Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Start în viaţă pentru tinerii cu autism – o şansă la viaţă mai bună

0

AUTISM ROMÂNIA – Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism  anunţă începerea la 1 iulie 2014 a proiectului „Start în viaţă pentru tinerii cu autism” finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Programului Fondul ONG în România – Componentă 4 Servicii sociale şi de bază. Durata proiectului este de 18 luni, valoarea finanţării fiind de 108.436 Euro.

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 20 de tineri cu autism din Bucureşti, părinţii acestora şi alte minim 100 de familii ale persoanelor cu autism, profesionişti din 5 şcoli bucureştene unde învaţă adolescenţi cu autism, iar indirect, prin rezultate, resurse tipărite sau online, persoanele cu autism, părinţii, profesioniştii din toată ţară.

Proiectul presupune crearea unui model de servicii de sprijin pentru tinerii cu autism, categoria cea mai defavorizată de persoane cu autism datorită lipsei serviciilor adapatate nevoilor specifice şi individuale ale acestora. Va fi creat un centru multifuncţional de resurse pentru autism, centrat pe tineri şi pe părinţi, unde se vor desfăşura activităţi ocupaţionale, de socializare, recreere, consiliere pentru muncă şi consiliere pentru familii. A doua componentă a proiectului vizează crearea unui model de tranziţie de la şcoală la viaţa de adult şi propunerea unor reglementări în domeniul educaţional pe această temă, scopul urmărit fiind creşterea şanselor copiilor şi adolescenţilor cu autism  (şi cu nevoi speciale în general) cuprinşi în sistemul educaţional special şi de masă de a ieşi din şcoală mai bine pregătiţi pentru viaţa de adult şi de a fi respectaţi şi integraţi în societate (şanse sporite pentru angajare, incluziune socială, participare în comunitate).

“La această data tinerii cu autism cu vârstă de peste 16-18 ani sunt lipsiţi de serviciile de care au nevoie şi nu au nici o şansă reală la incluziune socială, la viaţă normală, sunt excluşi din comunitate, izolaţi  (…)  Servicii publice pentru persoanele cu dizabilităţi, inclusiv intelectuale, sunt extrem de puţine şi total neadaptate particularităţilor persoanelor cu autism (de învăţare, senzoriale, comunicare, relaţionare), personalul este total insuficient (se ajunge şi la 1:10 tineri sau mai mulţi) şi nu este format să lucreze cu tinerii şi adulţii cu autism. Şcoala este total ruptă de realitatea de după şcoală, copiii nu sunt pregătiţi nici pentru viaţă în comunitate, nici pentru muncă. Tranziţia de la scoală la viaţa de adult nu este o prioritate pentru sistemul educaţional din România, iar noi, prin proiect, dorim să îmbunătăţim lucrurile şi pe această parte. Prin acest extrem de important proiect propunem cateva soluţii la aceste probleme” spune Liuba Iacoblev, manager de proiect.

Start în viaţă pentru tinerii cu autism este primul proiect dedicat adolescenţilor şi tinerilor cu autism, care are în vedere activităţi adaptate nevoilor complexe ale celor slab funcţionali şi celor înalt funcţionali.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, cadrul Programului Fondul ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi http://www.eeagrants.orgwww.fondong.fdsc.ro   

autism romaniaDespre AUTISM ROMÂNIA

Autism România este o organizaţie a părinţilor copiilor cu autism înfiinţată în 2001 şi are ca misiune apărarea drepturilor şi intereselor persoanelor a căror viaţă este marcată de autism, creşterea calităţii vieţii acestora. În ultimii ani, pe lângă acţiuni de advocacy, asociaţia a pus accent pe crearea de servicii proprii care să sprijine direct persoanele cu autism şi pe părinţii lor, să creeze modele de bună practică în domeniul serviciilor pentru persoanele cu autism.

Despre autism

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică, tulburarea centrală dintr-un întreg spectru de tulburări de dezvoltare. Tulburările din Spectrul Autismului – TSA – prezintă o largă varietate de manifestări clinice, presupuse a fi rezultatul unor disfuncţionalităţi de dezvoltare multifactoriale ale sistemului nervos central sau genetice, posibil în combinaţie cu anumiţi factori de mediu.

Autismul este o dizabilitate complexă şi foarte serioasă, care afectează capacitatea de comunicare şi de relaţionare cu cei din jur, înţelegerea lumii înconjurătoare, presupunând şi interese limitate, comportament repetitiv, tulburări de natură senzorială.

Autismul nu este un handicap intelectual, chiar dacă, în multe cazuri – aproximativ 50% – poate fi însoţit şi de diverse grade de dizabilitate intelectuală, şi nici boală psihică. Este a treia tulburare în rândul celor mai comune tulburări de dezvoltare, după retardul intelectual şi paralizia cerebrală. Conform cu ultimele studii prevalenţa atismului ar fi de aproximativ 1/100 de oameni, numărul copiilor afectaţi de TSA fiind mai mare decat al celor cu diabet, cancer sau SIDA la un loc.

Autismul nu este condiţionat geografic, de rasă, etnie sau clasă socială sau nivel cultural al familiei.

În România nu există nici o statistică privind numărul de persoane cu autism (copii, tineri, adulţi). Putem estima, după prevalenţa internaţională (NIMH, SUA) că avem peste 30.000 copii afectaţi de tulburări din spectrul autismului. Numărul de adulţi este mai greu de estimat întrucat, după 18 ani, tinerii încă nu primesc diagnosticul de TSA, ci alte diagnostice de compromis – psihoze sau alte boli psihice – , deşi criteriile de încadrare de handicap cuprind categoria TSA în rândul dizabilităţilor.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.