Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

SOS Satele Copiilor România şi Europa FM: Susţine familia! Ajută-i să rămână împreună

0

SOS Satele Copiilor România şi Europa FM: Susţine familia! Ajută-i să rămână împreună

În perioada 9 mai – 3 iunie 2011, SOS Satele Copiilor România, cu sprijinul Europa FM, desfăşoară o campanie de strângere de fonduri. Banii strânşi vor susţine peste 750 de beneficiari ai Proiectului de Întărire a Familiei şi vor ajuta SOS Satele Copiilor România să extindă serviciile către un număr de aproximativ 900 copii şi familiile acestora din cele trei judeţe în care acţionează: Bucureşti, Sibiu şi Bacău.

 

Indiferent de mediul din care provin, copiii ar trebui să crească într-o familie care să îi ajute să se dezvolte armonios şi să le ofere dragostea şi atenţia de care au nevoie. Doar în cadrul unei familii fiecare copil este protejat şi are sentimentul de apartenenţă. Din păcate, situaţia economică actuală face ca tot mai multe familii să se afle în pericolul de a-şi abandona copiii. Prioritatea SOS Satele Copiilor România este de a ajuta familiile să aibă grijă de copiii lor. Le mulţumim partenerilor noştri de la Europa FM care, pentru al doilea an consecutiv, ne sprijină în demersurile noastre şi se implică în beneficiul copiiilor”, a declarat dna.Mirela Lavric, Director Naţional SOS Satele Copiilor România.

 

În România sunt aproximativ 4.014.960 de copii cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani. Dintre aceştia, 69.246 de copii se află în îngrijirea serviciilor sociale, 23.696 sunt în instituţii (Statistici A.N.P.D.C, decembrie 2009), iar 44.271 de copii beneficiază de serviciile de prevenire a separării de părinţi (Statistici A.N.P.D.C, iunie 2010). Un studiu realizat de Institutul de Sociologie al Academiei Române arăta că, în 2009, peste 530.000 de familii îşi cresc în sărăcie copiii, doar cu alocaţiile complementare din partea statului. Acestora li se adaugă alţi 200.000 de părinţi singuri care şi ei aşteaptă sumele alocate de stat pentru a-şi creşte copii.

 

Datorită lipsei de cunoaştere şi informare, unii părinţi nu acordă importanţă climatului familial, calităţii relaţiilor de familie, efectelor devastatoare ale separării copilului de familia sa, nevoilor emoţionale ale copilului, formării autonomiei copilului, socializării acestuia, rolului părinţilor în formarea copilului pentru viaţă. Ignorarea situaţiilor de risc în cazul copiilor proveniţi din familii în dificultate generează fenomene precum neglijarea, abuzul, separarea de familie, instituţionalizarea, abandonul şcolar, analfabetismul, marginalizarea socială a copiilor.

 

Intervenţiile de grup şi educaţia parentală pot constitui forme extrem de eficiente de intervenţie în dezvoltarea nivelului de cunoştinţe ale părinţilor, schimbarea atitudinilor şi dezvoltarea abilităţilor parentale, integrarea părinţilor în grupuri de egali necesară pentru socializare şi integrare socială. În acest context, Asociaţia SOS Satele Copiilor România a pus treptat bazele a trei proiecte de întărire a familiei în Bucureşti, Cisnădie şi Hemeiuş, pornind de la nevoile identificate la nivelul comunităţilor locale. Proiectele au avut ca punct de plecare acţiunile de sprijin material şi financiar acordate de Satele SOS familiilor din comunităţile în care acestea funcţionează. Proiectele şi-au îmbunătăţit permanent activitatea (a crescut numărul de personal, personalul a beneficiat de diferite formări şi şi-a dezvoltat o gamă variată de instrumente de lucru, fiecare proiect a primit un spaţiu adecvat în care să-şi poată desfăşura activitatea etc.) şi au înregistrat anual o creştere a numărului de beneficiari.

 

Proiectul de Întărire a Familiei a avut şi are un rol important în ajutorarea şi susţinerea unui număr semnificativ de familii care trec printr-o situaţie de criză, evitându-se deresponsabilizarea părinţilor, separarea copilului de familie. De asemenea, creşte gradul de solidaritate comunitară între familiile din comunitate şi familiile aflate în asistarea proiectului. Multe din familiile asistate pot depăşi problemele sociale cu care se confruntă şi şi-au dezvoltat potenţialul autosuportiv, justificând astfel continuarea investiţiei în dezvoltarea de abilităţi de autosusţinere şi pentru alte familii din grupul ţintă. Serviiciile oferite reprezintă o alternativă viabilă şi dezirabilă destinată prevenirii separării copilului de familie.

 

Donând 2 euro prin SMS la numărul 879, fiecare personă poate ajuta un copil să rămână alături de părinţi şi să beneficieze de dragostea, atenţia şi grija de care are nevoie pentru a se putea dezvolta armonios. Numărul de telefon este oferit gratuit în perioada 9 mai – 3 iunie 2011 de Vodafone, Orange şi Cosmote.

 

Pentru a sărbători Ziua Internaţională a Familiei şi pentru a le oferi copiilor şi părinţilor ocazia să petreacă mai mult timp împreună, SOS Satele Copiilor România îi invită sâmbătă, 14 mai 2011, între orele 10:30 – 14: 30, în Parcul Herăstrau, la Roata Mare, la un eveniment cu jocuri, distracţie şi multă bucurie.

Despre SOS Satele Copiilor România

SOS Satele Copiilor România ocroteşte şi sprijină astăzi peste 1000 de copii în dificultate, care au pierdut sau riscă să piardă îngrijirea familiei lor biologice. De 60 de ani în lume şi de 20 de ani în România, intervenim oriunde există un copil şi o nevoie, oferind sprijinul nostru. Organizaţia SOS Satele Copiilor România este membră a SOS Kinderdorf International, reţea caritabilă prezentă în 132 de ţări ale lumii.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.