Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Studenţii din România sunt invitaţi să se înscrie cu idei de antreprenoriat social în cadrul Social Impact Award, ediţia 2013

0

Social Impact Award dă startul unei noi competiții de idei de antreprenoriat social adresată tuturor studenţilor din România. Scopul proiectului este de a încuraja tinerii să se implice şi să dezvolte proiecte  sau chiar organizații care, dincolo de obţinerea unui profit, au în vedere impactul pozitiv pentru societate.

Inițiativa se desfășoara anul acesta în patru țări europene, Austria, Cehia, România și Slovacia, iar partenerul principal este Fundația ERSTE.

Sub sloganul “Push the button, change the world!”, competiţia oferă studenţilor resurse financiare, oportunitatea de a participa la workshop-uri tematice şi suport pentru implementarea ulterioară a ideilor propuse. De la reducerea sărăciei, sănătate, educaţie, mediu, dezvoltare comunitară, până la tehnologii de informare şi de comunicare, drepturile omului, egalitatea de şanse, studenţii, organizaţi în echipe de maxim cinci persoane, îşi pot alege orice temă pentru a dezvolta o idee de afacere socială, atâta timp cât ea este relevantă pentru comunitatea în care se doreşte implementarea.

Poster SIA 2013

Dincolo de premiile pentru câştigătorii din România în valoare totală de 6000 Euro, Social Impact Award oferă tuturor studenţilor şansa de a participa la seminarii de informare susţinute de experţi în domeniu. Atelierele tematice vor avea loc în Bucureşti, Iaşi, Cluj și Timișoara, iar participarea este gratuită. În cadrul celor patru seminarii de o zi, facilitatori cu experienţă vor oferi studenţilor acces la informații din domeniu, suport, feedback, dar şi inspiraţie, prin prezentarea unor modele de afaceri sociale. Seminariile vor include informații despre antreprenoriatul social, noţiuni elementare de planificare a afacerii și strategii de sustenabilitate precum și un atelier creativ de “Idea Generation” (Generare de Idei). Totodată,  studenții vor învăţa nu doar să își transforme ideea într-o afacere socială sustenabilă, ci și cum să își transmită convingător mesajul către finanțatori, parteneri sau viitori clienți.

Informaţii detaliate despre înscriere, programul atelierelor tematice precum și criteriile de eligibilitate sunt disponibile pe website-ul competiţiei: http://socialimpactaward.ro.

Data limită pentru înscrieri este 4 aprilie 2013.

 

Proiectele înscrise în competiţie vor fi evaluate de un juriu multidisciplinar cu experienţă  în diverse domenii de activitate, dar cu interese comune în zona de antreprenoriat social: Bogdan Braicu –  Managing Director Organizația Umanitară Concordia, Ciprian Stănescu – Coordinator of the Leadership Programs Department, Aspen Institute Romania, Cosmin Alexandru – Managing Partner,  B&P Brandivia, Cristian Lupșa – Editor, Decât o Revistă, Diana Certan – Chief Operation Officer and Board Member, New Horizons Foundation, Dragoș Nicolaescu – specialist în coaching, consultant de business pentru start-up-uri vocationale, Karl Heinz Fellinger – CFO and CRO of goodbee Credit IFN, Vlad Craioveanu – co-founder roPot, Zoltan Bereczki – Enterprise Development Manager, NESsT Romania.

Premii:

Caștigătorii din Romania  vor primi trei premii în valoare totală de 6000 euro (3 x 2000 euro), după cum urmează:

–          2 premiii în urma evaluării juriului

–          1 premiu de popularitate pe baza votului online din perioada 22 aprilie 2013  – 12 mai  2013.

În afara premiilor în bani, reprezentanții proiectelor câștigătoare vor avea posibilitatea de a participa la workshop-uri internaționale și vor beneficia de un abonament nelimitat la The HUB Bucharest în perioada iulie – septembrie 2013.

 

„Fundaţia ERSTE sprijină Social Impact Award cu convingerea că antreprenoriatul social poate fi o soluție eficientă pentru rezolvarea multor probleme existente în societatea zilelor noastre. Sperăm să-i încurajăm și să-i provocăm pe tinerii din România, care cu siguranță ne vor surprinde, ca și anul trecut, prin creativitatea și originalitatea ideilor propuse. Suntem siguri că proiectele înscrise vor deveni întreprinderi sociale de succes!” – a declarat Franz Karl Prüller, membru al Consiliului de Conducere și Directorul Programului de Dezvoltare Socială al Fundaţiei ERSTE.

La competiția de anul trecut au fost doua proiecte câștigătoare din România: Upside Down si Sezatoarea.Upside Down este un proiect de mediu ce are la bază conceptul de reciclare a unor materiale ce altfel s-ar transforma în deșeuri. Astfel iau naștere portofele din cutii de lapte, genți de damă din anvelope auto și multe altele. Șezătoarea dorește să îi reconecteze pe locuitorii orașelor la tradițiile populare prin organizarea de șezători. Astfel de evenimente pot reprezenta și o sursă suplimentară de venit pentru membrii comunităților rurale.

 

Calendar Social Impact Award (SIA) 2013:

6 martie – Lansare Social Impact Award 2013 & Deschiderea aplicațiilor la HUB Bucharest

11 – 19 martie – patru seminarii de o zi în București, Iași, Cluj și Timișoara

4 aprilie – Data limită pentru înscrieri

22 aprilie  – 12 mai  – Online Community Voting

13 mai – Ceremonia de premiere la HUB Bucharest

iunie – Vision Workshop în Viena, Austria, pentru căștigătorii din cele patru țări

octombrie – SIA Summit în Viena, Austria, pentru căștigătorii din cele patru țări

 

Despre competiţie

Competiţia a fost lansată în 2009 în Austria de către Institutul de Antreprenoriat Social şi Inovaţie al Facultăţii de Ştiinţe  Economice şi Administrarea Afacerilor din Viena. În fiecare țară proiectul este implementat de  către o organizație ce activeaza în domeniul antreprenoriatului social: HUB Vienna Incubation în Austria și în România, HUB Prague în Cehia și Rozbehni sa! în Slovacia.

Mai multe detalii despre competiţie găsiţi pe site-ul dedicat sau în clipul următor: http://socialimpactaward.net/what-is-the-social-impact-award/#video

 

Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

www.erstestiftung.org

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.