Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Spectacol de dans clasic „The Spirit of India” – Meera Das & Gunjan Dance Academy

0
În perioada 27 martie – 10 aprilie 2017, ICCR (Indian Council for Cultural Relations) prezintă în România un turneu de dans clasic Odissi intitulat
“THE SPIRIT OF INDIA”.

Spectacolele și cursurile vor fi susținute de către 6 artiști ai Academiei Gunjan la București, Brașov, Cluj-Napoca și Constanța.

unnamed

Spectacolul “THE SPIRIT OF INDIA” reflectă filosofia unei civilizații milenare ce a sărbătorit viața în formele ei sublime și trecătoare, căutând totodată înțelepciunea și fericirea perenă. Dansul indian, la fel ca toate domeniile artistice, nu se adresează doar divertismentului și plăcerii simțurilor; dincolo de frumusețea costumelor și a podoabelor ce încântă ochii, spectatorul va descoperi emoții universale, încântare pentru minte și suflet.
Odissi, unul din cele opt stiluri de dans clasic, își are originea pe coasta de est a Indiei. Bazându-se pe o tehnică elaborată, ce îmbină rigoarea matematică și spontaneitatea expresivă, repertoriul său este format din două aspecte. Abhinaya este dansul în care artistul, precum un actor, comunică o poveste prin intermediul expresiilor faciale și mudrelor (gesturi simbolice ale mâinilor). Nritta, pe de altă parte, este dansul în formă pură, abstractă, prin care artistul “înflorește” o compoziție muzicală înspre un crescendo captivant. Atenția privitorului observă implicarea întregului corp în actul artistic: bătăile ritmice ale picioarelor, unduirile grațioase ale trunchiului, gesturile mâinilor, mișcările ochilor și ale capului.
Meera Das este una din cele mai distinse dansatoare de Odissi din India, recunoscută pentru grație și creativitate. S-a format în stilul acrobatic al dansului sub îndrumarea maestrului Gangadhar Nayak iar apoi s-a perfecționat în arta expresivității alături de marele maestru Kelucharan Mohapatra, recunoscut pentru reînvierea acestei forme de dans.

Realizări și onoruri:

– Fondator și director Gunjan Dance Academy, Cuttack, Odisha

– Artist de top al canalului de televiziune Door Darshan, dedicat artei și culturii

– Premiul Padmashree Sanjukta Panigrahi

– 8 premii Mahari Samman pentru contribuția la dansul Odissi

În calitate de fondator și director al Academiei de Dans Gunjan, Meera Das s-a dedicat în ultimii 20 de ani predării acestei forme de dans. Fondată în anul 1995, instituția are ca misiune promovarea artei clasice a dansului Odissi în rândul generației tinere. Studenții academiei au participat la numeroase festivaluri și manifestări culturale la nivel național și internațional în SUA, Marea Britanie, Malaezia, Elveția, Singapore, Grecia, Oman, Ungaria, Germania, Franța, Luxemburg, Cehia, Italia, Spania, Germania, Coreea, Indonezia, ș.a

BUCUREȘTI
miercuri, 29 martie, ora 19:00
Teatrul de pe Lipscani
BRAȘOV
vineri, 31 martie, ora 19:00
Centrul Cultural Reduta
CLUJ-NAPOCA
duminică, 2 aprilie, ora 19:00
Sala Radio Cluj, str. Donath, nr. 160
CONSTANȚA
marți, 4 aprilie, ora 19:00
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”
BILETE
25 lei, 35 lei și 45 lei în București
25 lei și 35 lei în restul orașelorBiletele pot fi cumpărate online de pe www.eventbook.ro și www.iabilet.ro sau în Librăriile Humanitas, Magazinele Flanco, Agențiile Perfect Tour.

Eveniment organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore” cu sprijinul Ambasadei Indiei la București.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.