Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Top 3 oraşe din România la capitolul „reciclare”

0

Serviciul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje de la populaţie s-a extins la nivel naţional, fapt confirmat de români: 64% dintre aceştia declarau la începutul anului că au posibilitatea de a colecta separat, cu o treime mai mult decât acum patru ani (sondaj naţional IMAS 2011 şi 2015).

Nivelul de acces la acest serviciu se menţine totuşi scăzut, având în vedere că până la finalul anului toţi românii trebuie să poată separa deşeurile de ambalaje (conform Directivei Cadru Deşeuri 2008/98/EC). Odată cu dezvoltarea serviciului, s-au extins şi o serie de practici care au un impact negativ asupra întreg sistemului. În 2014, aproximativ 500 de containere colorate din sistemul Eco-Rom Ambalaje au fost vandalizate. În acelaşi timp, furtul deşeurilor din containerele speciale – mai ales a deşeurilor cu valoarea cea mai mare pe piață, PET-uri și dozele de aluminiu – cauzează pierderea investiţiilor, devierea deşeurilor de la circuitul normal de reciclare şi demotivarea populaţiei. 

Colectare separata_Zalau

În ciuda acestor probleme cu care se confruntă toate localităţile, 3 dintre oraşele din România care dezvoltă sistemul de colectare separată în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje s-au remarcat la capitolul „reciclare”. Criteriile care stau la baza acestei clasificări sunt: cantitatea de deşeuri de ambalaje colectate separat pe cap de locuitor, calitatea serviciului şi soluţiile implementate care au determinat reducerea incidenţelor sau chiar eliminarea practicilor negative din sistem.

Zalău – lider în cantităţile reciclate/locuitor

În municipiul Zalău, fiecare locuitor colectează separat aproximativ 1 kg de deșeuri reciclabile lunar, de aproximativ 3 ori mai mult decât media cantităților de deșeuri de ambalaje colectate separat în România. (conform studiului de analiză a compoziției deșeului menajer în România, realizat de Eco-Rom Ambalaje, o persoană din mediul urban colectează separat 0,4 kg de deșeuri de ambalaje/lună).

În 2014, în municipiu au fost reciclate aproximativ 1.000 de tone de deșeuri de ambalaje, de aproximativ două ori mai mult față de cantitatea reciclată în 2008, primul an de implementare a sistemului. În prezent, toți cei peste 53.000 de locuitori ai municipiului Zalău au acces la sistemul de separare a deșeurilor de ambalaje prin 262 de containere colorate – pentru deşeuri de ambalaje de hârtie-carton, plastic-metal şi sticlă. De asemenea, infrastructura de colectare este amplasată în apropierea locuinţelor, are un aspect îngrijit şi niciun container colorat nu a fost vandalizat anul trecut datorită unei bune colaborări între primărie, poliţia locală şi operatorul de salubritate. Locuitorii orașului separă corect deșeurile de ambalaje în proporţie de peste 70%, în principal datorită acţiunilor constante de informare şi educare a populaţiei despre importanţa reciclării.

Sistemul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje a fost introdus în Zalău acum aproximativ 7 de ani, printr-un parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Zalău, Eco-Rom Ambalaje și compania de salubritate Ave Sălaj Ecoserv.

Sfântu Gheorghe – performanţă în calitate

În municipiul Sfântu Gheorghe, deşeurile de ambalaje sunt depuse separat corect în containerele colorate în proporţie de peste 99%. Majoritatea locuitorilor au înţeles importanţa colectării separate şi nu amestecă deşeurile reciclabile cu alte tipuri de deşeuri. Infrastructura de colectare separată constă în containere colorate aflate în spații deschise și în zone special amenajate, închise, la care au acces doar locuitorii arondați. Containerele speciale sunt situate în apropierea locuinţelor și au un aspect îngrijit.

