9: GAINARIU IULIA, 21 de ani

11

Foto: arhiva personala

Care este cea mai lunga distanta parcursa de tine pana acum?

100k cu 8000+ diferenta de nivel la Marathon7500 in 2011.

De cand ai inceput sa alergi si cum ai facut trecerea la distante lungi?

Am inceput sa alerg in 2011 de placere, ca si amatoare. Am alergat 2 concursuri in 2011: Marathon7500 si Maraton Piatra Craiului. La mine nu a existat niciodata o trecere de la distante scurte la cele lungi…

Am inceput direct cu cele lungi fara sa stiu ce ma asteapta. Ma consider o alergatoare de anduranta si consider ca ma descurc mult mai bine pe distanta de 40k decat pe cea de 20k.

12

Foto: arhiva personala

Cum te antrenezi si care este motto-ul tau in viata sportiva?

Ma antrenez de 2 ori pe zi de obicei, in special in perioada de pregatire. Anul urmator urmeaza sa fiu sub un program foarte strict de alimentatie si antrenament, care sper sa si dea rezultate.
Nu am un motto anume, dar consider, ca sa fii campion nu inseamna sa fii doar cel mai bun la alergare, trebuie sa fii cel mai bun si in relatiile tale cu cei din jur si mai ales cu adversarii.

Ce cursa ai planificata pe viitor?

Am multe. Sunt cateva curse in Italia la care vreau sa ajung anul urmator si la care vreau sa am rezultate foarte bune. Acum sa vedem ce se va mai intampla… De obicei, sunt genul de persoana care abia stie ce face maine, cu atat mai mult peste o saptamana.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează