Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tabăra de Vară Temerarii – un loc unde subiectul „cancer” nu este tabu

0

În perioada 29 august – 3 septembrie 2014 Asociația Little People România organizează Tabara de Vară Temerarii, cea  mai mare întâlnire destinată tinerilor supraviețuitori de cancer din România. Aflat la cea de-a VII-a ediție, evenimentul va reuni timp de aproape o săptămână membrii uneia dintre cele mai mari și active comunități de tineri supraviețuitori – Clubul Temerarii, alături de participanți din Republica Moldova, Cehia, Polonia și Serbia.

La eveniment și-au confirmat prezența peste 200 de tineri supraviețuitori români din 123 de localități.

Afis_Tabara de Vara Temerarii 2014

În cadrul Taberei de Vară Temerarii Asociația Little People România oferă tinerilor supraviețuitori contextul propice pentru interacțiune și dialog cu participanți care provin din culturi diferite și le facilitează participarea la ateliere care îi vor ajuta să se dezvolte personal, dar și să deprindă noțiuni de advocacy și leadership. Totodată, tinerii au ocazia să gândească idei campanii de comunicare prin care să promoveze mesajul pozitiv al supraviețuirii și să se bucure de momentele de relaxare și destindere alături de alți foști pacienți.

,,Fără cancer. Lipsiți de griji? Tinerii bolnavi de cancer aşteaptă cu nerăbdare să termine ultima rundă de chimioterapie. Cei peste 14 ani ştiu că se vor putea alătura renumitului Club Temerarii. S-au luptat cu frica şi durerea, familiile lor au făcut faţă unor provocări pe care nimeni nu ar fi crezut că le pot depăşi. Acum, fie că au trecut 3 luni sau 3 ani, este vremea să lase trecutul în urmă şi să înceapă o nouă viaţă. Aşa să fie oare? Mulţi dintre tinerii care ne sunt recomandaţi ca şi supravieţuitori de cancer ne mărturisesc faptul că, nu numai că nu pot uita toată experienţa, dar amintirile şi fricile îi bântuie mulţi ani după tratament.

În unele familii, cuvântul cu “c” este tabu, în altele, părinţii foarte protectori îşi feresc copiii chiar şi la maturitate de frica unei recidive. Tinerii ne dau mărturii despre suportul incredibil pe care l-au primit din partea familiei şi a prietenilor apropiaţi în timpul tratamentului şi nu numai, însă în societatea competitivă de astăzi în care fiecare trebuie să lupte pentru locul de muncă, pentru poziţia academică, în care tineri în pragul maturităţii descoperă secretele relaţiilor romantice, lumea întâlnirilor sau a familiei, diagnosticul din trecut încă îi afectează în numeroase feluri. Nefiind siguri dacă după ani buni de la terminarea tratamentului şi declararea lor ca find sănătoşi le este permis să vorbească despre fricile lor legate de boală pentru a nu-i împovăra pe cei apropiaţi, pentru mulţi dintre supravieţuitori, întâlnirea cu marea familie Temerarii este locul în care anual au ocazia să-şi descarce anxietăţile.

Mulţi tineri supraviețuitori au trecut deja prin experiența căsătoriei sau au relaţii stabile, au locuri de muncă şi le sunt de mare ajutor celor mai tineri sau celor care încă se luptă cu efectele bolii. Pentru fiecare dintre aceştia, fie că au nevoie de sprijin sau pur şi simplu doresc să celebreze victoria sau să petreacă timp cu cei asemeni lor pe care au învăţat să-i iubească ca şi pe o a doua familie, tabăra Temerarii este un eveniment de neratat.”- a declarat Katie Rizvi, fondatoarea Clubului Temerarii.

Fotografii și mărturii ale tinerilor supraviețuitori participanți în Tabăra Temerarii vor fi postate zilnic pe pagina de Facebook a Asociației Little People România https://www.facebook.com/LittlePeopleRomania

Mulțumiri speciale revin sponsorilor principali: Iquest, Fundația Vodafone România, Trelleborg AB, Blu Projects, Porsche, Eseletro, Novartis, CSI și tuturor sponsorilor și companiilor locale fără de care acest eveniment nu ar fi posibil.

Colaj Tabara de Vara Temerarii 2013_1

Despre Clubul Temerarii:

În 2006, Asociația Little People România a înființat Clubul Temerarii  – comunitatea adolescenților români, care au învins cancerul – ce numără astăzi, aproape 400 de membri, devenind cel mai mare grup activ de sprijin reciproc în rândul adolescenților și al tinerilor adulți afectați de cancer și totodată una dintre cele mai active comunități de acest gen din Europa.

Scopul Clubului Temerarii este acela de a asigura o susţinere specializată și personalizată la necesităţile fiecarui tânăr din Romaânia în materie de „coping”, facilitând reintegrarea reușită a pacienților în viața de adolescent sau tânăr adult după tratament și reintegrare în societate.

Pentru mai multe detalii despre Clubul Temerarii și activitatea Asociației Little People România vă rugăm vizitați: www.thelittlepeople.ro

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.