Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Studenți din Estonia, Germania, Olanda și România vor lucra cu afaceri sociale din sectorul reciclării și cu localnici din comuna Armeniș, județul Caraș -Severin pentru a propune soluții sustenabile la provocările semnalate

0

35 de studenți și experți în antreprenoriat social din Estonia, Germania, Olanda și România sosesc duminică la București pentru a elabora soluții sustenabile la provocările adresate de patru afaceri sociale din București, active în reciclarea de hârtie, PET, aluminiu, textile și accesorii și produse alimentare și de uz caznic. Între 5 și 14 mai, Academia de Studii Economice devine un spațiu colaborativ pentru 20 de studenți si patru afaceri sociale care vor identifica împreună soluții la problemele semnalate. Afacerile sociale partenere sunt Atelierul de Pânză (Asociația ViitorPlus), Bine Boutique (Crucea Roșie România), Recicleta (Asociația ViitorPlus), Somaro – Magazinul social.

Simultan, în celalalt capăt al țării, comuna Armeniș devine un spațiu de co-creare de soluții la problemele semnalate de către comunitate. Astfel o echipă formată din 22 de studenți va lucra cu grupul local de inițiativă din comuna Armeniș, judetul Caraș-Severin cunoscută drept Măgura Zimbrilor. Localitatea este gazda unui proiect ambițios de reintroducere a zimbrului în natură inițiat de WWF România. Studenții grupați în echipe multi-culturale și multi-disciplinare vor formula soluții pentru bunăstarea comunității, cu o puternică componentă anteprenorială, bazate pe dezvoltarea produselor locale, servicii sau infrastructură de ecoturism care să pună în valoare destinația Măgura Zimbrilor. Pentru ideile de afaceri generate, obiectivul întâlnirii din Armeniș este finalizarea planurilor de afaceri, inclusiv cercetarea de piață preliminară, urmând ca echipele de „oaspeți” să continue să lucreze alături de localnici la distanță sau prin intermediul altor evenimente, inclusiv sprijin în obținerea de micro-finanțări pentru punerea în aplicare.

Acțiunile au loc în cadrul programului european “Community Learning for Local Change”. Scopul programului este de a promova antreprenoriatul social ca soluție sustenabilă și colaborativă, pentru probleme sociale semnalate de comunități și de a pregăti studenții pentru rolul de antreprenor social. Mai mult, programul contribuie la sprijinirea afacerilor sociale din fiecare țară parteneră, prin oferirea unor soluții sustenabile la provocările cu care acestea se confruntă, dezvoltate printr-o abordare colaborativă între studenți și afacerile sociale.

Înainte de a sosi în România, studenții au parcurs un modul online despre antreprenoriat social, pornind de la identificarea provocării, generarea de soluții, până la dezvoltarea modelului de afacere prin prezentări, studii de caz și discuții cu antreprenori sociali. Studenții participanți la curs au primit până la 7 puncte-credit ECTS. Modulul se va încheia pe 16 iunie.

Fiecare student participant primește o bursă de studiu pentru a participa la unul dintre cele două programe intensive de antreprenoriat social găzduite și organizate de Academia de Studii Economice din București, afacerea socială Atelier Merci și WWF România, în perioada 5 – 14 mai.

Parteneri instituționali: Estonian University of Life Sciences (Estonia), Nürtingen-Geislingen University (Germania), Van Hall Larenstein University of Applied Sciences (Olanda) și Academia de Studii Economice București (România).

Proiectul este finanțat prin parteneriatul strategic Erasmus+ și se va derula în perioada

2018 – 2021.

Website: http://localchange.eu

Comisia Europeană nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul acestui comunicat de presă.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.