ULTRA-ALERGĂTOARELE – OANA SERBAN: „Să alerg alături de prieteni, să-i încurajez pe cei din jurul meu și să las mai curat decât am găsit”

0

Despre ultra-alergatoare II
Episodul 12 – OANA SERBAN, 38 de ani

Prin anii ’70-’80, ultrarunning-ul cunoaste o popularitate crescuta in randurile atletilor din toata lumea. Apoi, trece printr-o perioada de stagnare pana acum cativa ani cand devine unul dintre sporturile in ascensiune.
Daca ar fi sa vin cu o explicatie, aceasta ar fi ca majoritatea initiatilor sunt atrasi de provocarile pe care le lanseaza acest sport impreuna cu extremele sale. Traim intr-o lume aflata in continua schimbare, in care aceasta face parte din constanta vietii de zi cu zi. Ultrarunning-ul isi rezerva recompensele pentru cei care au radbarea sa lucreze cu obiective pe termen lung si sunt dispusi sa tina pasul cu transformarile prin care vor trece.
Am fost intrebata, de curand, de ce sunt pasionata de ultrarunning, daca nu cumva caut durerea din spatele sau (as zice chiar din esenta sa) si daca e necesara in vreun fel?
Raspunsul meu, deloc vag, nu m-a suprins, desi nu mi-am mai pus intrebari de genul: „Nu stiu daca este necesara. Dar daca ar fi fost sa practic skydiving sau orice alt tip de sport extrem, care sa-mi solicite mintea si sa ma atraga afara, constant, din zona mea de confort, tot in felul acesta, l-as fi explorat. Durerea este inevitabila, atunci cand spiritul de aventura te invinge, cand stii ca nu mai poti sa dai inapoi, deoarece esti manat in permanenta de el.”
Pe parcursul realizarii acestui material, imi pierdusem de cateva ori „sirul gandurilor”, pentru ca aveam sa cunosc experiente extraordinare de initiere in ultrarunning si pe care nu aveam cum sa le redau altfel, decat in felul acesta. Am revenit insa, acolo de unde pornisem si anume din dorinta de a promova practicarea acestui sport, inspirata fiind sa expun cat mai multe astfel de experiente.

Intrebarile au ramas aceleasi. Cum au inceput sa alerge? Ce le-a determinat sa parcurga aceste distante?
Afla din interviurile ultra-alergatoarelor, care au initiat propriul lor drum de autocunoastere prin sport, dar si de doza lor de ambitie, curaj si pasiune.

Adriana Istrate, Diana Amza, Elena Fodor, Florina Florian, Gabriela Nitulescu, Ioana Molnar Diaconu, Liliana-Maria Danci, Liana Buzea, Mihaela Ionela Puiu, Monalisa Puruhunciuc, Maria Rus, Oana Solomon, Oana Serban.

Autor invitat: Ana Baran

1

Foto: arhiva personala

Care este cea mai lunga distanta parcursa de tine pana acum?

Distanța cea mai lunga parcursă în alergare este de 90 km la Marathon 7500, aproximativ 75 km la Ultra Trail Făgăraș, iar la pas am traversat Meridionalii.

De cand ai inceput sa alergi si cum ai facut trecerea la distante lungi?

Am început să alerg în 2011 când m-am hotărât să particip la Marathon 7500 și nu a existat o trecere la distanțe lungi. Am început direct cu ele. Trebuia să fie Marathon 7500 și atât, dar oamenii și atmosfera din cadrul concursului m-au determinat să merg și la alte concursuri. Să alerg alături de prieteni, să-i încurajez pe cei din jurul meu și să las mai curat decât am găsit, astea sunt lucrurile care mă motivează să particip la concursuri. Și da, cu cât diferența de nivel e mai mare cu atât e mai frumos.

Cum te antrenezi si care este motto-ul tau in viata sportiva?

Nu am un motto și nici program de antrenament nu am, ies la alergat când pot și aproape în fiecare weekend sunt pe munte.

Ce cursa ai planificata pe viitor?

Nu obișnuiesc să planific, nu știu nici măcar unde voi merge weekend-ul următor… poate Marathon 7500, Ultra Trail Făgăraș, Retezat Marathon… om trăi și om vedea!
Autor invitat: Ana Baran

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.