Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tineri din toată țara învață și se implică pentru protejarea naturii în județul Prahova

0

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – anunță încheierea Taberei de leadership pentru mediu ecOprovocarea și acțiunile concrete luate de tineri pentru protejarea naturii

85 de liceenii din toate colțurile țării şi profesorii lor au participat la cea de-a IV-a ediție a Taberei de leadership pentru mediu ecOprovocarea, organizată de Asociația ViitorPlus la Cheia, cu sprijinul: TenarisSilcotub, Henkel România şi Yves Rocher.

Tabara de leadership pt mediu 2017 (6) (Small)

Pe parcursul a 5 zile de educație non-formală, drumeții şi jocuri în aer liber, tinerii au învățat despre leadership și schimbările climatice, au preluat inițiativa și au acționat pentru reducerea problemei deșeurilor din zona turistică Cheia, județul Prahova.

Liceenii au mers în comunitate pentru a lua pulsul problemelor de mediu locale, au discutat cu localnici și turiști, au fost în drumeții pe Muntele Roșu și în zona Cheile Cheițelor și au constatat că una dintre cele mai mari provocări de mediu din zona este managementul defectuos al deșeurilor. Soluțiile identificate de aceștia au presupus mai multe măsuri. Pe termen scurt, au acționat prin sesiuni de igienizare, colectând mai mulți saci de deșeuri. Totodată, au depus și o scrisoare oficială la primăria localității Măneciu (de care aparține Cheia), pentru a trage un semnal de alarmă și a solicita autorităților luarea unei serii de măsuri pe termen lung: amplasarea mai multor pubele pentru colectarea deșeurilor menajere și a celor reciclabile, în special în zonele intens circulate de turiști, golirea frecventă a pubelelor de către firma de salubrizare, stabilirea unei hotărâri la nivel de consiliu local pentru amendarea persoanelor (turiști și localnici) care nu aruncă deșeurile în mod corespunzător, implicarea poliției locale pentru aplicarea amenzilor.

În această tabără am descoperit că și altora le pasă și că putem realiza împreună lucrurile de care depinde viața planetei.”, a menționat George Lupu, elev din Tecuci.

„În viitor, mi-ar plăcea să ma implic în diverse proiecte locale de voluntariat prin care să ajut la îmbunătățirea stării orașului și poate chiar și a județului.”, a menționat Stan Adrian, elev din Zalău.

“Echipa mea pleacă foarte motivată din această tabără, sunt hotărâți să facă tot ce depinde de ei pentru a continua munca pe care am început-o, iar asta îmi dă putere!”, a declarat Ionuț Cosma, profesor din Zalău.

„Ne dorim să participăm la formarea unor noi atitudini, valori și abilități în rândul tinerilor, pentru ca aceştia să devină vectori ai schimbării, promotori ai acțiunilor de ocrotire a naturii în propriile comunități. De aceea, organizăm de 11 ani proiecte pentru un progres sustenabil, așa cum este și Tabăra de leadership pentru mediul ecOprovocarea, pe care ne dorim să o reedităm și în anii următori.”, a declarat Teia Ciulacu, Preşedinte ViitorPlus.

Liceenii participanți la Tabăra de leadership pentru mediu ecOprovocarea au fost selectați din peste 600 de elevi, în baza rezultatelor obținute pe parcursul anului şcolar 2016-2017, în cadrul competițiilor educaționale non-formale Cluburile ecOprovocarea și Concursul Național ecOprovocarea. Aceștia sunt elevi ai Colegiului Național Silvania și Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău, Colegiul Economic și Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Călărași, Colegiul „Mihail Cantacuzino” Sinaia, Liceul Teoretic Carei, Liceul Tehnologic Axiopolis din Cernavodă, Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” din Tecuci, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, Liceul Tehnologic „Kos Karoly” din Miercurea Ciuc, Liceul Tehnologic „Tudor Vladimirescu” din Șimian, Liceul Teoretic „Șerban Cioculescu” din Drobeta Turnu Severin.

Organizarea Taberei de leadership pentru mediu ecOprovocarea a fost susținută și de către companiile: Autonom Rent-a-car, Coca-Cola HBC România și Sigurec.

Despre ViitorPlus

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – este o organizație non-profit cu o experiență de 11 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Bigăr – amenajarea eco-turistică, Regenesys. Viziunea ViitorPlus: „Redescoperim împreună legătura cu natura şi investim în ceea ce lăsăm în urma noastră”. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina web:  www.viitorplus.ro

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.