LANSAREA aplicatiei inovative de suport psihoterapeutic, ABAKIT. Tehnologia vine în ajutorul copiilor cu autism

0

Dupa 7 ani de experienta in lucrul individual cu copiii diagnosticati cu autism si familiile acestora, Asociatia Help Autism face un nou pas in sprijinirea procesului de recuperare a copiilor cu tulburare de spectru autist prin lansarea aplicatiei inovative de suport psihoterapeutic, ABAKIT “Eu invat despre lume prin imagini”.

kit aba-cartonase

Autismul afecteaza dezvoltarea normala a creierului in ariile responsabile de functia de comunicare, de interactiune sociala si de functionare cognitiva. Din acest motiv, copiii cu autism au nevoie de materiale educationale create special pentru ei, care sa tina cont de modul in care ei pot invata. Pentru a facilita activitatile de recuperare in cadrul programelor terapeutice, Asociatia Help Autism a dezvoltat intern, inca din anul 2013, kit-ul de materiale didactice “Eu invat despre lume prin imagini – materiale ABA”, primul de acest gen din Romania.

Dupa 4 ani in care kit-ul a functionat drept principal suport in sedintele de terapie ale copiilor cu autism din intreaga tara, implementarea sub forma unei aplicatii mobile vine sa sporeasca atractivitatea acestui tip de activitate, dat fiind interesul manifestat de copiii cu autism pentru dispozitivele electronice. Pe langa suportul acordat specialistilor in cadrul sedintelor de terapie, accesibilitatea materialelor incurajeaza totodata implicarea parintilor si continuarea aplicarii practicilor si principiilor terapeutice si acasa, contribuind astfel la accelerarea procesului de invatare. In acest sens, la recomandarea terapeutului coordonator si respectand planul individualizat de interventie, aplicatia IT va putea fi accesata facil utilizand o tableta, telefon mobil sau un computer.

ABAKIT isi propune sa fie in principal un instrument de suport in munca specialistilor in terapie ABA si de aceea, utilizarea acasa este recomandata doar sub atenta indrumare a acestora. Un alt element inovator este reprezentat de posibilitatea generarii rapoartelor de progres, direct din aplicatie, terapeutul coordonator avand astfel posibilitatea de a urmari progresul fiecarui copil, chiar in urma lucrului la domiciliu.

aplicatie kit aba- tableta

Aplicatia contine un set de exercitii online realizate pe baza kit-ului ABA, 1200 de imagini care corespund programelor de analiza comportamentala aplicata (ABA) si nivelului terapeutic, respectiv varstei si abilitatilor copilului.

Asemeni Kitul-ului ABA, dezvoltat in format fizic de catre Asociatia Help Autism, http://ahaprint.ro/produs/kit-materiale-aba/, aplicatia contribuie la stimularea si dezvoltarea abilitatilor cognitive si verbale ale copiilor cu TSA, pe baza unor obiective terapeutice:

  • dezvoltarea limbajului receptiv;
  • dezvoltarea limbajului expresiv si a comunicarii prin descriere si povestire;
  • dezvoltarea spiritului de observatie si folosirea limbajului descriptiv;
  • identificarea expresiilor faciale si a emotiilor simple;
  • identificarea regulilor sociale si situatiilor sociale complexe.

Accesul la Aplicatia ABAKIT “Eu invat despre lume prin imagini” va fi oferit in mod gratuit atat copiilor beneficiari ai Asociatiei Help Autism cat si beneficiarilor Centrului Mihai apartinand Asociatiei Autism, Terapie, Sport si Arte Arges, parteneri ai Asociatiei.

Din punct de vedere tehnic, aplicatia functioneaza pe sistemele iOS, Android si Windows, atat in limba romana cat si in limba engleza si poate fi achizitionata prin intermediul Play Store, prin descarcarea pe device-urile compatibile sistemelor de operare.

Aplicatia poate fi achizitionata pe module distincte, grupate in functie de gradul de dificultate sau integral: ABAKIT Starter pentru nivelul incepator – contine 5 programe; ABAKIT Medium pentru nivelul intermediar – contine 5 programe; ABAKIT Advanced pentru nivelul avansat – contine 4 programe.

Sumele incasate din vanzarea materialelor de terapie ABA atat in format fizic cat si in format electronic sunt directionate catre sustinerea terapiei de recuperare pentru cei 440 de copii cu TSA beneficiari ai Asociatiei Help Autism.

Aplicatia ABAKIT “Eu invat despre lume prim imagini” a fost dezvoltata in cadrul proiectului „Infiintare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa cu un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finantarea asigurata de solicitant si parteneri este in valoare de 27.776,13 CHF.

Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, va invitam sa vizitati http://www.swiss-contribution.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.