Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Timișoara: Instrumente noi de dezvoltare a agriculturii susținute de comunitate în România

0

În perioada noiembrie 2014-noiembrie 2016, asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare a fost partener în cadrul proiectului Be part of CSA!, care și-a propus dezvoltarea unor noi instrumente de promovare a agriculturii susținute de comunitate.

colaj-rezultate

O echipă de lucru interdisciplinară din România, Ungaria, Cehia și Franța a participat la realizarea instrumentelor de lucru și a activităților din proiect, după cum urmează:

  • elaborarea unui curriculum de training non-formal, adresat consumatorilor și producătorilor;
  • organizarea unor sesiuni de formare– în România au beneficiat de aceste sesiuni peste 80 de consumatori și producători interesați de inițierea unui parteneriat ASAT, dar și de aprofundarea mecanismelor de consolidare a parteneriatelor deja constituite;
  • realizarea unui film de promovare a agriculturii susținute de comunitate;
  • realizarea unei broșuri de explicitare a conceptului și de prezentare a unor diferite modele de agricultură susținută de comunitate din Europa.

 

Implicarea în acest proiect ne-a permis să înțelegem mai bine cum evoluează domeniul agriculturii susținute de comunitate la nivel european, dar și să dezvoltăm strategii comune de acțiune în regiune. Ne confruntăm cu probleme similare, cum ar fi dispariția micilor producători, reducerea accesului la alimente de calitate, dezvoltarea unei agriculturi intensive cu imapct negativ asupra mediului, creșterea dependenței de industria de agro-business (tratamente, semințe, etc). În România, cel mai cunoscut exemplu de agricultură susținută de comunitate este parteneriatul ASAT, prin care consumatorii se angajează să susțină mici producători care cultivă natural, împărțiind cu aceștia riscurile și beneficiile unei producții naturale și de sezon. Din 2008, când am inițiat acest demers, peste 1500 de familii de consumatori au dezvoltat relații directe cu producători locali. Mihaela Vețan, președine Asociația CRIES.

Proiectul Be part of CSA! a fost co-finanțat prin Programul ERASMUS+ 14/KA2AE/2370. Organizațile implicate în implementarea proiectului sunt TVE (Hungaria), PRO-BIO LIGA (Republica Cehă), Rețeaua URGENCI (Franța) și Asociația CRIES (România). Rezultatele proiectului pot fi consultate la pagina http://csa.cries.ro/.

Pentru mai multe informații despre ASAT vă invităm să urmăriți cel mai recent film realizat de TVR Timișoara, http://www.tvrplus.ro/editie-toti-impreuna-508646.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.