Transilvania Digital Innovation Hub: Exploratorium de Digitalizare – Hackathon de Validare Inovativă

0

Transilvania Digital Innovation Hub este unul dintre instrumentele cheie care susține tranziția verde și digitală a industriei și a sectorului public, prin servicii care sprijină procesul de digitalizare și inovare pentru afaceri și accelerarea adoptării tehnologiilor digitale (Inteligență Artificială – AI, Big Data, Calcul de înaltă performanță – HPC) în furnizarea de servicii și produse de către companii, susținând totodată și creșterea competitivității IMM-urilor, calitatea serviciilor publice și bunăstarea socială.

Exploratorium de Digitalizare – Hackathon de Validare Inovativă

Primul eveniment public sub umbrela TDIH a avut loc în 24 noiembrie 2022 la CREIC (Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative). Scopul principal al acestui eveniment a fost crearea cadrului optim în care să fie oferite întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) din Regiunea de Nord-Vest, informații despre serviciile de transformare digitală. Totodată există și servicii oferite pentru autoritățile publice locale din regiune.

Am început implementarea proiectului TDIH de la 1 octombrie, coordonat de Transilvania IT Cluster (TITC). Acest proiect are o perioadă de derulare de trei ani, cu posibilitatea de prelungire pe alți patru ani. Astfel vom aborda procesul de transformare digitală pas cu pas deoarece aceste concepte pot să fie abstracte pentru întreprinderile non-IT. Deci prin echipe dedicate, ne ocupăm ca în următorii trei ani, prin diverse evenimente, dar și prin activitatea noastră zilnică, să accelerăm procesul de transformare digitală, Bianca Muntean – Coordonator TDIH și Manager Transilvania IT Cluster.

Transilvania Digital Innovation Hub

Proiectul Transilvania Digital Innovation Hub (TDIH) (Cod proiect 101083508 — TDIH, DIGITAL-2021-EDIH-01) a fost selectat de către Comisia Europeană pentru co-finanțare în cadrul Programului Europa Digitală.

TDIH reprezintă un consorțiu regional format din 14 organizații, 6 parteneri și 8 parteneri asociați, creat în 2017 de principalii actori de inovare din regiunea de Nord-Vest a României, cu misiunea de a consolida ecosistemul regional de inovare și de a accelera procesul de transformare digitală a IMM-urilor și a sectorului public. TDIH este parte din Rețeaua Europeană a Centrelor de Inovare și Transformare Digitală (EDIH).

Partenerii TDIH formează un ecosistem complet de furnizare de servicii în toate etapele lanțurilor de valoare. Transilvania Digital Innovation Hub s-a dezvoltat la inițiativa clusterelor (actori cheie regionali care aduc împreună reprezentanți din lanțurile de valoare ale industriilor în care activează), împreună cu mediul universitar, organizații de cercetare și dezvoltare și un oficiul de legătură cu industria (Transilvania It Cluster, OLI Hygia (Oficiul de Legătură cu Industria), Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, INCDTIM (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare).

PARTENERII OFERĂ URMĂTOARELE TIPURI DE SERVICII:

  • Networking și construirea ecosistemului – Servicii de intermediere a cererii cu oferta de inovare și digitalizare
  • Abilități și pregătire – Servicii de formare și specializare în domeniul inovării și digitalizării
  • Testează înainte de a investi – Servicii de expertiză și experimentare, acces la laboratoare și infrastructură de testare și validare
  • Sprijin pentru finanțarea investițiilor Servicii de mentorat și consultanță pentru identificarea și obținerea de finanțare pentru investiții

TDIH are oportunitatea de furniza, într-o perioadă limitată de timp și de beneficiari, servicii ale căror costuri sunt acoperite de finanțare publică. 50% din buget este acoperit de Comisia Europeană, prin programul Europa Digitală, iar diferența urmează să fie acoperită prin Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare.

Apelul de selecție este unul competitiv, deoarece există limitări la nivel de valoarea totală, respectiv la numărul beneficiarilor care vor putea colabora cu TDIH prin decontarea cheltuielilor din finanțare publică. Serviciile de digitalizare și inovare mai sus sunt disponibile și contra cost, în cazul în care nu te încadrezi în condițiile minime necesare pentru a beneficia de o colaborarea acoperită de finanțare publică.

www.transilvaniait.ro, www.transilvaniadih.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.