Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ultima zi, un thriller comic în regia lui Gabriel Achim, în cinema din 12 mai

1

Cu Doru Ana, Mimi Brănescu, Adrian Văncică și Adrian Ciglenean,

Ultima zi, un thriller comic în regia lui Gabriel Achim, în cinema din 12 mai

„Ia gândește-te… Se răzbună Iepurașul pe Iisus Hristos de Paște?” (Primarul)

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.

unnamed

Ultima zi este un thriller comic despre credință și infidelitate, iertare și pedeapsă“, spune regizorul și producătorul Gabriel Achim. Adrian, un bărbat dintr-un oraş de provincie, s-a hotărât să se călugărească. Primarul, poliţistul şi liderul Asociaţiei Tinerilor Creştini din oraş îşi conduc prietenul pe drumul spre mănăstire. Primarul, regizor amator, se oferă să filmeze călătoria, dar are şi nişte planuri secrete pentru Adrian.

Din distribuție fac parte Doru Ana, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Adrian Ciglenean, Constantin Cojocaru, Rodica Lazăr, Andi Vasluianu, Gabriel Sandu, Alina Berzunțeanu, Coca Bloos, câinii Cory și Nesa. Regizorul Gabriel Achim și fiul său, Cosma, joacă, de asemenea, în film.

„E contradictoriu cum oamenii au disponibilitatea de a afla o mulțime de informații despre lume, dar nu mai interesează pe nimeni să-si cerceteze propria așezare sufletească“, spune Gabriel Achim. „Să se întrebe de ce face ceea ce face, care este motorul profund al acțiunilor sale. Care este sensul lumii, de unde venim, încotro ne îndreptăm“.

„Noi nu mai sîntem în Evul Mediu, acum un om care vrea să se informeze are National Geographic, Animal Planet, Discovery și atâtea și atâtea canale TV“, ne avertizează Primarul din film. „Acum o mie de ani…“, încearcă să ne pună în temă Adrian, protagonistul filmului, care dorește să se călugărească, dar nu dintr-o anumită chemare, ci pentru a fugi de probleme nerezolvate, din lașitate.

Nu-și poate duce ideea până la capăt, că e întrerupt de același Primar. “Lasă, lasă! Noi nu mai sîntem acum o mie de ani, noi sîntem acum.“ Curiozitatea e cu totul și cu totul în altă parte. “Băi fraiere, tu știi cum se fac banii?“, întreabă un șofer de microbuz, ticsit pînă la refuz cu călători. “Se fac grămadă, să simți cum transpiri cînd îi numeri, pricepi?“

„Lumea e mai spectaculoasă și ești mai aproape de sensul ei abia atunci când începi să-ți pui întrebări“, spune Gabriel Achim despre Ultima zi. „Chiar și atunci când ai luat simpla decizie de a nu-ți mai pierde timpul uitîndu-te la televizor s-ar putea să fie un progres uriaș“.

Scenariul lungmetrajului este semnat de Gabriel Achim și Cosmin Manolache, iar imaginea, de George Chiper-Lillemark. Editor de imagine este Ștefan Ioan Tatu, iar Florian Titus Ardelean și Alexis Marzin au creat designul și montajul coloanei sonore. Mixajul sunetului a fost realizat de Cristinel Șirli la Creative Sound Paris. Scenografia îi aparține lui Signe Chiper-Lillemark, iar costumele, Luminiței Mihai. Producător este Gabriel Achim, Dan Burlac este producător delegat, iar Cristinel Șirli, co-producător.

Ultima zi este o co-producție româno-franceză (2016), producător Green Film, co-producător C-story Productions (Franța), realizată cu participarea HBO România, cu sprijinul Unicredit Bank, Romaqua Group, Graphis 122, Luna Film, Libra Film, Papillon Film, Axel Films, Alma Film, O-Video, Safe Frame, 4K Broadcast Solutions, Cinesyl Romania, Videolink, Dakino, Sergiana Grup, La Copac, Romaqua Group, Cinesound Europe/ Aesir Studio. Lungmetrajul este distribuit cu ajutorul Centrului Național al Cinematografiei.

Gabriel Achim. Scurtă biografie

Gabriel Achim a absolvit secţia Regie-Film a UNATC în 2008 şi Academia de Studii Economice la începutul anilor ’90. Înainte de a fi regizor şi producător, a lucrat peste 10 ani ca director şi consultant în managementul resurselor umane pentru companii internaţionale.

Lungmetrajul său de debut, Visul lui Adalbert (2011), a fost selecționat în Competițiile oficiale ale unor festivaluri internațioanle de renume, cum sunt cele de la Salonic, Reykjavik, Tallinn – Mențiune specială,  TIFF, Nashville, Bradford, IndieLisboa etc. Scurtmetrajul Bric Brac (2009) a fost prezent la Berlinale, Los Angeles (2009), Karlovy Vary, Barcelona, Trieste, Mons, Tampere, pentru a menționa câteva dintre ele.

Independența Film

Ultima zi / The Last Day (2017) este distribuit în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. De-a lungul timpului, Independența Film a adus peste 10 titluri premiate cu Palme d’Or la Cannes.

Printre filmele distribuite în cinematografele românești se numără: La fille inconnue (r : Frații Dardenne), I, Daniel Blake (r: Ken Loach) – Palme d’Or, Cannes, 2016, Juste la fin du monde (r : Xavier Dolan) – Grand Prix, Cannes 2016, Snowden (r. Oliver Stone), Youth (r. Paolo Sorrentino) – Cel mai bun film european, 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) – Palme d’Or, 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d’Adèle (r. Abdellatif Kechiche) – Palme d’Or, Cannes, 2013, The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke) – Palme d’Or, Cannes, 2012, Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

Ultima zi – pagina de facebook

Independența Film – pagina de facebook

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Un comentariu

  1. avatar

    Domnule Achim, ca producător de filme poate aveți stofa. Însă viața nu este un film și asta nu va dă dreptul sa ridicați tonul sau mai degrabă să țipați la oameni fără nici un motiv. Deasemeni un om bine crescut nu are în vocabular cuvinte de mahala, gen bă. Poate ar fi o idee buna sa citiți codul bunelor maniere.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.