Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tandem BikeFland – primul proiect de ciclism tandem din România pentru nevăzători

0

Tandem BikeFland, proiect inițiat de Clubul Sportiv Tandem Arena, a ajuns la start. Sedentarismul crescut în rândul tinerilor cu deficiențe de vedere, i-a determinat pe inițiatorii proiectului să găsească și să ofere acestora soluții și posibilități de practicare a unor activități atât sportive, cât și de relaxare. Tandem BikeFland va oferi posibilitatea tinerilor cu deficiențe de vedere, din 5 școli speciale din țară, să învețe să pedaleze, să înțeleagă practicarea pedalatului în tandem și să se bucure de plăcerea mersului pe bicicletă. Proiectul este finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Coordonatorul Tandem BikeFland este Florin Georgescu, primul și singurul român care a pedalat, în tandem cu un prieten, până la Londra, în anul 2012.

Am făcut tot ce ne-a stat în putință să punem în mișcare un mecanism de interacțiune și schimb de idei între două categorii de oameni total diferite. Persoanele cu dizabilități trebuie să înțeleagă că pot alcătui o echipă împreună cu tineri valizi, bazată pe încredere reciprocă, dincolo de bariera unor dizabilități. La rândul lor, persoanele valide pot înțelege și admite idea că diferențele pot crea competențe, reducând limitările impuse de dizabilități. Timpul petrecut în șa, pe bicicleta tandem alături de prietenii mei, m-a făcut să realizez cât sunt de norocos și să văd că, dacă își dorește cu adevărat, o persoană care nu vede, nu este obligată să stea în casă”, afirmă Florin Georgescu, Președintele Clubului Sportiv Tandem Arena.

În perioada 3 – 10 august are loc la Izvorani, la baza sportiva a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, prin proiectul Tandem BikeFland, prima tabără de inițiere în ciclism pentru 22 de copii și tineri cu deficiențe de vedere. Copiii vor fi însoțiți de 22 piloți voluntari de biciclete tandem, iar cursurile de pregătire vor fi susținute de 6 instructori sportivi. Biciclete tandem și echipamentele sportive necesare desfășurării pregătirii au fost achiziționate cu ajutorul fondurilor primite de la finanțator. După terminarea cantonamentului, bicicletele tandem și echipamentele sportive vor fi date spre folosință școlilor speciale din care provin copii, pentru a fi utilizate în cadrul orelor de sport și nu numai.

Cei 22 de copii cu deficiențe de vedere provin de la 5 școli speciale din Timisoara, Târgu Frumos, Arad, Cluj, Buzău și sunt însoțiți de profesorii lor de sport. În cadrul cantonamentului de la Izvorani se vor desfășura zilnic două antrenamente pe bicicletele tandem, un antrenament pe pista de atletism și unul la bazinul de înot. Dar, pentru că suntem într-o tabără de vară, copiii vor avea parte și de cursuri de utilizare eficientă a telefonului cu sinteză vocală, concursuri de chitară și șah, concursuri freestyle cu bicicleta tandem și alte jocuri de echipă.

Inițiativa acestui proiect este una lăudabilă pentru că nu sunt multe activități sau cursuri care să îi implice și pe copiii care nu văd. Aceste biciclete tandem, acest program de pregătire reprezintă pentru copiii noștri o adevărată mană cerească. Copilul meu știe să meargă pe bicicletă și a fost simplu cât a fost mic, dar a crescut și nu mă mai pot ține după el. Însă, având aceste biciclete, vreau și eu să învăț să merg cu el în tandem”, afirmă doamna Mariana Andrei, mama lui George, unul dintre copiii prezenți în tabăra de pregătire.

În urma implementării acestor etape de proiect – achiziționarea bicicletelor tandem, a echipamentului sportiv adecvat și organizarea taberei de inițiere în pedalat, peste 328 de elevi cu deficiențe de vedere, cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, din școlile și liceele speciale din România, vor avea acces la mobilitate și cunoștințe necesare unei vieți active. Atât profesorii de sport, cât și voluntarii din orașele din care provin copiii, și-au asumat responsabilitatea să folosească bicicletele tandem primite în cadrul proiectului în activități sportive sau de relaxare, care să înlesnească o interacțiune firească între o persoană cu deficiențe de vedere și o persoană validă.

Tandem BikeFland va continua cu o nouă etapă de implementare, în toamnă, atunci când copiii și tinerii pregătiți în tabără, alături de piloții voluntari, vor participa la o cursă destinată bicicletelor tandem.

Despre Clubul Sportiv Tandem Arena

Clubul Sportiv Tandem Arena a fost înființat în anul 2013, cu scopul de a oferi oportunitatea persoanelor cu dizabilități de a practica activități spotrive paralimpice. În cei 5 ani de activitate, Tandem Arena a organizat proiectele precum Sportul pentru toți, School Bikes și Campionatul Național de Tandemuri cu impact în rândul populatiei cu deficiențe de vedere, cu precădere pentru practicarea pedalatului în tandem și a înotului.

Scopul Clubului Tandem Arena pentru următorii ani este identificarea și pregătirea a cel puțin 2 echipaje de ciclism în tandem, pentru participarea la competițiile premergătoare Jocurilor Paralimpice din anul 2020 de la Tokyo și participarea la această competiție.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.