TIMIȘOARA / ARAD: Art Encounters anunță programul celor 34 de expozițiilor

0

ART ENCOUNTERS
Aparență și esență
3-31 octombrie 2015 | Timișoara | Arad
INTRAREA LIBERĂ
Curatori: Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos
Art Encounters anunță programul expozițiilor

12042654_434267293430538_7587467805948854843_n

Timișoara, 3 octombrie 2015 – Art Encounters , prima bienală de artă contemporană ce are loc la Timișoara și Arad între 3 și 31 octombrie, anunță programul celor 34 de expoziții din cadrul evenimentului.

Șiruri secvențiale, Muzeul de Artă– expoziție construită pornind de la un desen al lui Brâncuși (care nu a mai fost arătat public niciodată în original) și care alătură artiști români și străini în a căror operă apare principiul repetiției ca modalitatea de a sugera timpul sau infinitatea.

Aparență și esență, Halele Timco , expoziția principală de grup, cuprinzând lucrări a peste 40 de artiști, este o trecere în revistă a diverselor generații de artiști. Artiști din generația tânără vor sta alături de nume de referință, deja, cum ar Ion Grigorescu, Geta Brătescu, Florin Mitroi.
Instalația lui Adrian Ghenie, Darwin’s Room, este o reconstrucție fizică a unui tablou a lui Rembrandt, ce oferă o experiență care trebuie trăită. Dan Perjovschi va umple fațada de sticlă cu desenele sale, iar alți artiști tineri expun lucrări special concepute pentru eveniment.

Ana Lupaș își prezintă în spaţiul Geam MAT de la Muzeul de Artă a treia ipostază, cea finală, a lucrării realizate prima dată în 1970, Instalația umedă. Instalația de sunet a Ioanei Nemeș, artistă din generația recentă, reproduce în Sinagoga din Cetate un autointerviu despre artă, viață, moarte, devenind o invitație la reflecţie, iar Anca Munteanu-Rimnic inseră în spaţiul Bibliotecii Academiei instalația Lament.

Câteva momente-reper din istoria artei contemporane timișorene sunt prezentate în expoziții special concepute în acest scop. Primul este expoziția Sigma: Cartografia învățării 1969-1983, realizată împreună cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș, ce documentează experimentele pedagogice din anii `70 si `80 de la Liceul de Artă și de la Facultatea de Arhitectură. Inclusă în program este și recrearea proiecției Multivision I a grupului Sigma, care in 1978 a fost prima instalație multimedia din România. Expoziția Ilenei Pintilie, Dincolo de Cortina de fier. Festivalul Zona Europa de Est este o readucere în atenţia contemporaneităţii a festivalurilor anilor `90 de la Timișoara, ce constituie puncte de referință pentru o întreagă generație de artiști.

Fotografia este în centrul atenție în expoziția Momente cotidiene de la Galeria Calpe, în care trei artiști români și unul finlandez captează momente de viaţă obişnuită din România ultimilor 40 de ani.

Cercetare de bază, expoziția de la Galeria Pygmalion, pune față în față creațiile a doi artiști care nu se feresc, nicicare, de întrebările existențiale: Ion Grigorescu și Mihai Olos.

Grupul timișorean Avantpost va utiliza spațiul Memorialului Revoluției pentru o inserție artistică în acest mediu simbolic pentru orașul nostru, în expoziția numită Conexiunea cu prezentul.

Galeria Helios va găzdui expoziția intitulată Fiii și fiicele lui Brâncuși. O intrigă de familie (Actul II), și o serie de ateliere concepute de către Salonul de proiecte, activități care vor explora modul în care funcţionează cultul lui Brâncuși în România.

Ioana Mandeal a realizat curatorial expoziția Pe terenuri plutitoare. Moduri de a practica imponderabilitatea de la City Business Centre, în care sunt prezentați tineri artiști cu o puternică vibraţie de sensibilitate.

