ULTRA-ALERGĂTOARELE – RALUCA RADUCANU: „E uimitor de ce suntem capabili cand incetam sa ne mai trasam singuri limite”

0

Despre ultra-alergatoare

“For me, the greatest obstacles are never on the ice itself. That’s the area I excel in. That’s where my passion is. I think we all strive to push ourselves, to overcome our struggles. And when we do, we get to know ourselves better.”

Ann Bancroft

Autor invitat: Ana Baran

In luna decembrie, 2013 citeam cartea scrisa de Dean Karnazes, intitulata “Ultramaratonistul, Confesiunile unui alergator de noapte” si dupa care, am inceput sa ma intreb daca si eu voi ajunge sa fac astfel de distante.
Pe atunci, parea un obiectiv greu de atins, insa in timp am inceput sa ma motivez ca sa pot parcurge distante atat de mari. Desi, inca nu ma acomodasem in totalitate cu ideea, cu ajutorul antrenamentelor si autodisciplinei, incepusem sa observ schimbarile prin care trecea organismul meu, pe care la momentul respectiv, le vedeam ca si “dramatice”: pierderea rapida din greutate, accidentarile, binecunoscutul “wall” etc.

Asta a fost o lectie pe care am invatat-o, insa ceea ce m-a motivat in continuare, si m-a ajutat sa trec peste perioadele de recuperare pe care le-am intampinat, a fost nevoia de a ma autodepasi.

Toate experientele mele, m-au impins sa caut sa inteleg cum se descurca si celelalte ultramaratoniste. Cautand informatiile respective si nereusind sa gasesc ceea ce cautam, mi-a venit ideea sa scriu un articol pe aceasta tema.

Impreuna cu Adina Savu, am realizat acest articol, adresandu-le un set de intrebari ultramaratonistelor cu experienta, cat si celor care se afla la inceput de drum in ideea de a impartasi cu noi o parte din experienta lor.
Lista este in ordine alfabetica, intrucat articolul are scop de informare, si nu de clasificare. Totodata, am dorit sa scoatem in evidenta, motivatia ultraalergatoarelor de a parcurge astfel de distante, cum a avut loc trecerea pe distante lungi si care este planul lor de antrenament.

Alexandru Mariana, Cornici Dan-Renate, Constantinescu Irina-Daniela, Costea Claudia, Dan Andreea-Codruta, David Cornelia, Gainariu Iulia, Ghilt Roxana, Handrea Cristina, Itu Rose-Marie, Manole Didina, Popa Georgiana, Raducanu Raluca, Solomon Oana, Savu Adina, Tanase Gianina, Zaharia Ana-Maria.
Autor invitat: Ana Baran


Episodul 15: RALUCA RADUCANU, 35 de ani

Care este cea mai lunga distanta parcursa de tine pana acum?
76 km in concurs. In afara de concurs, intr-o saptamana buna faceam (nu si acum) 80-100 km: Tampa, Poiana, Postavaru…Nu ma uit la ceas, pe munte alerg cu drag, nu „de antrenament”.

De cand ai inceput sa alergi si cum ai facut trecerea la distante lungi?
Pana la 26 de ani, nici macar nu am avut adidasi, asa anti-sport am fost. Am avut scutire de la educatie fizica in toti anii de liceu si facultate. Desi admiram genul sporty , eu una de pe tocuri tot nu m-as fi dat jos. Acum cativa ani am inceput sa fac cate un pic de sport, cate o ora de aerobic, mai alergam cate 1-2 km pe banda (si ma simteam foarte hardcore). Nu am avut vreo traiectorie uimitoare, cum mai citesc pe cate un blog „prima participare, primul podium”, la mine a fost mai cu chiu cu vai si cu mult antrenament. In 2012 am alergat primul semi intersport si am avut norocul sa intalnesc la alergarea de grup niste oameni faini din specia aparte a alergatorilor montani.

RADUCANU

Cum te antrenezi si care este motto-ul tau in viata sportiva?
De cand sunt in UK, programul meu de antrenament e total diferit de cel de acasa. Nu prea respect un program, probabil de-aia, nici nu am rezultate extraordinare, dar pentru mine e mai important sa ma simt bine cu ce fac, nu sa fiu un robotel. Nu fac intervale, fartlek etc. Stiu ca nu sunt genetic inzestrata pentru viteza si atunci ca sa vad si eu un progres incerc sa cresc distantele. Acasa intr-o saptamana buna alergam 80-100 km cu peste 3000 m diferenta de nivel pozitiva. Aici fac mult crosstraining. Imi place si antrenamentul cardio de la sala, core stability, pilates, inot, alerg ture lungi in weekend pentru ca in rest, nu-mi permite timpul si nici nu sunt asa atrasa de alergarea pe plat. “Flat is boring.” a zis un intelept contemporan pe nume Buff. Nu m-am gandit pana acum la o deviza, probabil “Man up!”. E uimitor de ce suntem capabili cand incetam sa ne mai trasam singuri limite.

Ce cursa ai planificata pe viitor?
Dorset Coastal Challenge – un ultra de 80 km din categoria „extrem”. Vreau punctele pentru CCC 2015.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează