„Tot ce am făcut, am făcut cu luptă multă. Asta este, mă lupt şi o ieşi ceva.”

0

Tot ce am făcut, am făcut cu luptă multă. Asta este, mă lupt şi o ieşi ceva. – un enunţ ce sintetizează personalitatea Rodicăi Ciutureanu, o femeie activă şi implicată în viaţa comunităţii în care locuieşte, în comuna Bârca, judeţul Dolj.

De meserie croitoreasă, confecţioner îmbrăcăminte prin metode industriale după cum e trecută în diplomă, şi mamă a trei copii (dintre care doi stabiliţi în străinătate), Rodica Florentina Ciutureanu este pasionată de ceea ce face şi îşi doreşte să dea mai departe comunităţii din energia şi creativitatea ei. Lucrând cu copiii, implicându-se în numeroase proiecte cu Asociaţia Tinere Speranţe pe care a fondat-o, ea reuşeşte să îi motiveze pe cei din jur, pentru că are încredere în puterea celor mulţi. Deşi se loveşte, adesea, de reţinerile ori suspiciunile celor mai cinici din comunitate, crede că prin firea ei bătăioasă va reuşi să provoace mici schimbări prin care să-I convingă că se poate.

Fundaţia PACT (FP): Ce înseamna pentru tine implicarea în viaţa comunităţii? 

Rodica Ciutureanu (RC): Eu cred că este un lucru foarte bun să te implici în viaţa comunităţii, mai ales atunci când comunitatea este îmbătrânită, sărăcită. Trebuie să te gândeşti că, în primul rând, tu trăieşti acolo şi nu trăieşti de unul singur. Avem nevoie unii de alţii și trebuie să ne ajutăm reciproc.

FP: Ce te-a determinat să te implici şi să fondezi Asociaţia Tinere Speranţe?

RC: Am înfiinţat organizaţia pentru că am văzut că în toată România sunt astfel de organizaţii comunitare şi pentru că este nevoie de implicare, se pot face lucruri foarte bune împreună. Am văzut că există o grămadă de proiecte care se adresează comunităţilor din mediul rural, care sunt mult mai dezavantajate decât cele de la oraş. De asemenea, m-am gândit că şi în comunitatea noastră ar fi bine să avem o astfel de organizaţie. La început am fost un grup de iniţiativă, după aceea ne-am gândit să ne înregistrăm juridic. Faptul că eşti înregistrat îţi oferă mai multă putere, mai multă siguranţă, acces mai bun la anumite programe care îţi cer să fii înregistrat legal.

FP: De ce o asociaţie cultural-artistică?

RC:  Eu am avut în minte două categorii: tinerii şi bătrânii. Comunitatea fiind îmbătrânită, m-am gândit că e mai bine să lucrez pentru tineri, să pot să îi păstrez în comunitate. Pe un copil poţi să-l canalizezi către ceva bun, chiar dacă în familie nu are un exemplu potrivit. Iar fata mea cea mică este pasionată de dans modern. Ce studia eala Palatul Copiilor din Craiova, preda mai departe copiilor din comunitate. Aşa m-am hotărât să aleg domeniul, pentru început.

FP: Cum a apărut grupul de iniţiativă? Care erau problemele pe care doreați să le rezolvaţi?

RC: Problema concretă era că nu exista un cadru propice pentru a ne strânge să identificăm o nevoie, să o rezolvăm. Prima oară am mers în comunitate şi am văzut care sunt nevoile oamenilor, am stat de vorbă cu ei, au fost de acord să înfiinţăm organizaţia. Sinceră să fiu, nu toată lumea a îmbrăţişat ideea, dar important este că am găsit și alte persoane implicate. Acum noi încercăm să rezolvăm problemele comunităţii.

FP: Ce le spui altor oameni ca să îi atragi într-un astfel de grup de iniţiativă?

RC: Ce să le zic? Le-am spus că este un lucru foarte bun să lucrăm împreună şi să rezolvăm problemele, să dezvoltăm comunitatea, să reînviem tradiţiile, să ţinem copiii aproape, tinerii aproape (ca să nu mai plece din comunitate), să construim câte ceva, să creăm locuri de muncă, să nu mai fim nevoiţi să mergem la oraş pentru a câştiga un ban în plus.

FP: Să vorbim un pic despre experienţa ta cu PACT. Tu ai făcut parte din programul Participare şi Putere de Acţiune, în 2008. Cum ai ajuns să participi în program?

