Statie de coprocesare a deseurilor la Lafarge Medgidia

0

Lafarge Ciment (Romania) S.A. construiește o staţie de co-procesare a deșeurilor solide la Medgidia, în cadrul unui proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Lafarge Romania derulează, începând cu data de 22 mai 2014, proiectul “Construcție stație de co-procesare deșeuri solide municipale și utilizarea lor ca și combustibili alternativi în procesul de fabricație, în vederea eficientizării producției de ciment (EcoCim)”, proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională în baza contractului de finanţare nr. P0102401/5116/22.05.2014.

 

Valoarea totală a proiectului ce va fi implementat în fabrica de ciment Lafarge din Medgidia este de 40.876.474,61 lei, din care valoarea ajutorului nerambursabil reprezintă 15.712.423,78 lei (13.512.684,45 lei provenind din FEDR şi 2.199.739,33 lei din bugetul naţional). Durata de realizare a investiției este de 19 luni, timp în care se vor crea noi locuri de muncă, proiectul contribuind la creşterea competitivităţii economice a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est.

Lafarge Romania derulează acest proiect în cadrul “Polului Naţional de Competitivitate în Promovarea Sistemelor Moderne de Fabricaţie pentru Implementarea Principiilor Economiei Verzi – MEDGreen”, în parteneriat cu ECO GEST SA și APOLLO ECOTERM SRL, cu implicarea Primăriei Municipiului Medgidia. Co-procesarea este o metoda de valorificare a deşeurilor, recunoscută la nivel european drept una dintre cele mai bune practici de eficientizare a utilizării resurselor, prin acest proces având loc simultan atât reciclarea, cât şi folosirea energiei din deşeuri.

”Noua investiție de la Medgidia constă în construcția unei instalaţii care reduce clorul din gazele de ardere, permiţând creşterea procentului de combustibil alternativ utilizat şi care determină, astfel, scăderea emisiilor ca urmare a procesului de fabricare a cimentului”, declară Costin Borc, Country CEO Lafarge Romania. ”Nu este doar o investiţie industrială, ci se creează un pol de competitivitate în regiune care creşte competitivitatea industriei româneşti. Odată cu eficientizarea producţiei de ciment contribuim la Strategia Natională de Management al deşeurilor şi la atingerea ţintelor  de reciclare asumate de România în cadrul strategiei 2020 în domeniul mediului.”

Co-procesarea deşeurilor contribuie la conservarea resurselor naturale neregenerabile prin reducerea consumului de combustibili fosili şi oferă servicii ecologice pe termen lung de valorificare a deşeurilor prin parteneriate cu operatori din domeniu, creând sinergii cu alte sectoare industriale şi economice.

”Prin derularea acestei investiții, alături de partenerii noștri Eco Gest și Apollo Eco Term, urmărim să facem încă un pas pentru îndeplinirea obiectivului nostru, acela de a contribui la clădirea de comunităţi mai puternice şi consolidarea unor practici de dezvoltare durabilă a acestora”, adaugă Costin Borc. ”Demonstrăm astfel că suntem promotorii principiilor ecologiei industriale, încheierea ciclului de viață al produselor putându-se realiza prin valorificarea deșeurilor ca sursă de energie.”

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează