Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sondaj: GENERAȚIA BĂTĂII RUPTE DIN RAI

0

Conform unui sondaj online realizat de TOTULDESPREMAME.RO în perioada 1-14 octombrie, la care au participat 2434 de părinți, majoritatea celor care fac parte din „generația bătăii rupte din rai” evită pedeapsa și cred în comunicarea deschisă cu copiii lor.

Infografia GENERATIA BATAII RUPTE DIN RAI
Peste 75% dintre părinții care au participat la sondaj au mărturisit că au fost pedepsiți. Întrebați dacă ar reacționa la fel în situații similare, doar 1 % dintre respondenți ar urma exemplul părinților lor.
Sondajul a avut variante multiple de răspuns. Rezultatele interpretate sociologic motivează actuala campanie #farapedeapsa desfășurată de totuldespremame.ro.

● 76% dintre cei care au răspuns întrebărilor au fost pedepsiți (fizic sau emoțional) de părinți cel puțin o dată; doar 24% spun că nu au fost niciodată pedepsiți, nici fizic, nici emoțional.
● Cei mai mulți dintre respondenți își amintesc pedeapsa emoțională (39%), iar 20% pe cea fizică.
● Mai mult de jumătate dintre cei pedepsiți spun că, atunci când erau mici, cel mai mult îi dureau amenințările și injuriile.
● De cele mai multe ori, atunci când erau pedepsiți, se simțeau nedreptățiți. O treime dintre ei se simțeau și speriați, iar aproape o treime furioși.
● 80% dintre respondenți și-ar ajuta copilul să înțeleagă unde a greșit. Totuși, un sfert dintre pprinții de azi ar folosi pedeapsa.
● Cei mai mulți dintre respondenții pedepsiți și-ar fi dorit ca părinții să fie mulțumiți de ei, iar mai mult de o treime să fi fost iubiți, ascultați și acceptați. Cei care nu au fost pedepsiți s-au simțit mai iubiți si acceptați de părinții lor.
Pedeapsa emoțională (amenințări, injurii, izolare) cântărește mai mult în amintirile proaspeților părinți decât pedeapsa fizică, arată sondajul online. Pedeapsa i-a „învățat” pe copiii de ieri, deveniți părinții de azi, teama de consecințele propriilor acțiuni, determinându-i deseori să mintă sau să ascundă adevărul de părinții lor. Soluția? Mai mult de două treimi din respondenți sunt de părere că dacă ar fi astăzi în locul propriului părinte, ar încerca să-și ajute copilul să înțeleagă unde a greșit, în loc să folosească pedeapsa. Totuși, un sfert dintre părinți iau în calcul pedeapsa pentru a corecta comportamentul copiiilor.
Empatia și calmul – aliații părinților liniștiți

Dr. Laura Markham, doctor în psihologie, părinte și fondator ahaparenting.com a transmis, la începutul acestei luni, la lansarea cărții sale, „Părinți liniștiți, copii fericiți: cum să înlocuim țipetele cu conectarea” un mesaj către părinți: „Indiferent ce simte copilul, este întotdeauna de preferat să îi arătăm acestuia că sentimentele lui sunt acceptate și că pot fi exprimate, deoarece sunt ale lui. Nu este o soluție să punem în aplicare distragerea atenției de la durerea pe care o simte, pentru că în acest fel supărarea este reprimată și rămâne cu el pentru totdeauna.”

Cum se pot vindeca cicatricile emoționale?

Pentru a nu activa procesele și comportamentele care i-au produs durere în copilărie, părintele de astăzi poate deveni un părinte conștient, prin autoanaliză constantă, poate căpăta o mai bună înțelegere asupra emoțiilor și a funcționării acestora, poate reflecta constructiv la propria poveste și poate aplica o serie de sfaturi din ghiduri de intervenție și tehnici de mindfulness pentru a recăpăta echilibrul în familie, recomandă Dr. Laura Markham, care va susține în luna noiembrie o conferință destinată părinților, la București.

