Spectacolul „Cameristele”, cadou pe Scena Digitală la aniversarea de 235 de ani a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu

0

Publicul de pretutindeni va putea viziona gratuit în 1 iunie, pe Scena Digitală, spectacolul „Cameristele” de  Jean Genet, în regia lui Hunor Horvath, cu prilejul aniversării a 235 de ani de la înființarea Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS).

În 11 iunie 1787, Martin Hochmeister, personalitate care are o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu, a primit terenul necesar construirii primei clădiri de teatru de pe actualul teritoriu al României. În 1 iunie 1788 a avut loc inaugurarea teatrului din Sibiu, din Turnul Gros, cu prologul festiv „Thaliens Opferweihe”, susținut de directorul de teatru Christof L. Seipp, și cu piesa „Familia comică”, de Johann Karl Wetzel.

Cu prilejul aniversării TNRS, spectacolul „Cameristele” poate fi vizionat online, în 1 iunie 2023, între orele 8:00 și 23:00, ora României, pe www.scena-digitala.ro.

1 Iunie – Ziua Copilului, a Copilăriei și Ziua Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu! Acum 235 de ani, Martin Hochmeister făcea primul teatru din România și din această parte a Europei, inaugurând ceea ce înseamnă locul viselor, locul de unde pleacă bucuria comunicării și a emoției. La mulți ani, dragul nostru public! Pentru dumneavoastră a fost creat teatrul și pentru toți artiștii care stau pe scenă, cu picioarele pe lemnul ei, iar cu palmele mângâind cerul. La mulți ani tuturor visătorilor, tuturor celor care sprijină tot ceea ce înseamnă această plăsmuire a frumosului, care se îmbracă în haina de vrajă a aplauzelor trecătoare. Vă mulțumim că ne primiți cu tot ce vă dăruim și sperăm din toată inima că Miracolul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, din iunie, să fie o bucurie pentru voi toți din Sibiu, din România și din lume. La mulți ani, nouă tuturor!”, a declarat Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și Directorul General al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.

Premierele lunii iunie pe Scena Digitală

În luna iunie, Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu le oferă iubitorilor de teatru posibilitatea de a urmări online în premieră două spectacole: „Ora în care nu știam nimic unii de alții” de Peter Handke, un spectacol de Leta Popescu & Bogdan Spătaru, și „Am angajat un ucigaș profesionist” de Aki Kaurismäki, regia Radu-Alexandru Nica.

Amestec de teatru și cinematografie, producția „Am angajat un ucigaș profesionist” se bazează pe filmul cu același nume al regizorului finlandez Aki Kaurismäki. Filmul se întoarce inițial la un roman al lui Jules Verne, „Aventurile unui chinez în China” din 1879, și a cunoscut o serie de variante (inclusiv o adaptare a filmului cu Heinz Rühmann în 1931), înainte de a-și câștiga faima cu filmul lui Aki Kaurismäki în 1990.

În spectacolul non-verbal „Ora în care nu știam nimic unii de alții”, suntem într-o piață publică undeva în România. Poate în Sibiu, poate într-un alt oraș, sau poate în toate orașele din țara în același timp. Suntem în 2023. Stăm pe o bancă și privim atent: ce vedem? Urmărind scenariul scris de Peter Handke, creatorii spectacolului aduc împreună o mașinuță teleghidată, politicieni și pensionari, figuri biblice și figuri politice, tineri dezinvolți și lucrători de la salubritate, afaceriști, circari. De la un minut la altul se compune în fața spectatorului un tablou de o densitate copleșitoare. 200 de personaje ne relevă noi forme de a vedea cotidianul. În final, ora în care n-am știut unii de alții, devine ora în care ne-am cunoscut mai bine.  

Bilete și abonamente pe Scena Digitală

Pe Scena Digitală, abonamentul lunar, cel trimestrial, precum și cel anual includ toate cele peste 60 de spectacole disponibile, la care se adaugă lunar două producții în premieră. Iubitorii de teatru, film, dans și muzică pot alege abonamentul pentru 12 luni la preț de 6 luni, respectiv 299 lei, și abonamentul pentru 3 luni la preț de 2 luni, respectiv 89 lei. Abonamentul lunar costă 49 lei/lună. Spectatorii pot opta și pentru biletul individual, care permite vizionarea unui anumit spectacol la prețul de 30 lei. În perioada de valabilitate a abonamentului, spectacolele pot fi vizionate oricând, oriunde și de oricâte ori.  Biletul individual este disponibil patru ore de la activare și alegerea intervalului de timp pentru vizionare.

Platforma de video-on-demand Scena Digitală, distinsă cu premiul special UNITER, poate fi accesată pe site-ul www.scena-digitala.ro.

Toate spectacolele Scenei Digitale oferă și subtitrare în limba engleză.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.