Expoziția André Cadere, documente conceptuale 1972-1978, de la Fundația Triade, este un proiect monografic de recuperare a unui artist român important, recunoscut în străinătate drept un exponent original al artei conceptuale (1967-1978), dar foarte puțin știut sau înțeles în România.

Dan Perjovschi va fi prezent şi la Balamuc cu o expoziție de Fanzine realizate de el în ultimii 20 de ani.

Programul de expoziții este completat și de expoziții personale la Galeria Calina, unde Liviana Dan prezintă Souvenirs from Earth, iar doi artiști timișoreni , Iosif Kiràly și Doru Tulcan, expun în cadrul expoziției Înregistrarea urmelor (1970-1990) de la Galeria Jecza.

Un proiect de interes este cel de la Cazarma U, în care au sunt prezente câteva dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din țară, cu proiecte specifice. Dincolo de artă, e o ocazie unică de a explora o clădire închisă de atât de mult timp publicului.

La Arad, expoziția principală are loc la fabrica TEBA, unde curatorii evenimentului au invitat artiști din Estul Europei. Festivalul R.E.M.X are loc la Muzeul de Artă și la Atrium Mall în Arad. Aradul are și o prezență artistică la Timișoara, în Casa cu Lei din Piața Unirii, aici regăsindu-se o expoziție care completează expozițiile R.E.M.X de la Arad.
encounters
CONTACT:
FB: https://www.facebook.com/timisoaraartencounters | Twitter: @TmArtEncounters
Official website of the Art Encounters : www.artencounters.ro
Official hashtag: #nevedemlatimisoara

Despre Art Encounters

Art Ecnounters e conceput ca un dialog între arta contemporană românească și contextul internațional actual, dialog facilitat de un număr de artiști români ale căror lucrări sunt recunoscute atât în România, cât și în străinătate (Horea Bernea, Ștefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaș, Alex Mirutziu, Paul Neagu), dar și de artiști străini care fac referire la spațiul românesc în opera lor (Saâdane Afif, A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén).

Pentru prima dată în contextul românesc se contruiește un dialog curatorial între diferite generații de artiști români, începând cu cei care au fost activi în perioada comunistă – fie în țară, în contextul unei izolări impuse (Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu), fie în străinătate, în exil (Paul Neagu, Andre Cădere) – și continuând cu cei care s-au afirmat în anii ’90 (Dan Perjovschi , Sub:REAL) sau la începutul anilor 2000 (Ioana Nemeș, Ciprian Mureșan, Mircea Cantor).

Timp de o lună, orașul Timișoara se va transforma într-o veritabilă galerie de artă contemporană unde peste 100 de artiști își vor expune lucrările în 17 locații diferite, cum ar fi Muzeul de Artă, Memorialul Revoluției, Sinagoga din Cetate, Halele Timco, sau Cazarma U, locul unde galeriile de artă contemporană vor prezenta proiecte specifice.

Diferitele expoziții oferă publicului o perspectivă coerentă, prin juxtapunerea unor lucrări create anterior şi văzute doar de un public restrâns, cu lucrări noi. Un număr de 30 de lucrări au fost create special pentru acest eveniment.

Despre curatori

În 2014, Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher au dezvoltat un program video pentru expoziția Manifesta 10 care a avut loc în Sankt-Petersburg. Selecția celor doi a fost prima aplecare majoră asupra filmului și video-artei contemporane, din 1960 până în prezent, dezvoltate atât în Vest, cât și în Est. Simțul fragil al speranței, expoziție ce a avut loc în Berlin sub coordonarea celor doi, a căutat să identifice aspecte ale artei contemporane din Europa de Est și de Sud-Est.

Despre Fundația Art Encounters

Fundația Art Encounters este o instituție culturală independentă, înființată în 2015 de către Ovidiu Șandor, colecționar implicat activ în scena de artă contemporană din România, membru al Comitetul de achiziții de artă est-europeană și rusă a Muzeului Tate Modern, Londra. Proiectele fundației au în prim-plan susținerea artei contemporane din România.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.