RC: Aflasem de la organizația comunitară din Giurgiţa (județul Dolj) şi mi-a plăcut ideea. Ştiam că sunt astfel de organizaţii în ţară, dar mai ales că s-a apropiat PACT de zona noastră şi mi-am dorit să facem ceva împreună. Am fost foarte mulţumită de program, mai ales că partea teoretică a fost foarte bună, am învăţat foarte multe lucruri acolo.

FP: Cum te-a schimbat programul PACT? Ce ai învăţat în timpul acestui program?

RC: Mi-a dat încredere să merg mai departe, altfel până la urmă renunţam. Încă mai am momente, într-adevăr, când încerc să mă ţin tare, să nu renunţ. Dar faptul că am fost în ţară cu PACT, cu Vasiliada, cu CRONO m-a ajutat, am învăţat foarte multe. Mai ales de la voi, pentru că am lucrat o perioadă de 3-4 ani cu voi. Eu tratez aşa de serios lucrurile, că de fiecare dată îmi zic: Merg, tot înainte!

FP: Dar dintre metodele de lucru pe care le-am prezentat în cadrul programului? Te-a inspirat ceva mai mult, ţi-a plăcut mai mult?

RC: Sigur că da. Cel mai mult mi-a plăcut cafeneaua publică, este mai accesibilă pentru zona noastră. Nu fusesem într-o altă comunitate să văd cum se organizează. Am văzut direct la cursurile ţinute de PACT, când am simulat una. Însă chiar aş vrea să mai organizăm o cafenea publică în comunitate. Mie îmi place să mă implic, dar mă deranjează că nu toţi vor să o facă.

FP: Voi aveți și un parteneriat de lungă durată cu Village Life, alt partener drag PACT. Cum ți s-a părut proiectul organizat în parteneriat cu Village Life – Comori uitate de la Bârca?

RC: M-am bucurat la ideea că prin proiect am putea atrage ceva turişti, am crea şi locuri de muncă, am schimba şi viaţa oamenilor, până la urmă am şi construi, puţin câte puţin, câte ceva. E păcat că s-au pierdut multe lucruri frumoase, ca şi casele astea lăsate în paragină. Sunt atât de multe şi noi nu ştim să le valorificăm.

FP: În ce proiecte din comunitate te mai implici?

RC: În permanenţă fac activităţi cu copiii. Repetiţii săptămânale pentru spectacolele pe care le organizăm în comunitate. Noi facem dans modern şi dans de societate.

FP: Cine se ocupă de ei?

RC: Eu, dar copiii mai învaţă şi de pe internet. Pentru că nu avem resurse financiare să plătim un coregraf. Şi mă gândesc că e bine să înveţe şi singuri.

FP: Legat de spectacole, ştim că te gândeai să faci un proiect. Despre ce este vorba?

RC: Da, m-am gândit că ar fi bine să creăm nişte locuri de muncă în comună, să înfiinţăm un atelier de croitorie, mai ales că facem activităţi diverse şi avem nevoie de costume. Şi e chiar bine să facem  o croitorie în comună, pentru că nu au toţi posibilitatea să meargă până în Craiova. Eu o fac din pasiune, dar o văd şi ca pe o necesitate, pe care vreau să o împărtăşesc cu ceilalţi, mai ales cu cei tineri. Fetele cu care lucrez eu în asociaţie sunt interesate să înveţe. Tot timpul îmi spun “Tanti Florentina, învață-mă şi pe mine!”. Şi, până la urmă, e bine să ştie şi tinerii o meserie, mai ales cei de la ţară, pentru care e mai greu să intre în sistemul educaţional.

FP: În final, un vis de-ale tale despre România:

RC: Să ne fie mai bine. Dacă ne este bine, încercăm să şi facem ceva. Dacă nu ţi-e bine psihic, nu poţi să faci nimic concret. Însă când vezi ceva rezolvat, parcă îţi dă imboldul să faci lucruri bune în continuare.

În altă ordine de idei, o Românie în care m-aş simţi bine ar fi o Românie cu toţi oamenii plecaţi în străinătate – întorşi în ţară, pentru că sunt destul de mulţi. Şi vedeţi voi, oamenii ăştia folosesc forţa noastră de muncă şi inteligenţa noastră acolo, în loc să le folosim aici. Cred că o schimbare în bine ar putea să îi aducă înapoi. Dar trebuie să vadă acea schimbare.

Un ultim gând: Mulţumesc pentru încrederea pe care mi-o acordaţi şi promit că nimic din ce voi putea face pentru comunitate nu va rămâne doar o idee.

Un interviu Fundatia Pact, octombrie 2012 

 

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.