ULTRA-ALERGĂTOARELE – GEORGIANA POPA: „incerc sa ma bucur de locurile prin care alerg si nu doar de alergarea propriu-zisa”

0

Despre ultra-alergatoare

“For me, the greatest obstacles are never on the ice itself. That’s the area I excel in. That’s where my passion is. I think we all strive to push ourselves, to overcome our struggles. And when we do, we get to know ourselves better.”

Ann Bancroft

Autor invitat: Ana Baran

In luna decembrie, 2013 citeam cartea scrisa de Dean Karnazes, intitulata “Ultramaratonistul, Confesiunile unui alergator de noapte” si dupa care, am inceput sa ma intreb daca si eu voi ajunge sa fac astfel de distante.
Pe atunci, parea un obiectiv greu de atins, insa in timp am inceput sa ma motivez ca sa pot parcurge distante atat de mari. Desi, inca nu ma acomodasem in totalitate cu ideea, cu ajutorul antrenamentelor si autodisciplinei, incepusem sa observ schimbarile prin care trecea organismul meu, pe care la momentul respectiv, le vedeam ca si “dramatice”: pierderea rapida din greutate, accidentarile, binecunoscutul “wall” etc.

Asta a fost o lectie pe care am invatat-o, insa ceea ce m-a motivat in continuare, si m-a ajutat sa trec peste perioadele de recuperare pe care le-am intampinat, a fost nevoia de a ma autodepasi.
Toate experientele mele, m-au impins sa caut sa inteleg cum se descurca si celelalte ultramaratoniste. Cautand informatiile respective si nereusind sa gasesc ceea ce cautam, mi-a venit ideea sa scriu un articol pe aceasta tema.

Impreuna cu Adina Savu, am realizat acest articol, adresandu-le un set de intrebari ultramaratonistelor cu experienta, cat si celor care se afla la inceput de drum in ideea de a impartasi cu noi o parte din experienta lor.

Lista este in ordine alfabetica, intrucat articolul are scop de informare, si nu de clasificare. Totodata, am dorit sa scoatem in evidenta, motivatia ultraalergatoarelor de a parcurge astfel de distante, cum a avut loc trecerea pe distante lungi si care este planul lor de antrenament.

Alexandru Mariana, Cornici Dan-Renate, Constantinescu Irina-Daniela, Costea Claudia, Dan Andreea-Codruta, David Cornelia, Dogaru Paula, Gradinaru Dana, Gainariu Iulia, Ghilt Roxana, Handrea Cristina, Itu Rose-Marie, Manole Didina, Popa Georgiana, Paunescu Bianca, Raducanu Raluca, Solomon Oana, Savu Adina, Tanase Gianina, Zaharia Ana-Maria.
Autor invitat: Ana Baran
Episodul 14: GEORGIANA POPA, 31 de ani

georgiana popa
Foto: arhiva personala

Care este cea mai lunga distanta parcursa de tine pana acum?

Cea mai lunga cursa de alergare la care am participat este ultramaratonul Herbalife Ciucas Trail (de anul acesta Ciucas X3) in 2013. Cursa a avut 105 km cu o diferenta de nivel pozitiva de 4900 m.

De cand ai inceput sa alergi si cum ai facut trecerea la distante lungi?

As putea spune ca am inceput direct cu distante lungi (acestea fiind in continuare preferatele mele) si apoi am facut trecerea care distantele mai scurte si mai alergabile – maratoanele. Primele concursuri la care am participat au fost in anul 2009: prima editie Marathon 7500 – Elite (90km), Carpathian Adventure – amatori (aprox 50 km trekking si 100 bicicleta) si abia apoi MPC.

Cum te antrenezi si care este motto-ul tau in viata sportiva?
Din pacate, nu sunt o persoana care sa pot respecta un program de antrenament, deci cateva ture in parc este cam tot ce reusesc sa alerg in timpul saptamanii. Cel mai des ma “antrenez” mergand pe munte in fiecare week-end si asta imi da anduranta necesara ultramaratoanelor (dar nu si viteza). Nu am un motto, dar mereu incerc sa ma bucur de locurile prin care alerg si nu doar de alergarea propriu-zisa.

Ce cursa ai planificata pe viitor?
Prima “cursa” va fi cea de organizator la Maraton Macin pe 2 Mai 2015, apoi mi-as dori sa revin la Hercules Maraton pentru locurile frumoase in care se desfasoara concursul si, bineinteles, la traditionalele 7500 – Elite si ultramataronul Ciucas X3.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează