Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Spectacolul de dans și teatru NIMIC, dar parcă-mi vine să mor începe un turneu în Cluj, Piatra Neamț, București, Tălmaciu și Sfântu Gheorghe

0

NIMIC, dar parcă-mi vine să mor / RIEN mais là j’ai envie de mourir vine în turneu în România

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 10 iunie 2019 – Spectacolul de dans și teatru NIMIC, dar parcă-mi vine să mor începe un turneu în Cluj, Piatra Neamț, București, Tălmaciu și Sfântu Gheorghe. Manifestarea are loc în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

Începând cu data de 15 iunie, pentru două săptămâni, spectacolul creat de regizorul Vlad Chiriță și actrița Valentina Zaharia va fi găzduit de Casa Tranzit din Cluj, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Odeon din București, Fabrique Ré-Evolution din Tălmaciu și Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.

NIMIC, dar parcă-mi vine să mor se află pentru prima dată în România, după un turneu similar în Franța. Spectacolul prezintă viața tulburătoare de după război a unei mame. „Singură în mijlocul deșertului, o femeie se târăște încet, foarte încet. Ține în brațe o bucată de cârpă înfășurată. Îi vorbește parcă pentru a-și face curaj în încercarea disperată de a găsi un sens în mijlocul deșertului nesfârșit. Solul arid îi arde genunchii, iar aerul uscat este populat cu halucinații, cu figuri din trecut care o vizitează și uneori parcă o încurajează”, se menționează în prezentarea spectacolului.

De la satele distruse, la taberele de refugiați, și de acolo în exil, spectatorul încearcă să urmărească o mama alături fiica ei și relația lor fuzională si parcă imposibilă într-o lume de după război. Toată lumea este vinovată în această poveste complexă și tulburătoare, în care fiecare personaj trebuie să se confrunte cu amintirea și uitarea, a Istoriei şi a naraţiunii proprii.

„Ideea proiectului a pornit de la imaginile conflictului din Mali, mai precis de la aceea cu fața unei tinere care se uită în obiectivul camerei într-un mod ciudat. Și a mai fost și fotografia lui Kevin Carter, Vulturul și copilul, cea care a primit Premiul Pulitzer cu câteva luni înainte de sinuciderea fotografului. Împreună cu actrița Valentina Zaharia am început să înregistrăm improvizații inspirate de aceste imagini, dar și de alte imagini actuale, imagini arhivă, conferințe ținute de foste supraviețuitoare ale războiului etc.”, declară regizorul Vlad Chiriță.

În replică, Valentina Zaharia spune: „M-au atras discuțiile despre artă pe care le port cu Vlad Chiriță de când aveam amândoi 16 ani și ne-am cunoscut. Proiectul acesta este ocazia de a scrie despre probleme care nu dau pace familiei mele de generații întregi.”

Regie: Vlad Chiriță
Text: Vlad Chiriță, Valentina Zaharia
Coregrafie: Cristian Nanculescu
Distribuție: Valentina Zaharia, Maxime Touron, Julien Tanner, Aboubacar Ladji Yattabari, Mihai Vasilescu, Cristian Nanculescu
Muzică : Matías Elichabere
Dramaturgie: Lucas Faugère
Light & Sound design: François Mallebay
Manager proiect: Doina Dogăroiu

Spectacolul se joacă în limba franceză cu supratitrare în română.

Date turneu:
15 iunie 2019 ora 19:00 spațiul Casa Tranzit
str. Barițiu, nr. 16 (intrarea dinspre str. Fără Nume) – Cluj

17 iunie 2019 ora 19:00 Teatrul Tineretului
piața Ștefan cel mare, nr.1 – Piatra Neamț

20 iunie 2019 ora 19:30 Teatrul Odeon
calea victoriei, nr.40-42 – București

2 iunie 2019 ora 19:00  Fabrique Ré-Evolution
piața textiliștilor, nr.17 – tălmaciu

23 iunie 2019 ora 19:00 Teatrul Andrei Mureșanu
str. Kőrősi Csoma Sándor, nr.10 – Sfântu Gheorghe

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a proiectului

Trailer (VIDEO)

Fotografii

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.