Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

STUDIU Peste 80% dintre copii spun că rolul în luarea deciziilor aparține adulților, copiii fiind informați despre decizie. World Vision România: Participarea copiilor la luarea deciziei este foarte importantă pentru societate

0
  • În România și în Europa, copiii sunt adesea ignorați de societate și autorități. Conform unui studiu făcut în mediul rural de către World Vision România, peste 80% dintre copii spun că rolul principal în luarea deciziilor aparține adulților, ei fiind doar informați despre decizia finală.

  • Fundația World Vision România lansează un proiect finanțat de Parlamentul European, cu durata de un an, prin care vrea să formeze viitori lideri civici.

  • Proiectul vizează copiii cu vârste între 12 și 18 ani din zonele rurale, în special din cele defavorizate. Timp de un an de zile, aceștia vor învăța să-și facă vocea auzită atât pe canalele de social media, cât și în dezbaterea publică

București, 25 martie 2021. În mijlocul unei pandemii care a avut un impact major asupra vieților copiilor din întreaga lume și în special asupra celor mai vulnerabili dintre ei, vocile celor mai tineri membri ai societății nu sunt în continuare ascultate de societate și guverne. În România rurală, rolul principal în luarea deciziilor aparține în continuare adulților, copiii fiind adesea puși în fața deciziilor care au impact asupra vieţilor lor, conform raportului „Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat de World Vision România în 2020. Peste 80% dintre copiii intervievați declară că rolul principal în luarea deciziilor aparține adulților, ei fiind doar informați despre decizia finală. Mai mult decât atât, doar 4% dintre copii și tineri afirmă că în ultimele 12 luni primarul sau consilierii locali le-au solicitat opinia.

Ca răspuns la această problemă, Fundația World Vision România lansează proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, o inițiativă finanțată printr-un grant oferit de Parlamentul European, al cărei scop este de a sprijini angajamentul copiilor în procesele democratice și de a susține importanța reprezentării copiilor și a implicării cetățenești cu privire la teme de interes comun în UE. Proiectul Fundației se va derula timp de un an și vizează copiii cu vârste între 12 și 18 ani din zone rurale defavorizate, marcate de rate ridicate de sărăcie, excluziune socială, abandon școlar și cu multe familii monoparentale din judeţele Dolj, Vaslui, Vâlcea, Cluj, Ialomița.

Programul va dezvolta în continuare una dintre inițiativele cele mai importante ale World Vision România, anume Consiliul Consultativ al Copiilor, un organism deliberativ și cu rol de consultare ce reprezintă vocea celor peste 20.000 de copii din proiectele organizaţiei în fața autorităților locale, naționale și internaționale. Consiliul este format din 12 copii și tineri, aleși pe un mandat de doi ani, care pun pe agenda publică nevoile copiilor şi soluțiile pentru problemele cu care aceştia se confruntă. Acestea sunt analizate și incluse în obiectivele fundaţiei.

În cadrul proiectului, copiii din Consiliu reprezintă unul dintre principalele grupuri țintă. Aceștia vor lua parte la un program de mentorat în advocacy și comunicare, în special în mediile digitale, pentru a deveni adevărați ambasadori ai Europei în unele dintre locurile cele mai sărace din țară. Mentorii vor fi jurnaliști români cu mare experiență în presa scrisă, online și televiziune, specialiști în comunicare, digital și advocacy. Ca parte a acestui program, tinerii implicați vor avea ocazia să comunice pe canalele de social media, vor pregăti campanii și alte demersuri de comunicare și vor înțelege mai bine contextul național, european, precum și rolul instituțiilor publice.

Al doilea obiectiv al proiectului este dialogul constant cu cinci grupuri de inițiativă locală ale copiilor din zonele rurale defavorizate. În total, 82 de copii din aceste grupuri vor avea ocazia de a învăța despre cum se pot implica în procesele decizionale de la nivel local, național și european, printr-o serie de ateliere, webinare, dezbateri și evenimente online și offline. Grupurile de iniţiativă locală se vor alătura, practic, Consiliului Consultativ, pentru a reprezenta mai bine în teritoriu interesele copiilor.

Zilele acestea, am văzut dovada concretă a importanţei participării copiilor la luarea deciziei pentru societate. Pe 24 martie, Comisia Europeană a adoptat prima Strategie cuprinzătoare a Uniunii Europene privind drepturile copilului, precum şi o propunere de instituire a unei garanţii europene pentru copii, în vederea promovării egalităţii de şanse pentru copiii expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială. La acest proces de consultare a contribuit şi World Vision atât la nivel internaţional, cât şi în România. Copiii din proiectele World Vision România, prin reprezentanţii lor din Consiliul Consutativ al Copiilor, Vreau în Clasa a 9-a, Grupurile de Iniţiativă Locală şi Şcoala din Valiză au contribuit la conturarea acestei strategii prin implicarea în procesul de consultare al CE din perioada octombrie-decembrie 2020.”, a declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România.

***

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.

World Vision România crede în dreptul la șanse egale pentru copiii de la sate și de la oraș și de aceea în comunitățile rurale unde este prezentă desfășoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, cu focus pe educație și reducerea abandonului școlar, sănătate și protecția copilului, agricultură și dezvoltare rurală, angajament civic și creștin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiții de viață mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunității în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităților și a membrilor acestora pentru a realiza o viață împlinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro

http://www.facebook.com/WorldVisionRomania

http://blog.worldvision.ro/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.