Turismul poate imbunatati viata localnicilor din Delta, programul „Delta Antreprenor”

0

Delta Antreprenor – turismul poate imbunatati viata localnicilor

Proiectul Delta Antreprenor isi propune sa dezvolte comunitati rurale din Delta Dunarii in care exista un grad mic de ocupare pe piata muncii, predominand activitatile casnice si agricultura de „supravietuire” care cu greu asigura  minimul necesar, iar accesul la informare si formare este aproape inexistent.

Am ales Delta Dunarii pentru ca este o atractie deosebita pentru turistii de pretutindeni, fiind cea de-a treia zona a planetei in ceea ce priveşte biodiversitatea, dupa Marea Bariera de Corali şi Arhipelagul Galapagos. Delta Dunarii cuprinde 30 de tipuri de ecosisteme care adapostesc peste 5.400 de specii de animale si plante si multe peisaje unice. Cu toate acestea, doar 2,1% din populatia activa din Delta Dunarii este angajata in turism. Desi potentialul este urias, oferta de servicii de calitate este extrem de redusa, in primul rand din cauza lipsei unei infrastructuri functionale, dar si datorita lipsei de personal calificat in unitatile existente. La acoperirea acestei nevoi va contribui si proiectul Delta Antreprenor, oferind o sansa la angajare in primul rand populatiei locale.

Prin intermediul unui Centru pentru Incluziune Profesionala localizat in Crisan, proiectul ii va consilia pe localnicii din majoritatea localitatilor din Delta Dunarii in legatura cu oportunitatile oferite de piata locala a muncii. De asemenea, proiectul va contribui la dezvoltarea antreprenoriatului, prin incurajarea si consilierea initiativelor individuale si colective care se vor concretiza in cel putin 3 structuri de economie sociala, generatoare de noi locuri de munca. In plus, vor fi formate si certificate 100 de persoane in domeniul turismului, raspunzand astfel si nevoii acute de personal calificat.

Astfel, consideram ca stimularea si sustinerea populatiei locale pentru a porni activitati autosustenabile in turism si calificarea in vederea angajarii locale reprezinta cele mai eficiente si la indemana solutii pentru cresterea gradului de ocupare si, prin urmare, la scaderea ratei de saracie in comunitatile din Delta Dunarii.

Delta Antreprenor este un proiect desfasurat in perioada februarie 2012-august 2013, implementat de K Consulting Managament and Coordination in parteneriat cu Asociatia Vox Deltae si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, „Investeste in oameni !”.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează