Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sute de persoane au primit ajutor după ce au apelat la Centrul Național de Consiliere psihologică, psihiatrico și socială

0

Centrul Național de Consiliere psihologică, psihiatrică și socială al Fundației Estuar a împlinit un an de existență. 

estuar

Românii se feresc să meargă la psiholog sau psihiatru, cauzele fiind fie lipsa banilor, fie lipsa timpului, fie teama de a nu fi judecați de cei din jur. Pentru a le veni în întâmpinare celor care au nevoie de un sfat sau pur și simplu de cineva care să-i asculte, Fundația Estuar, organizație care activează de peste 21 de ani în domeniul sănătății mintale, a lansat în luna iunie 2014 Centrul Național de Consiliere psihologică, psihiatrică şi socială faţă-n faţă, telefonică și online.

De la lansarea serviciului de call center, peste 240 de persoane au apelat la serviciile de consiliere psihologică, psihiatrică și socială, prin intermediul numărului de telefon național 031.40.11.444, apelabil din orice rețea, fără suprataxă. Astfel, până acum, specialiștii Fundaţiei Estuar au oferit peste 300 de consilieri telefonice.

La serviciul de consiliere online, disponibil la adresa consiliere@estuar.org au apelat aproximativ 150 de persoane, iar specialiştii fundaţiei au oferit peste 500 de consilieri prin e-mail. De asemenea, specialiștii Fundației Estuar au oferit, gratuit, și peste 600 de şedinţe de consiliere psihologică, psihiatrică, socială față în față, în centrele Estuar din București, Cluj, Giurgiu și Ploiești.

Toate serviciile de consiliere  furnizate în Centrul Național de Consiliere psihologică, psihiatrică și socială al Fundației Estuar sunt oferite gratuit de specialişti.

”Studiile efectuate la nivel mondial arată că de-a lungul vieții una din patru persoane are probleme de sănătate mintală, mai mult sau mai puțin grave, că una din șase persoane va trece printr-o depresie, una din zece persoane va deveni anxioasă și cel puțin unul din 100 de oameni va suferi de schizofrenie. Însă cu ajutorul susținerii specialiștilor și a familiei, iar unde este cazul și cu ajutorul tratamentului, majoritatea persoanelor cu probleme reușesc să își ducă viața normal. De aceea, Fundația Estuar vine în sprijinul celor care au nevoie de ajutor dar nu au timp, bani sau se tem de ce vor spune cei din jur și le oferă servicii gratuite de consiliere psihologică, psihiatrică sau socială prin intermediul unui call-center disponibil național și a unui serviciu de consiliere online, oricine are un telefon sau o adresă de e-mail putând beneficia de aceste servicii. De asemenea, cei care se află în București, Cluj, Giurgiu și Ploiești pot apela la serviciile de consiliere față în față gratuit”, a precizat Amedeea Enache, Directorul executiv al Fundației Estuar.

Centrul Naţional de Consiliere psihologică, psihiatrică și socială, disponibil telefonic, online și față în față este creat în cadrul proiectului “Servicii sociale despre şi pentru sănătate mintală”, proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG în România, program finanţat de granturile SEE şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Partener în proiect este Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 6.

 

Despre partenerii proiectului

Fundaţia Estuar a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociaţia Penumbra din Scoţia şi Liga Română de Sănătate Mintală şi este prima organizaţie din România care a creat pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală o reţea de servicii de îngrijiri comunitare.Misiunea organizaţiei este oferirea de servicii pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală din România în vederea reintegrării lor în comunitate. Fundaţia Estuar este activă în patru oraşe din ţară, Bucureşti, Ploieşti, Giurgiu şi Cluj, având înfiinţate 5 centre sociale în aceste oraşe şi deserveşte anual peste 2000 de beneficiari.

Valorile şi principiile organizaţionale susţin respectul faţă de beneficiar, confidenţialitatea informaţiilor primite de la beneficiar, lupta împotriva practicilor discriminatorii, încurajarea beneficiarilor să-şi asume riscurile unui trăi obişnuit, creşterea toleranţei şi înţelegerii faţă de persoanele cu nevoi speciale, respect faţă de individualitatea şi demnitatea beneficiarilor, promovarea şanselor egale pentru toţi membrii comunităţii, cultivarea competenţei şi profesionalismului în cadrul serviciilor oferite şi cultivarea spiritului de echipa şi a abordării interdisciplinare. Mai multe detalii pot fi găsite pe www.estuar.org și https://www.facebook.com/pages/Fundatia-Estuar/332024717001234

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 este instituţia publică, aflată în subordinea Consiliului Local Sector 6, înfiinţată la dată de 01.03.2005 prin comasarea serviciului public pentru protecţia copilului şi a serviciului public de asistenţă socială ce funcţionau la nivelul sectorului 6 al municipiului Bucureşti, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1434/2004. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 realizează la nivelul sectorului 6 măsurile de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie. Mai multe detalii puteți găsi pe http://www.protectiacopilului6.ro/  și https://www.facebook.com/dgaspc6.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.