Tipologia așezărilor informale. No Man’s Land, un proiect amplu și curajos care vrea să aducă la lumină un fenomen ce afectează peste 200.000 de oameni.

0

No Man’s Land, un proiect amplu și curajos care vrea să aducă la lumină un fenomen ce afectează peste 200.000 de oameni.

Pe scurt, peste 64.000 de familii trăiesc în așezări informale în România, fără acte de posesie pe terenul pe care îl ocupă. Oficial, însă, aceste familii nu există. Legislația românească nu menționează deloc termenul de așezare informală și nici nu conține vreo prevedere care să se adreseze acestui tip de locuire și problemelor asociate acesteia: lipsa actelor de identitate permanente, supraaglomerarea, lipsa accesului la servicii și utilități de bază. România este singura țară din UE care condiționează identitatea (deținerea unor documente de identitate definitive) de proprietate (deținerea de acte de proprietate).

1 din 8 persoane din lume locuiește în slums, conform UN Habitat, totalizând în 2016 aproximativ 1 miliard de oameni. Alte state au început să caute soluții dedicate acestui fenomen sau problemelor asociate lui. În România, așezările informale sunt încă invizibile. Neadresată, problema așezărilor informale se extinde și se adâncește.

Noi, la Fundația PACT alături de MKBT: Make Better, Grupul de Inițiativă Valea Corbului, DEP Bumbești Jiu și GAL Reșița, am pornit acum doi ani procesul de recunoaștere și reglementare a situației acestor așezări. Săptămâna viitoare vom lansa o propunere legislativă în Parlament.

Vizionează acest film https://bit.ly/2NxTdyh .

Site-ul proiectului este: www.locuireinformala.ro

Tipologia așezărilor informale

(A) Zonă cu noi grupări de locuinţe în intravilan sau în extravilan, pe terenuri pentru care nu au un drept de deținere, fără autorizaţie de construire și care prezintă riscuri pentru populația rezidentă (riscuri generate de sistemul constructiv necorespunzător, materialele folosite, lipsa ușilor/ferestrelor, etc);

B) Zonă cu noi grupări de locuinţe în intravilan sau în extravilan, pe terenuri pentru care nu au un drept de deținere și fără autorizaţie de construire, perimetrele construite fiind dezvoltate fără a respecta normele de amenajare, parcelare, zonare şi de construcţie.

(C) Zonă cu grupări de locuinţe situate în intravilan în zone care, conform Planului Urbanistic General, au funcţiuni care exclud locuirea Exemple: zone de risc cu alunecări de teren, inundaţii, zone industriale, în zona haldelor de steril, a depozitelor de deşeuri, în zona de protecţie şi siguranţă a reţelelor de circulaţie şi edilitare – electrice, gaz, telecomunicaţii – şi a conductelor de transport – gaze naturale, produse petroliere);

(D) Zonă ce cuprinde grupări de locuinţe de tipul coloniilor muncitoreşti (cu caracter iniţial temporar, devenit ulterior permanent) realizate pe terenurile întreprinderilor sau unităților administrative-teritoriale pentru cazarea muncitorilor implicaţi în realizarea de lucrări hidrotehnice, diverse exploatări ale subsolului (carbonifere, metalifere etc.) sau a angajaţilor marilor combinate (siderurgice etc.).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.