Conferințele Dr. Markham

Spunem NU pedepselor fizile și emoționale. Ne vine în ajutor, pentru prima dată în România, DR. LAURA MARKHAM, fondator www.ahaparenting.com, doctor în psihologie clinică, care va susține 4 conferințe speciale pe 14 și 15 noiembrie 2015, la RIN GRAND HOTEL, în care va vorbi despre dezvoltarea și menținerea unei relații armonioase în familie: „Părinte liniștit, deci copii fericiți”, „Crește un copil inteligent emoțional”, „Părinți liniștiți, frați fericiți” și „Parenting liniștit: mindfulness și autocontrol”. Conferințele se adresează părinților de copii de toate vârstele, de la bebeluși și până la adolescenți, iar sfaturile ei pot fi citite pe AHAparenting.com, MotheringMagazine, Pregnancy.org. Dr. Laura Markham își propune să schimbe lumea, preschimbând adulții de mâine unul câte unul, prin ajutorul oferit părinților lor.

Evenimentul face parte din seria Conferințelor TOTUL DESPRE PARENTING. Înscrierile se pot face aici.

„Pedepsirea copilului, eliminarea privilegiilor, pedepsirea prin acordarea unor sarcini suplimentare, toate aceste abordări sunt concepute cu scopul de a-l „învăța o lecţie” pe copil. Dar cercetările ne arată că acei copii sunt mai degrabă preocupaţi de caracterul abuziv al pedepsei, în loc să simtă remuşcarea pentru greşelile făcute. Sunt onorată și fericită că voi vizita România în luna noiembrie. Aștept cu nerăbdare să aflu care sunt provocările cu care se confruntă părinții români și ce greutăți întâmpină ei în procesul de creștere a copiilor. Sunt încântată că le voi putea împărtăși metoda mea metoda mea de parenting blând și că îi voi putea ajuta să își schimbe și să își transforme în bine relația pe care o au cu copiii. “, a declarat dr. Laura Markham.

DR. LAURA MARKHAM este autoarea cărților „Părinți liniștiți, copii fericiți: cum să înlocuim țipetele cu conectarea” (lansată pe 7 octombrie) și „ Părinți liniștiți, frați fericiți: cum să creștem frați prieteni pe viață”, în curs de apariție la editura Multi Media Est Publishing (lansată pe 27 octombrie).
Evenimentul din 14-15 noiembrie este sprijinit de OLYMPUS, URGO, SECOM, METROPOLITAN, MEDLIFE.

PARTENERI: ITSY BITSY, GANDUL.INFO, EUROPA FM, HOTNEWS.RO, SMARTWOMAN.RO,
GHIDUSII.RO, BOGDANADOBRE.RO, CATCHY.RO, ZILE SI NOPTI, KIDSPOTS.RO, SUNTPARINTE.RO, B24KIDS, WOWMOM.RO, PRINTESAURBANA.RO, OZZY.RO, CUIBULBERZELOR.RO, MAMABOUTIQUE.RO, BLOGDEPARINTI.INFO, RALUCALOTEANU.RO, FLORINABADEA.RO, CATINCAVLAD.RO, ANCABALABAN.RO, FUNPARENTING.RO, BLOGULIRINEI.RO, REGINAMAMA.COM, CITADINUL.RO, ROATA MARE.COM, POVESTIDEMAMA.RO, DANA.URBANKID.RO, DIANA.URBANKID.RO, CRISTINAOTEL.RO, MESERIADEPARINTE.RO, TUSIBEBE.WORDPRESS.COM, ZELIST.RO, SUNTMAMICA.RO, GANGBLOG.RO, RUXANDRALUCA.RO, VIATACUCOPII.NET, PISICAPESARMA..RO, IOANA GROZEA (zenbebe.ro), La Ceai cu Mamici, SMARTANDHAPPYCHILD.RO.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.