Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ULTRA-ALERGĂTOARELE – CONSTANTINESCU IRINA-DANIELA: „Am folosit alergarea ca pe o eliberare”

1

Despre ultra-alergatoare

“For me, the greatest obstacles are never on the ice itself. That’s the area I excel in. That’s where my passion is. I think we all strive to push ourselves, to overcome our struggles. And when we do, we get to know ourselves better.”

Ann Bancroft

Autor invitat: Ana Baran la rubrica Dreptul la Cuvant

In luna decembrie, 2013 citeam cartea scrisa de Dean Karnazes, intitulata “Ultramaratonistul, Confesiunile unui alergator de noapte” si dupa care, am inceput sa ma intreb daca si eu voi ajunge sa fac astfel de distante.

Pe atunci, parea un obiectiv greu de atins, insa in timp am inceput sa ma motivez ca sa pot parcurge distante atat de mari. Desi, inca nu ma acomodasem in totalitate cu ideea, cu ajutorul antrenamentelor si autodisciplinei, incepusem sa observ schimbarile prin care trecea organismul meu, pe care la momentul respectiv, le vedeam ca si “dramatice”: pierderea rapida din greutate, accidentarile, binecunoscutul “wall” etc.

Asta a fost o lectie pe care am invatat-o, insa ceea ce m-a motivat in continuare, si m-a ajutat sa trec peste perioadele de recuperare pe care le-am intampinat, a fost nevoia de a ma autodepasi.

Toate experientele mele, m-au impins sa caut sa inteleg cum se descurca si celelalte ultramaratoniste. Cautand informatiile respective si nereusind sa gasesc ceea ce cautam, mi-a venit ideea sa scriu un articol pe aceasta tema.

Impreuna cu Adina Savu, am realizat acest articol, adresandu-le un set de intrebari ultramaratonistelor cu experienta, cat si celor care se afla la inceput de drum in ideea de a impartasi cu noi o parte din experienta lor.

Lista este in ordine alfabetica, intrucat articolul are scop de informare, si nu de clasificare. Totodata, am dorit sa scoatem in evidenta, motivatia ultraalergatoarelor de a parcurge astfel de distante, cum a avut loc trecerea pe distante lungi si care este planul lor de antrenament.

Alexandru Mariana, Cornici Dan-Renate, Constantinescu Irina-Daniela, Costea Claudia, Dan Andreea-Codruta, David Cornelia, Dogaru Paula, Gradinaru Dana, Gainariu Iulia, Ghilt Roxana, Handrea Cristina, Itu Rose-Marie, Manole Didina, Popa Georgiana, Paunescu Bianca, Raducanu Raluca, Savu Adina, Tanase Gianina, Zaharia Ana-Maria.

Episodul 3: CONSTANTINESCU IRINA-DANIELA, 31 de ani 

2

Foto: arhiva personala

Care este cea mai lunga distanta parcursa de tine pana acum?

La 1000 Balkan Charity Challenge 2012, imi amintesc ca au fost intre 53 si 67 de km in fiecare zi, timp de 7 zile la rand, plus primele 3 zile de bicicleta, undeva in jur de 150 km in fiecare zi.
Am parcurs toata distanta, mai putin pe aceea din ziua a 6-a de concurs (a 3-a zi de alergare), cand am alergat doar 33 de km din distanta totala de 67 km. Sunt singura fata care s-a incumetat pana acum la ambele probe, bicicleta si alergare, si ma bucur ca am facut-o pentru ca am ramas cu amintiri foarte dragi sufletului meu.

De cand ai inceput sa alergi si cum ai facut trecerea la distante lungi?

Am inceput la 15 ani, cu 300 de metri. Am folosit alergarea ca pe o eliberare si am ajuns in destul de scurt timp sa alerg cate o ora, apoi am crescut timpul: doua ore, peste doua ore…cresterea distantei a fost un proces natural, care s-a petrecut pentru ca asa am simtit.

4

Foto: Mihai Constantineanu

Cum te antrenezi si care este motto-ul tau in viata sportive?

Daca acum cativa ani ajunsesem sa alerg in jur de 20 de km pe zi si sa merg inca vreo 10 (am avut acest comportament timp de cateva luni), acum consider ca recuperarea si odihna sunt foarte importante si chiar esentiale in pastrarea sanatatii.

Motto-ul meu in viata sportiva este, la acest moment, “Pan Metron Ariston”.

Ce cursa ai planificata pe viitor?

Pentru 2016 ma antrenez pentru un maraton sub 3 ore si orice cursa voi alerga intre timp va fi o caramida la temelia pe care o construiesc.

In incheiere, un gand pentru voi toti: bucurati-va de sanatate!

5

Foto: arhiva personala

Autor invitat: Ana Baran la rubrica Dreptul la Cuvant

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.