Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Studenții dezbat viitorul învățământului superior din România

0

În perioada 25 martie – 4 iunie 2016 Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) va organiza 6 dezbateri pe teme de interes pentru învățământul superior românesc, în 6 centre universitare diferite (Timișoara, Iași, Sibiu, Cluj-Napoca, Suceava, Alba Iulia), în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului Bologna în Universități. Aceste evenimente sunt înscrise în calendarul de activități organizate sub egida Dezbaterii Naționale pentru Educație și Cercetare – „România Educată”, derulată de Administrația Prezidențială. Concluziile dezbaterilor, alături de alte studii și rapoarte ale ANOSR, vor fi discutate de liderii studenților din întreaga țară în luna august, la Galați, la Forumul Organizațiilor Studențești din România (FOSR) și vor fi strânse într-un amplu raport despre sistemul de învățământ superior românesc, ce va fi făcut public și transmis decidenților din domeniul educației și Administrației Prezidențiale, în vederea construirii unei viziuni pe termen lung privind sistemul național de educație și cercetare.

afiș_Bologna_în_universitățiBologna în Universități este proiectul sub egida căruia ANOSR își propune să readucă în universitățile românești discuțiile despre implementarea Procesului Bologna, atât la nivel național, cât și la nivel european, precum și dezbateri despre cele mai noi tendințe în domeniul educațional la nivel mondial. Astfel, prin intermediul acestor evenimente, ANOSR își propune să identifice, să pună în discuție și să valorizeze noi viziuni asupra dezvoltării sistemului educațional românesc, atât din perspectiva studenților, cât și a altor actori implicați direct sau indirect în procesul de învățământ.

Temele dezbaterilor propuse în acest an, calendarul acestora și locațiile lor sunt:

1. Finanțarea învățământului superior din România – de câți bani e nevoie, pentru ce și cum ar trebui să fie distribuiți? – 25 martie 2016, ora 15:00, Amfiteatrul A01, Universitatea de Vest din Timișoara;
2. Cultura, evaluarea și asigurarea calității în învățământul superior – cum eficientizăm aceste procese și care e rolul studenților în implementarea lor – 8 aprilie 2016, ora 12:00, Aula Magna, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
3. Drepturile studenților – cum consolidăm statutul studentului în sistemul educațional? – 18 aprilie 2016, ora 13:00, Biblioteca Astra, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
4. Dimensiunea socială a educației – cum facem învățământul superior să fie accesibil pentru toate categoriile sociale și cum ne adaptăm provocărilor demografice? – 26 aprilie 2016, ora 14:00, Aula Magna, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
5. Dimensiunea internațională a sistemului de învățământ superior – ce avem de făcut pentru a fi mai vizibili în Spațiul European al Învățământului Superior? – 18 mai 2016, ora 16:00, Amfiteatru Remus Răduleț, corp D, etaj II, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava;
6. Învățământul centrat pe student – cum adaptăm procesul de predare-învățare la nevoile societății de astăzi? – 4 iunie 2016, ora 14:00, Aula Magna, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia – dezbatere în cadrul Galei Profesorului Bologna.

Partenerii locali ai dezbaterilor din cadrul ediției a doua a proiectului Bologna în Universități sunt: OSUT (Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara), LSE (Liga Studenților Economiști Iași), LASSPRI (Liga Absolvenților și Studenților la Științe Politice și Relații Internaționale Sibiu), FAS-USAMV (Federația Asociațiilor Studențești din Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca), cu sprijinul OSUBB (Organizația Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca), ASUS (Asociația Studenților din Universitatea Suceava) și LSUA (Liga Studenților din Universitatea „1 decembrie 1918” Alba Iulia).

Invităm studenții, cadrele didactice sau orice cetățeni interesați să participe la dezbaterile din cadrul Bologna în Universități, accesul fiind gratuit.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 16 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 17 centre universitare din întreaga țară, din 31 de universități, atingând un număr de peste 84 de organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.