ULTRA-ALERGĂTOARELE: Roxana Ghilt: „psihicul este cel care contează în proporție de 75%”

0

Despre ultra-alergatoare

“For me, the greatest obstacles are never on the ice itself. That’s the area I excel in. That’s where my passion is. I think we all strive to push ourselves, to overcome our struggles. And when we do, we get to know ourselves better.”

Ann Bancroft

Autor invitat: Ana Baran

In luna decembrie, 2013 citeam cartea scrisa de Dean Karnazes, intitulata “Ultramaratonistul, Confesiunile unui alergator de noapte” si dupa care, am inceput sa ma intreb daca si eu voi ajunge sa fac astfel de distante.

Pe atunci, parea un obiectiv greu de atins, insa in timp am inceput sa ma motivez ca sa pot parcurge distante atat de mari. Desi, inca nu ma acomodasem in totalitate cu ideea, cu ajutorul antrenamentelor si autodisciplinei, incepusem sa observ schimbarile prin care trecea organismul meu, pe care la momentul respectiv, le vedeam ca si “dramatice”: pierderea rapida din greutate, accidentarile, binecunoscutul “wall” etc.

Asta a fost o lectie pe care am invatat-o, insa ceea ce m-a motivat in continuare, si m-a ajutat sa trec peste perioadele de recuperare pe care le-am intampinat, a fost nevoia de a ma autodepasi.

Toate experientele mele, m-au impins sa caut sa inteleg cum se descurca si celelalte ultramaratoniste. Cautand informatiile respective si nereusind sa gasesc ceea ce cautam, mi-a venit ideea sa scriu un articol pe aceasta tema.

Impreuna cu Adina Savu, am realizat acest articol, adresandu-le un set de intrebari ultramaratonistelor cu experienta, cat si celor care se afla la inceput de drum in ideea de a impartasi cu noi o parte din experienta lor.

Lista este in ordine alfabetica, intrucat articolul are scop de informare, si nu de clasificare. Totodata, am dorit sa scoatem in evidenta, motivatia ultraalergatoarelor de a parcurge astfel de distante, cum a avut loc trecerea pe distante lungi si care este planul lor de antrenament.

Alexandru Mariana, Cornici Dan-Renate, Constantinescu Irina-Daniela, Costea Claudia, Dan Andreea-Codruta, David Cornelia, Dogaru Paula, Gradinaru Dana, Gainariu Iulia, Ghilt Roxana, Handrea Cristina, Itu Rose-Marie, Manole Didina, Popa Georgiana, Paunescu Bianca, Raducanu Raluca, Solomon Oana, Savu Adina, Tanase Gianina, Zaharia Ana-Maria.

Autor invitat: Ana Baran

Episodul 10: GHILT ROXANA, 35 de ani

roxana ghilt

Foto: arhiva personala

Care este cea mai lunga distanta parcursa de tine pana acum?

90 km, 7500, tura lunga.

De cand ai inceput sa alergi si cum ai facut trecerea la distante lungi?

Alerg de cand eram mica, c-o pauza de 4 ani in timpul liceului. Turele pe distante lungi sunt o provocare pentru mine pentru ca pot sa-mi testez limitele, atat fizice, cat pe cele psihice. Consider ca parcurgerea unei distante de ultramaraton presupune o foarte mare vointa, iar psihicul este cel care conteaza in proportie de 75% versus pregatirea fizica in proportie de 25% turele.

2

Foto: Delta Rowmania Triathlon

Cum te antrenezi si care este motto-ul tau in viata sportiva?

Incerc sa ma antrenez o data la doua zile cu ture de alergare variind intre 7-13 km, iar in celelalte zile pedaland; cea mai buna motivatie pentru antrenament o constituie ideea ca sunt deja inscrisa intr-un concurs la care trebuie sa obtin rezultate cat mai bune. Imi place sa combin antrenamentul intens cu turele de relaxare, tocmai de aceea antrenamentul variaza pe mai multe planuri sportive.

Ce cursa ai planificata pe viitor?

Urmatoarele curse planificate sunt BTR, proba de semi-maraton si Semimaraton-Gerar-concurs pe echipe, iar planul de evolutie pentru viitor este sa scot sub 5 min/km la un semi-maraton.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează