Topul greșelilor pe care le fac părinții atunci când își pun copiii în scaunul auto

0

9 din 10 părinți își pun în pericol copilul încă de la ieșirea din maternitate

Noua formulă a codului rutier obligă transportarea copiilor cu vârsta până în 12 ani, sau o înălțime sub 135 de centimetri, în scaune auto speciale.

Dacă până acum părinților nu le era amintită importanța scaunului auto, o dată cu Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, intrată în vigoare de la 15 ianuarie, aceștia vor fi amendați în cazul în care nu vor avea un scaun auto potrivit grupei de vârstă și construcției copilului, instalat în mașină.

scaun-auto-copii-1

“Cele 5 puncte amendă în valoare de 487,5 RON și 3 puncte penalizare sunt însă ultimul lucru la care părinții ar trebui să se gândească în momentul în care cumpără un scaun auto.  Siguranța copilului trebuie să vină pe primul loc!” spune Monica Ionescu, Manager al magazinului pentru copii Kidverse.ro.

“Chiar dacă instalarea și utilizarea unui scaun auto poate să pară simplă și intuitivă, în realitate poate fi mult mai complicat decât am crede, întrucât miza este viața propriului copil.” continuă ea.

De ce este important să avem grijă la așezarea copiilor în scaunul auto?

Conform AAP, 93% din părinți își pun în pericol copilul încă de la ieșirea din maternitate.

Copiii, în special nou-născuții, sunt pasageri fragili, din cauza faptului că le lipsește tonusul muscular din jurul capului, gâtului și măduvii spinării. De aceea, condițiile lor de transportare trebuie să fie speciale.

Conform CDC, în cazul unei coliziuni, scaunul auto instalat corect poate reduce riscul de moarte a copiilor cu:

  • 71% la cei cu vârsta sub 1 an;
  • 54% la cei cu vârsta între 1 și 4 ani;
  • 45% la cei cu vârsta între 4 și 8 ani.

scaun-auto-copii-5

Aceste greșeli sunt:

1. Părinții nu cumpără scaunul auto potrivit

Mulți părinți nu știu, însă cumpărarea unui scaun auto este o misiune mult mai complexă decât pare la primă vedere.

Scaunul potrivit înseamnă:

–  asigurarea că este pentru grupa de vârstă și greutatea potrivită (vezi Figura 1);

– asigurarea calității și rezistenței acestuia (în special dacă scaunul cumpărat nu este unul nou);

– asigurarea compatibilității dintre acesta și modelul de mașină (dacă scaunul auto  are sistem de montare ISOFIX universal, semi-universal, specific modelului de mașină, sau se prinde cu centura de siguranță clasică).

De aceea, în momentul cumpărării unu scaun auto nou, este extrem de important să îi menționezi vânzătorului pe lângă vârsta, greutatea și înălțimea copilului, și marca și modelul mașinii.

2. Părinții nu citesc instrucțiunile de instalare și utilizare

Mulți părinți cad în mirajul intuiției și consideră că nu mai este necesar să citească instrucțiunile de instalare a scaunului auto.

Mai rău de atât, le citesc pentru a-l instala în ultima clipă, chiar înainte să își transporte nou-născutul de la maternitate, moment în care părintele este copleșit de emoții și de oboseală.

În aceste cazuri, riscul de instalare greșită a scaunului auto este foarte ridicat.

3. Părinții nu  desfac scaunul până în ziua externării

Cea mai bună metodă de a evita instalarea greșită a scaunului auto este exercițiul.

Este recomandat ca scaunul să fie cumpărat cu câteva luni înainte de venirea pe lume a copilului pentru a avea timp ca părinții să exerseze instalarea și pentru a putea urmări instrucțiunile pas cu pas, fără să intervină factori de stres externi.

În cazul în care există prieteni care au mai trecut prin această experiență, îi putem ruga să ne îndrume. De asemenea, și personalul medical de la maternitate ar trebui să fie în măsură să ne ajute cu montarea corectă a scaunului auto.

4. Părinții nu verifică data de expirare a scaunului auto

Ceea ce mulți părinți nu știu este faptul că majoritatea scaunelor auto expiră la 6 ani după fabricare. Acest aspect e important de verificat în cazul în care se cumpără un model mai vechi, sau se ia în considerare oferirea scaunului cadou unor rude sau unor prieteni.

5. Părinții nu aruncă scaunul imediat după un accident

Cel mai indicat lucru pe care trebuie să-l faci cu un scaun auto care a fost implicat într-un accident este să îl arunci și să îi tai centura pentru a te asigura că nu este „reciclat” mai târziu de către altcineva.

Oricât de minuțioasă ar fi verificarea unui scaun care a fost implicat într-un accident, pot exista fisuri în interiorul suportului de plastic care nu sunt vizibile cu ochiul liber, și care pot pune în pericol viața copilului în cazul unui nou impact.

6. Părinții cumpără sau primesc scaune auto la mâna a doua fără a le cunoaște istoricul

Cumpărarea sau primirea în dar a unui scaun auto căruia nu îi cunoaștem istoricul vine cu un risc foarte mare, risc pe care majoritatea părinților nu îl iau în calcul.

Riscurile sunt ca scaunul să fi fost implicat într-un accident, să aibă un termen de valabilitate expirat sau să vină fără anumite accesorii și instrucțiuni de instalare.

În cazul unui scaun la mâna a doua, chiar dacă exteriorul arată bine, interiorul poate fi deteriorat fără ca acest lucru să fie vizibil. Nu în ultimul rând, faptul că nu se cunosc condițiile în care acesta a fost păstrat reprezintă un factor mare de risc.

Standardele de siguranță a scaunelor auto evoluează și ele, iar un scaun vechi ar putea să nu ofere același grad de siguranță ca unul nou.

7. Părinții poziționează scaunul în direcția greșită

Ideal este ca scaunul auto să fie poziționat în sens invers direcției de mers a mașinii, pentru a oferi o siguranță mult mai mare copilului.

În mod general, copilul poate fi pus în această poziție până la vârsta de doi ani și este recomandat să nu fie mutat în direcția de mers a mașinii înainte de vreme.

De preferat este ca scaunul să fie poziționat invers direcției de mers a mașinii până ce copilul crește destul astfel încât această poziție devine imposibilă. Din acel moment, părinții se pot orienta către un scaun auto cu fața în direcția de mers a mașinii. (vezi Figura 1)

8. Părinții poziționează scaunul în unghiul greșit

Majoritatea scaunelor auto ar trebui să aibă un indicator lateral care să confirme momentul în care acesta a fost așezat în unghiul potrivit. Scaunele auto în direcția inversă de mers a mașinii trebuie poziționate la un unghi de 45 de grade.

Montarea scaunului auto în unghiul potrivit ajută la prevenirea deplasării capului copilului în față, lucru care i-ar putea îngreuna respirația.

9. Părinții instalează scaunul mult prea larg

Instalarea scaunului prea larg permite acestuia să se balanseze dintr-o parte în alta; în cazul unui accident, acest lucru pune viața copilului în pericol. Instalarea corectă a scaunului nu ar trebui să îi permită acestuia să se miște dintr-o parte în alta mai mult de 2,5 centimetri.

10. Părinții folosesc scaunul auto în alte scopuri decât cel de protecție în mașină

Unii părinți utilizează scaunul auto pe post de pătuț permanent pentru copil.

Acest lucru este extrem de nociv deoarece scaunele au un design special conceput ca să-i ofere protecție copilului doar pe durata transportului cu mașina.

Studiile arată că menținerea copilului într-o poziție verticală în scaunul auto pentru o perioadă prelungită de timp îi poate comprima pieptul și poate conduce la scăderea nivelului de oxigen.

Pe termen lung, folosirea scaunului auto pe post de pat pentru copii poate duce la dezvoltarea unui loc plat în spatele capului copilului și poate provoca boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

11. Părinții mută copilul în centura de siguranță pentru adulți mult prea devreme

Mutarea copilului în centura de siguranță pentru adulți este un pas mare ce trebuie făcut cu grijă. Majoritatea copiilor sunt pregătiți pentru acest pas atunci când au între 8 și 12 ani.

Copilul tău este pregătit să fie pus în centura de siguranță pentru adulți, dacă:

– a atins înălțimea de 1,5 metri;

– poate să stea cu spatele rezemat de bancheta din spate, cu genunchii îndoiți confortabil pe marginea banchetei, iar poziția poate fi menținută pe toată durata călătoriei;

– centura de siguranță este poziționată natural pe partea superioară a coapselor, pe umăr și pe piept, fără să îi ajungă pe gât sau pe față. (vezi Figura 5)

Când vine vorba de viața copiilor, este indicat să ne informăm corect.

O amendă poate fi plătită, dar nu cu viața copilului tău!

Află care sunt toate greșelile de pe: http://kidverse.ro/blog

Împărtășește aceste informații cu prietenii tăi care sunt părinți și ajută-i să fie precauți cu privire la siguranța copiilor în mașină!

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.