STUDIU Smart Education: Părinții, despre sistemul de învățământ de stat

0

Fără teme inutile, pe de rost înlocuit cu învățarea logică, actualizarea informației din manuale

Un studiu realizat de Smart Education, centru de ateliere pentru dezvoltarea personală a copiilor, prezintă opinia părinților din România cu privire la sistemul de învățământ de stat. Astfel, concluziile scot la iveală aspecte pe care părinții le apreciază la sistemul școlar de stat frecventat de copiii lor dar, mai ales, aspecte pe care le-ar dori îmbunătățite. 

Foto 1

Părinții au apreciat care sunt calitățile importante de care are nevoie un dascăl. Acestea sunt: empatie (45%), comunicare (30%), rabdare (25%). 

Abilitătile de care are nevoie copilul, esențiale în viața lui viitoare de adult, sunt, conform părinților chestionați în studiu:

inteligenta emoțională (40%), abilități de relaționare cu ceilalti (30%), creativitate (26,7%), capacitatea de a lua decizii (26,7%), comunicare (22%) 

Pentru dezvoltarea cât mai armonioasă a acestor abilități, de care în bună măsură este responsabil și sistemul de învățământ, iată care sunt aspectele pe care părinții le doresc îmbunatățite (citare din răspunsurile la studiu): 

 1. Remunerația profesorilor (n.r. să crească);
 2. Deschiderea către activități extrașcolare;
 3. Implicarea unor oameni care pot face cu pasiune profesia, renunțarea la competiția exagerata, axarea și pe nevoile și personalitatea fiecărui elev în parte;
 4. Evitarea supraîncărcării copiilor cu teme inutile;
 5. Învățarea pe de rost înlocuită cu învățarea logică, interconectată în echipe;
 6. Rescrierea tuturor manualelor conform secolului 21, pentru mintea copiilor de acum. Manualele au rămas la nivelul anilor ’80, cu aceeași materie rigidă și inutilă, care nu face decât să îndepărteze copilul de școală;
 7. Mai mult accent pe creativitate;
 8. Mai mult accent pe ancorarea în realitate a cunoștințelor dobândite, mai mult accent pe simțul practic;
 9. Libertatea de alegere, exprimare, mai puțină presiune, apropiere față de copii. Este nevoie de încurajarea creativitaății și personalității fiecărui copil;
 10. Siguranța copiilor la școală;
 11. Psiholog la fiecare clasă, sunt mulți copii;
 12. Nu se încurajează exprimarea liberă a opiniilor, indiferent dacă sunt sau nu corecte. Reacția unor profesori în situații în care răspunsurile copiilor sunt greșite este nepotrivită;
 13. Sistemul este de așa natură încât copiii trebuie să se conformeze unui tipar standard pentru „a fi acceptați” de profesori;
 14. Nu se pune deloc accent pe dobândirea inteligenței emoționale, pe comunicarea inter-umană;
 15. Ar trebui pus mai mult accent pe componenta vocațională, precum și evaluarea aptitudinilor native ale copiilor și canalizarea procesului de învățământ în funcție de acestea.

Iată și aspecte pe care părinții le apreciază la sistemul învățământului de stat: 

 1. Gratuitatea;
 2. Obligativitatea;
 3. Diversitatea materiilor;
 4. Acordarea de calificative în ciclul primar, în locul notelor;
 5. Cadre didactice care se dăruiesc cu sufletul acestei meserii;
 6. Incluziunea – diversitatea categoriilor sociale din care vin copiii;
 7. Egalitate între elevi, tradiție, concursuri școlare;
 8. Mediul eterogen;
 9. Respectarea programei;
 10. Disciplina.

A fost interesant să remarcăm cât de mult își doresc părinții tineri din România o notă de prospețime și relaxare în sistemul de învățământ școlar. Își doresc pentru copiii lor mai multă creativitate la școală, alături de adaptarea și actualizarea informației din manuale, lucru ce nu s-a schimbat de peste 20 de ani. Vor dascăli empatici și libertate de exprimare pentru copii, încurajarea interacțiunii și iesirea din zona standardizării personalităților celor mici. Numai astfel se dezvolta inteligența emoțională a copilului, iar rezultatelele studiului arată că părinții sunt foarte conștienți de acest lucru!”, spune Corina Tanasiciuc, fondator Smart Education.

* Studiul a fost realizat în perioada octombrie – decembrie 2015, pe un eșantion de 200 de persoane, părinți cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani. Cea mai mare pondere o au părinții cu vârsta între 30 și 40 de ani, majoritatea femei. Datele au fost obținute prin intermediul unui chestionar online distribuit prin e-mail și social media.

# # # 

Smart Education organizează ateliere pentru dezvoltarea personală a copiilor – comunicare, artă teatrală, pictură, educație financiară, antreprenoriat, șah, cursuri de limba engleză și limba germană.

Echipa Smart Education este formată din traineri tineri, profesioniști, care încurajează crearea unei atmosfere permisive și relaxante, pentru a facilita spontaneitatea, libertatea de exprimare și mai ales accesarea resurselor creative ale copiilor. Cei mici învață să relaționeze eficient într-un grup, să își depășească emoțiile, devenind mai încrezători și descoperindu-și talentele.

 

Pentru detalii suplimentare despre atelierele Smart Education, programul before și after school, atelierele gratuite sau taberele, accesați site-ul și pagina de Facebook.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.