Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

START pentru Legea Fiecare Copil la Grădiniță

0

19 ianuarie 2016 marchează adoptarea Hotărârii de Guvern care aprobă Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate și a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță. Normele au fost dezvoltate de Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării Regionale și al Finanțelor Publice și Ministerul Educației, grupul de lucru fiind moderat de Cancelaria Primului Ministru – cu participarea permanentă a reprezentanților Asociației OvidiuRo, și s-au aflat în procedură de consultare publică timp de 10 zile, în perioada 5 -14 ianuarie 2016. Conform normelor metodologice, pentru anul școlar 2015 – 2016, prezența se va nota începând cu data de 15 februarie 2016–începutul semestrului II.

unnamed

,,Legea și normele de aplicare stabilesc cadrul legal favorabil educației preșcolare pentru toți copiii din România, dar succesul programului va fi decis la nivel local. Știm din etapa de pilotare că înscrierea cât mai multor copii la grădiniță și condiționarea strictă a acordării stimulentului educațional de prezență sunt esențiale. Ceea ce va conta însă va fi capacitatea echipelor locale de a colabora și de a găsi soluții la problemele punctuale precum și susținerea instituțiilor județene și naționale.” subliniază Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Legea nr. 248/2015 sau Legea ,,Fiecare Copil la Grădiniță” (FCG) răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11.3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020. În 2014, rata abandonului școlar în România ajunsese la 18.5% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie.

Ne vedem la tine în județ!

Între 25 ianuarie și 12 februarie vom organiza sesiuni județene de diseminare a pachetului legislativ în rândul primarilor și directorilor de grădiniță. De ce? Pentru a clarifica mecanismului implementării programului de interes național reglementat prin Legea nr. 248/2015, în contextul problemelor specifice localităților din fiecare județ. În același scop, am lansat site-ul resursă www.fiecarecopilingradinita.ro

,,OvidiuRo pune la dispoziția autorităților județene și locale interesate expertiza consolidată de organizație în cei peste 5 ani de implementare a programului pilot și celor peste 15 ani de luptă împotriva sărăciei și abandonului școlar. Luăm în calcul inclusiv acoperirea din surse private, în acest an, a costurilor tichetelor sociale pentru cei peste 3.000 de copii fără acte de identitate ce nu intră sub incidența Legii nr. 248 /2015, până la găsirea unor soluții mai sustenabile.” a adăugat Maria Gheorghiu.

Dacă vrei, se poate!

Întrucât primul an de implementare are un rol cheie în succesul programului național, săptămâna viitoare vom lansa un concurs național în urma căruia vom susține financiar și logistic, cu ajutorul partenerilor din mediul privat, 10 județe cu număr mare de copii săraci, oferindu-le echipelor locale suport pentru implementarea tuturor componentelor programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță (dincolo de tichetele sociale pentru grădiniță, acoperite de la bugetul de stat), cum ar fi rechizitele pentru copii.

,,Obiectivul nostru este acela de a maximiza impactul programului național, demonstrând în 10 județe-pilot că șansele ca Fiecare Copil în Grădiniță să aibă succesul scontat cresc vizibil dacă toate componentele programului pilot sunt implementate.” precizează Maria Gheorghiu.

Îți mulțumim!

Fiecare Copil în Grădiniță nu ar fi devenit program național, reglementat prin lege, fără sprijinul oamenilor ca tine, care au crezut în necesitatea și în impactul său.

Mulțumiri speciale Ambasadorilor pentru Legea Fiecare Copil la Grădiniță (în ordine alfabetică): Gabriela Achihăi, Mirabela Amarandei, Ecaterina Andronescu, Gabriel Berca, Ana Birchall, Claudia Boghicevici, Monica Bradu, Emanuel Cernat, Cezar Cioată, Bogdan Liviu Ciucă, Sorin Cîmpeanu, Marin Cojoc, Ionuț Cojocaru, Claudiu Coman, Daniel Constantin, Claudia-Ana Costea, Aurelia Cristea, Valentin Cuibus, Adrian Curaj, Ștefan-Petru Dalca, Ligia Deca, Mihai Deaconu, Adrian-Nicolae Diaconu, Ion Diniță, Vasile-Cătălin Drăgușanu, Georgică Dumitru, Constantin Galan, Cristian Ghinea, Cristina Ghițulică, Mihaela Grecu, Iulian Iancu, Robert Ion, Florin Iordache, Gabriel Ispas, Vicențiu-Mircea Irimie, Catălin Mardare, Viorica Matei, Liliana Mincă, Ioan Moldovan, Nicoleta Molnar, Rodica Nassar, Margareta Neacșu, Marian Neacșu, Cornelia Negruț, Cristina Nichita, Daniel Vasile Oajdea, Andreea Paul, Mihai Păunică, Rovana Plumb, Tudor Rareș Pop, Gabriela Popescu, Călin Popescu-Tăriceanu, Viorica Preda, Liliana Preoteasa, Codrin Scutaru, Livia Liliana Sibișteanu, Ovidiu Ioan Silaghi, Adrian Solomon, Laurențiu Ștefan, Angel Tîlvăr, Raluca Țurcan, Dorinel Ursărescu, Istvan Vakar,Gabriel Vlase, Valeriu Zgonea.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.