Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Studiul România 2017. Sectorul neguvernamental – profil, tendințe, provocări

0

Cercetare despre dimensiunea și dinamica sectorului neguvernamental din România în perioada 2010 – 2016.

03 mai 2017, Bucureşti – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile a lansat studiul ”România 2017. Sectorul neguvernamental – profil, tendințe, provocări”, ce prezintă și definește dimensiunea și dinamica sectorului neguvernamental din România în perioada 2010 – 2016. Studiul reprezintă o aducere la zi a ediției anterioare publicate în anul 2010 și, împreună cu aceasta, oferă tuturor celor interesați o mai bună cunoaștere (și recunoaștere) a rolului și importanței sectorului neguvernamental în societatea românească.

studiu ong

În cercetare se regăsesc date privind relevanța economică a sectorului  neguvernamental și serprinde evoluții și transformări care au avut loc în cadrul acestuia în ultimii ani, precum și informații și analize despre cadrul legal de funcționare a organizațiilor neguvernamentale, implicare civică și voluntariat, finanțarea activităților asociațiilor și fundațiilor, elemente ce țin de guvernanța internă și de organizare, relația cu statul și alte entități din sfera publică. Această ediție cuprinde și secțiuni dedicate pentru trei domenii de activitate importante pentru organizațiile neguvernamentale: social, civic și tineret.

Studiul contribuie la demontarea unor mituri și prejudecăți tot mai frecvente în spațiul public față de organizațiile neguvernamentale. De exemplu, este mai puțin știut faptul că organizațiile neguvernamentale depind într-o foarte mică măsură de fonduri din bugetele publice naționale. Dimpotrivă, ele atrag în primul rând resurse externe și private, creează locuri de muncă și oferă servicii de interes public, sprijinind astfel intervenția statului și bunăstarea generală. În anul 2015, numărul de locuri de muncă create de sectorul neguvernamental (aproape 100.000) a fost comparabil sau mai mare decât numărul locurilor de muncă create de unele sectoare de activitate ale economiei naţionale, cum ar fi: intermedieri financiare şi asigurări (102 mii angajaţi), activităţi culturale, de spectacole, recreative (77,5 mii angajaţi), industria extractivă (57,4 mii angajaţi), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă (55,1 mii angajaţi), tranzacţii imobiliare (32 mii angajaţi). Există domenii în care prezența organizațiilor neguvernamentale este esențială și, fără existența acestora, mii și zeci de mii de cetățeni ar trăi în condiții mult mai dificile. La sfârşitul anului 2016, aproximativ 40% dintre furnizorii de servicii sociale din România erau privaţi ONG, asociaţii şi fundaţii ce operau 45% din totalul serviciilor licenţiate.

Contextul politic autohton, dar și evoluțiile pe plan internațional sunt departe de a fi favorabile pentru sectorul neguvernamental, pluralism și o societate deschisă. Statul și partidele politice continuă să nu recunoască valoarea contribuției sectorului neguvernamental la dezvoltarea țării, ba chiar încearcă limitarea cadrului de funcționare a acestuia. Chiar și așa însă, la zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, există suficiente semne care ne indică atât o maturizare a sectorului neguvernamental din România, cât și apariția de noi resurse și energii cu un uriaș potențial pentru dezvoltarea societății civile. Organizațiile neguvernamentale sunt mai vizibile, mai aproape de cetățeni și se bucură de o încredere sporită din partea acestora. Mai mult ca oricând, o mai mare implicare a cetățenilor în structuri asociative în beneficiul comunității ar reprezenta un semnal al consolidării democrației în România și al redobândirii încrederii între cetățeni și în valoarea acțiunii lor colective.

Varianta integrală a studiului poate fi descărcată de aici .

Studiul a fost realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu sprijinul Granturilor SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC)

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, în cadrul unei iniţiative a Comisiei Europene. FDSC este o organizaţie pentru organizaţii, ce consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezintă în sine un indicator pentru starea comunităţii în care cetăţenii trăiesc. Fundaţia dezvoltă proiecte în domenii cum sunt educaţie, economie socială, cooperare pentru dezvoltare, incluziune socială; dezvoltă şi administrează programe de finanţare, campanii de promovare şi advocacy pentru organizaţiile neguvernamentale. Mai multe detalii se găsesc pe  www.fdsc.ro .

Despre Fondul ONG

FDSC, împreună cu partenerii săi Fundaţia pentru Parteneriat (FP) şi Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR), reprezintă Operatorul Fondului ONG în România, program de finanţare care este parte a granturilor Spaţiului Economic European 2009-2014. Sprijinul acordat societăţii civile este una dintre priorităţile cheie ale granturilor SEE 2009-2014, finanţate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Obiectivul general al Fondului ONG în România este sprijinirea dezvoltării societăţii civile și consolidarea contribuţiei la justiţia socială, democraţie și dezvoltare durabilă. Obiectivele generale ale Mecanismul Financiar al SEE sunt reducerea disparităţilor economice și sociale în Spaţiul Economic European și întărirea relaţiilor bilaterale între România și statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Programul este alcătuit din cinci componente: (1) Implicare, (2) Justiţie Socială, (3) Dezvoltare Durabilă, (4) Servicii Sociale şi de Bază şi (5) Dezvoltarea Capacităţii ONG-urilor; Reţele şi Coaliţii. Prin intermediul său au fost finanţate 390 de proiecte, în valoare de peste 36 milioane de euro.

Mai multe detalii se găsesc pe www.fondong.fdsc.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.