Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Specialişti şi studenţi investighează oportunitatea amenzilor proporţionale cu veniturile în dezbateri publice organizate în 5 oraşe din România

0

Miercuri, 19 iunie au început dezbaterile publice în cadrul programului de dezbateri Closer to Oxford organizate de ARDOR împreună cu partenerii săi în 5 centre universitare din România. Specialiști în drept internațional, sociologie politică și economie investighează alături de studenți oportunitatea amenzilor proporţionale cu veniturile.

Programul dezbaterilor și invitații sunt:

Sibiu – miercuri, 19 iunie, ora 12:30 la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu în Sala de Consiliu (corp B, etaj I)

Invitați: Laura Maria Crăciunean – lector în drept internaţional şi Alin Mantea – doctorand în economie politică, într-un eveniement moderat de Silviu Nate – specialist în studii de securitate.

Timișoara – miercuri, 19 iunie, ora 18:00 la Universitatea de Vest în amfiteatrul A01

Invitați: Corina Turșie – doctor în Științe Politice și Dan Ungureanu – specialist în lingvistică istorică.

București – miercuri, 26 iunie, ora 18:00, la Facultatea de Sociologie în sala de consiliu

Invitați: Andrei Panţu – Vox Publica, și George Vișan – Civitas Politics.

Cluj – luni, 1 iulie, la Facultatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării
Invitați: Ion Hosu – profesor la FSPAC și Ovidiu Podaru – profesor în cadrul Facultății de Drept și avocat în drept administrativ și contravențional

Iași – marți, 9 iulie, la Universitatea Al. Ioan Cuza

Invitați: Horia Țiț – avocat în Baroul Iași și Virgil Stoica – conferențiar doctor în știinte politice

Afis dezbateri publice Closer to oxford

Programul Closer to Oxford face o notă aparte în peisajul dezbaterilor publice din România, prin câteva reguli pe care le respectă deja de trei ani: având în deschidere un debate pro/contra între două echipe formate din studenţi şi personalităţi publice, provoacă publicul şi pune pe masa discuţiei principalele puncte de interes ale controversei. Evenimentul continuă invitând la dezbatere audienţa formată din studenţi, profesori, membri ai societăţii civile sau jurnalişti. Participanții sunt  invitaţi să voteze la începutul şi la finalulul întâlnirii care este poziţia lor asupra subiectului.

România este singura ţară din UE în care numărul de decese cauzate de incidente rutiere, raportat la milionul de locuitori, nu a scăzut între 2000 şi 2010. Strategia naţională rutieră până în 2020 ar trebui să includă şi amenzi proporţionale cu veniturile? Este această discuţie una în primul rând bazată pe oportunitatea economică sau principiile etice ar trebui să primeze? Acestea şi multe altele sunt întrebările pretext de la care pornesc dezbaterile publice organizate de ARDOR împreună cu partenerii săi. Moţiunea a fost votată printr-un poll la începutul rundei şi a reprezentat punctul de întâlnire a peste 150 de studenţi din toată țara, într-o dezbatere online. 

——————–

Despre proiect

Desemnat în 2011 „cel mai bun program educaţional” prin premiile obţinute la Gala Societăţii Civile şi Premiile Radio România Cultural, Closer to Oxford pune în valoare oameni şi argumentele lor, aducând un plus de accesibilitate, provocare intelectuală şi conţinut practicilor de dezbateri, încă firave în România. Dezbaterea de la Timişoara are loc în cadrul rundei a 9-a a proiectului Closer to Oxford, iniţiat în 2010 de ARDOR. Peste 1500 de studenţi si-au probat si exersat argumentele pe 9 moţiuni controversate si de interes public, stau mărturie cele peste 900 de texte argumentative de pe site-ul www.closer2oxford.ro, cele 22 de dezbateri publice cu peste 40 de invitaţi de marcă şi 28 de seminarii de argumentare şi public speaking.

Finanţatori ai ARDOR în acest proiect sunt Open Society Foundations si MemoPlus. Parteneri ai proiectului sunt British Council Romania, Centrul pentru Studiul Democraţiei, GRASP, Open Politics, Europuls, LEAP, ELSA, Policy Center for Roma and Minorities, Centrul de Resurse pentru participare publică Ce-Re, Cogitus, Educativa, Ospoon. Parteneri media: Radio România Cultural, Hotnews.ro, România Pozitivă, Foreign Policy România, StudentIQ.ro, Studentie.ro, Edu-news.ro şi Think Outside the Box.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.