Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tehnologia digitală în ajutorul copiilor cu surdocecitate

0

Tehnologia digitală este din ce în ce mai răspândită în sistemul de educație, însă nu și în cazul copiilor cu surdocecitate. Pentru ca și ei să aibă acces la o educație de calitate, este nevoie de un software adaptat nevoilor lor specifice, iar o asemenea soluție va fi disponibilă în curând în România.

Se numește „e-Sense” și este un proiect cu acoperire națională, câștigător al unui grant de 466.250 lei, oferit în cadrul ediției din 2019 Lumea prin Culoare și Sunet, programul anual de finanțare derulat de Fundația Orange în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere/auz.

Fundația Sense Internațional România, singura organizație din țară specializată în domeniul surdocecității, își propune să dezvolte, testeze și omologheze e-Sense – un pachet de soft-uri educaționale open source, gratuit și accesibil, pentru peste 335 de copii cu surdocecitate din România, pentru părinții și profesorii lor. Partenerii Sense International în proiect sunt Code for Romania și trei școli ce oferă servicii educaționale copiilor și tinerilor cu surdocecitate.

Am intrat în culisele acestui e-Sense și am aflat noutăți de la Etelka Czondi, director Sense International Romania.

e-sense surdocecitate

Cine este Sense International România?

Sense International România este cineva care nu se lasă. Suntem o organizație mică cu idealuri mari. Ne-am înființat în urmă cu 19 ani și suntem singura organizație din țara noastră care lucrează în beneficiul persoanelor cu surdocecitate din România, cu prioritate copii și tineri. Când s-a înființat Sense International România, nici măcar nu exista cuvântul surdocecitate în dicționarul limbii române, dar noi nu ne-am lăsat și, după aproape două decenii, am reușit ca surdocecitatea să fie recunoscută de legislația din România.

Astfel, prin programe derulate la nivel naţional, ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educarea copiilor cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple și oferirea de servicii vocaționale și de preprofesionalizare, am reușit să aducem o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Am instruit profesori, am dotat şcoli, am îmbunătăţit legislaţia, totul pentru a ne asigura ca persoanelor cu surdocecitate din România le sunt respectate drepturile.

Toate proiectele Sense Internaţional România sunt realizate în parteneriat şcoli, cu autorităţi locale şi naţionale, pentru a asigura sustenabilitatea şi durabilitatea acestora.

Ce NU este surdocecitatea?

Surdocecitatea NU este o boală. Nici un medic nu poate să pună diagnosticul ”surdocecitate”, pentru că nu există această specialitate în medicină. Surdocecitatea este totuși o condiție medicală pentru că implică o afectare a celor două simțuri pe care ne bazăm în viața de zi cu zi, văzul și auzul. De aceea noi evităm să spunem că o persoană suferă de surdocecitate. Surdocecitatea nu doare, dar afectează calitatea vieții într-un mod decisiv.

Surdocecitatea NU se limitează la lipsa totală a văzului și a auzului. Într-adevăr, există și astfel de situații, dar ele sunt rare. Persoanele care au ambele simțuri într-atât de afectate încât se lovesc de dificultăţi majore în sfera comunicării, a accesului la informaţie, în orientare şi mobilitate, sunt persoane cu surdocecitate.

Definiția oficială a surdocecității descrie o combinație de deficiențe de văz și auz, cu diferite grade de manifestare, o deficiență multisenzorială gravă, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe.

Sunteți la cel de-al 5-lea proiect finanțat prin fondul „Lumea prin Culoare și Sunet”. Cum ați aflat prima dată despre program?

Colaborarea dintre Fundația Orange și Sense Internațional România datează încă dinaintea Lumea prin Culoare și Sunet. În urmă cu mai bine de 7 ani, Fundația Orange a decis să sprijine persoanele cu deficiențe senzoriale din România și, având în vedere specificul organizației noastre, drumurile ni s-au întâlnit când noi căutam soluții la o problemă arzătoare: ce se întâmplă cu tinerii cu surdocecitate după ce termină școala? Ce meserie au ei și cum pot duce o viață independentă?

Așa s-a născut proiectul „Sens pentru viață”, proiect finanțat de Fundația Orange 3 ani la rând, prin care am dezvoltat 8 centre vocaționale în toată țara, unde tinerii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple învață o meserie căutată pe piața muncii.

Citește interviul complet pe www.fundatiaorange.ro

La fel ca „e-Sense”, există și alte proiecte inovative, ce fac lumea mai accesibilă pentru toate persoanele cu deficiențe de vedere/auz din România. În această lume, deficiența nu înseamna limitare, iar tehnologia creează punți de comunicare între oameni. Descoperă soluţiile asistive în cultură, educație, sănătate și mobilitate din e-book-ul Lumea prin Culoare si Sunet. 

Împreună, construim o lume a șanselor egale!

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.