Colectare separata_Sf Gheorghe
În prezent, toţi cei 56.094 de locuitori au acces la serviciul de separare a deşeurilor de ambalaje prin cele 369 de containere colorate puse la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje şi compania de salubritate Tega SA. 1.900 de gospodării pot separa deşeurile prin intermediul sistemului cu saci coloraţi: galbeni, pentru plastic şi metal, albaştri pentru hârtie-carton şi verzi pentru sticlă. Mai mult decât atât, anul trecut au fost lansate primele proiecte de colectare „din ușă în ușă” destinate blocurilor mai mici, prin care fiecare cetăţean are la dispoziţie propria structură securizată de colectare separată (tip raft).

În 2014, în municipiu au fost colectate separat şi reciclate aproximativ 750 tone de deşeuri de ambalaje, de 7 ori mai mult faţă de cantitatea reciclată în primul an de implementare a sistemului de colectare separată. De asemenea, pe baza sesizărilor populaţiei, primăria municipiului, alături de poliţia locală şi operatorul de salubritate, acţionează constant pentru a opri furtul deşeurilor reciclabile din containerele colorate.

Din 2009 locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe beneficiază de sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje datorită parteneriatului încheiat între Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Eco-Rom Ambalaje şi compania de salubritate Tega SA.

Ploieşti – stop furtului de deşeuri reciclabile

Municipiul Ploiești s-a confruntat cu fenomenul de amploare al furtului deşeurilor reciclabile din containere și este printre primele orașe din țară care au luat măsuri de sancționare a acestuia. Conform legislaţiei în vigoare, persoanele care sustrag deșeurile din sistemele de colectare sunt pasibile de amendă între 600 şi 1.000 lei, iar deșeurile reciclabile furate sunt confiscate. În 2014, în municipiul Ploieşti au fost realizate 57 de sesizări către Poliţia Locală privind furtul deşeurilor din sistemele de colectare publice şi 3.4 tone de deşeuri de ambalaje au fost confiscate şi reintroduse în circuitul normal de reciclare. În plus, în cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice a municipiului, a fost înfiinţată în anul 2013 o comisie responsabilă de colectarea separată, în cadrul căreia există inspectori care verifică săptămânal punctele de colectare, sesisează eventualele probleme și identifică soluții pentru rezolvarea lor. Eliminarea furtului a condus la creșterea cantităților colectate cu 30% față de anul precedent.

Furt deseuri_Ploiesti
În prezent, criteriile care stau la baza calității sistemului de colectare separată pentru populație se situează, în medie, la nivelul de 90%. Acest lucru înseamnă că toți cei peste 197.000 de ploieșteni au acces la acest serviciu, punctele de colectare separată au un aspect îngrijit și cea mai mare parte a locuitorilor depun separat corect deșeurile de ambalaje în containerele colorate. Anul trecut, ploieștenii au colectat separat peste 560 tone de deșeuri de ambalaje prin intermediul celor 654 de containere speciale și prin sistemul de colectare separată cu saci, de 17 ori mai mult faţă de cantitatea reciclată în primul an de implementare a sistemului, respectiv din 2010.

Ploieştenii au acces la sistemul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje de aproximativ 4 ani, datorită parteneriatului între Primăria Municipiului Ploiești, Eco-Rom Ambalaje şi compania de salubritate Rosal Grup.

În cele trei localităţi, trei sferturi din infrastructura de colectare separată este pusă la dispoziţia populaţiei prin investiţiile producătorilor şi importatorilor de bunuri ambalate, prin Eco-Rom Ambalaje, restul fiind investiţii locale sau provenite din fondurile dedicate ale Uniunii Europene.

În prezent, la nivel naţional, se reciclează 55% din ambalajele puse pe piaţă. În timp ce la nivel european se preconizează creşterea obligaţiilor de reciclare a deşeurilor de ambalaje până la 80% în 2030, din analiza celor 3 oraşe se evidenţiază o serie de premise care pot conduce la performanţă în domeniul reciclării deşeurilor de ambalaje generate în gospodării: implicarea tuturor actorilor în dezvoltarea sistemului – autoritatea locală, operatorul de salubritate, organizațiile responsabile, populația –, aplicarea legislației, sancționarea neregulilor şi informarea populaţiei.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.