Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

STUDIU: 85% dintre angajatori consideră că numărul absolvenților învățământului profesional este insuficient

0

65% dintre angajatori sunt nemulțumiți de calitatea pregătirii practice din învățământul profesional din România, conform unui studiu derulat de OMV Petrom, parte din programul România Meseriașă

85% dintre angajatori consideră că numărul absolvenților învățământului profesional este insuficient;
8 din 10 meseriași susțin că adevărata pregătire are loc în afara școlii;
Aproape 80% dintre români nu respectă meseriile, iar 60% dintre meseriași nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi;

România Meseriașă este inițiativa OMV Petrom de susținere a învățământului profesional;
Programul este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației și este parte din proiectul național al Președintelui României – România Educată.


București, 30 iunie: În 2016, programul România Meseriașă își propune să continue dezvoltarea unor soluții durabile pentru educația profesională, prin consultarea angajatorilor, autorităților, instituțiilor de învățământ și a publicului larg. Au fost planificate 3 grupuri de lucru în cadrul cărora sunt căutate soluții pentru învățământul profesional.

Programul a fost lansat în 2015, iar în cadrul lui a fost realizat un studiu pentru a identifica nevoile cu care se confruntă sistemul de învățământ profesional și tehnic. Studiul a acoperit toate părțile interesate: peste 200 de companii care angajează meseriași, peste 200 de meseriași și 100 de elevi din învățământul profesional, peste 1300 de persoane cu vârste cuprinse între 18-55 de ani, din mediul urban și rural1.

Romania Meseriasa (2)

„Ca reprezentant al unui angajator, dar și ca părinte, știu cât de important e ca fiecare copil să vadă în școala aleasă nu doar o opțiune pentru 2-3 ani, ci un drum în viață. Am început anul trecut România Meseriașă din dorința de a avea meseriași profesioniști în România. Am participat la dezbateri lansate de autorități, am organizat întâlniri cu angajatorii și am pornit un studiu național, pentru a identifica principalele probleme. Există o desincronizare cu piața muncii, probleme sistemice, dar și o lipsă de respect la adresa întregii categorii. Anul acesta, trecem la soluții: prin dialog cu alți angajatori în grupuri de lucru și proiecte de susținere a viitorilor meseriași. Invităm publicul larg și angajatorii să ni se alăture în acest demers.” – Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Concluziile studiului național asupra meseriașilor din România, a sistemului educațional care îi formează, și a pieței muncii din acest sector sunt următoarele:

A. Din perspectiva angajatorilor:
peste 65% dintre angajatorii din România consideră că nivelul pregătirii practice al absolvenților din școala profesională este slab și extrem de slab;
70% dintre managerii de resurse umane din companii spun că învățământul profesional este neadaptat cerințelor pieței;
principalele dificultăți întâmpinate la recrutarea meseriașilor sunt: lipsa calificării (în 65% dintre cazuri), lipsa experienței (64%) și lipsa de seriozitate a potențialilor angajați (65%);
6 din 10 companii intervievate apelează la forță de muncă necalificată pentru a acoperi deficitul de personal.

B. Din perspectiva românilor, a meseriașilor și a meseriașilor în devenire:
doar 2 din 10 români respectă meseriile și meseriașii;
60% dintre meseriași nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi;
o treime dintre meseriașii în devenire aspiră la statutul de manager și la studii superioare;
8 din 10 meseriași intervievați susțin că au fost formați în afara școlii profesionale- prin experiență directă, în câmpul muncii, prin îndrumarea primită de la alți meseriași, care le-au fost mentori, sau de la colegi de la care au „furat” meserie.

ROMÂNIA MESERIAȘĂ – PARTE DIN DEZBATERILE NAȚIONALE
Începând cu 2016, România Meseriașă face parte din programul România Educată lansat de Președinție, iar acțiunile din cadrul campaniei sunt derulate în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.
OMV Petrom a participat la dezbaterile naționale ale programului prezidențial, la consultări cu Ministerul Educației și la dialogul lansat de Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) privind învățământul dual.

PRIMII PAȘI SPRE SOLUȚIE PRIN GRUPURI DE LUCRU
Plecând de la rezultatele studiilor și de la problemele identificate în 2015, primul din cele 3 grupuri de lucru organizate de OMV Petrom a avut loc în luna mai a acestui an. Peste 40 de reprezentanți ai mediului privat, autorităților, instituțiilor de învățământ și ONG-urilor au identificat soluții pentru îmbunătățirea calității teoriei și practicii în școlile profesionale și soluții pentru pregătirea și motivarea profesorilor.

Până la sfârșitul anului, România Meseriașă va analiza și va propune soluții pentru implicarea angajatorilor în pregătirea elevilor, corelarea ofertei educaționale cu cererea de pe piața muncii, absența orientării vocaționale pentru elevi, dar și pentru creșterea respectului față de meseriași. OMV Petrom își dorește ca angajatorii interesați de o forță de muncă bine pregătită și de dezvoltarea educației profesionale să participe la viitoarele dezbateri din cadrul campaniei.

PROGRAME PILOT DE DEZVOLTARE
Mai mult decât atât, OMV Petrom continuă cele două programe pentru dezvoltarea profesională și personală a elevilor din școlile profesionale și liceele tehnologice:
Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei – proiect adresat școlilor care pregătesc elevi pentru meserii precum: mecanic auto, frizer, bucătar, croitor, electrician, constructor. Programul pregătește anual 200 de elevi și 40 de profesori, implicând mentori și specialiști renumiți în fiecare domeniu.
Școala Petroliștilor – un proiect prin care OMV Petrom susține 3 clase profesionale în domeniul industriei petroliere, în trei licee tehnologice din țară – din Moinești, Târgoviște, Pitești. Elevii primesc burse de performanță de până la 700 de lei și urmează stagii de practică în cadrul companiei. De asemenea, OMV Petrom sprijină liceele partenere prin dotarea laboratoarelor de practică și instruire pentru profesorii de specialitate.

Mai multe detalii pe taraluiandrei.ro, în secțiunea România Meseriașă.

OMV Petrom – Resourcefulness
Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovatoare. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor. OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business. „Ţara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent am alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.