Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Soluţii, nu probleme”, documentul Coaliţiei pentru Mediu este pe masa autorităților care s-au angajat să răspundă în maxim o săptămână!

0

“Soluţii, nu probleme” pentru Ministerul Mediului din România Documentul de poziţie al Coaliţiei pentru Mediu a ajuns pe masa Ministrului Rovana Plumb

Reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Mediu din România (CMR) s-au întâlnit ieri cu Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, pentru a discuta pe marginea celor mai presante subiecte de mediu incluse în documentul de poziţie Soluţii nu probleme semnat de toate organizaţiile membre CMR.

Managementul deşeurilor, oprirea jafului din pădure, sănătatea apelor, protejarea spaţiilor verzi, moratoriul exploatării gazelor de şist, energia verde, schimbările climatice, conservarea biodiversităţii, protecţia Deltei Dunării, buna administrare a Fondului de Mediu – iată numai câteva dintre subiectele atinse în cadrul întâlnirii de 2 ore dintre ministru şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de mediu. Printre principalele concluzii ale întâlnirii amintim:

  • Implicarea pe termen lung a experţilor CMR în consilii tehnico-stiinţifice şi consultative pe diverse domenii – cum ar fi problematica gestionării apelor, managementul deşeurilor, schimbările climatice şi construcţia de microhidrocentrale (MCH).  Coaliţiei pentru Mediu i s-a solicitat déjà să facă nominalizări pentru Consiliul tehnico-ştiinţific al apelor şi pentru Comitetul de Avizare al AFM.
  • Un alt subiect pe care CMR aşteaptă să fie implicat este propunerea actuală de modificare a Codului Silvic, pe marginea căreia au fost déjà înaintate critici şi comentarii în numele tuturor organizaţiilor membre.
  • Reformarea Administraţiei Fondului de Mediu, în conformitate cu priorităţile de mediu incluse în documentul de poziţie al CMR.
  • Eficienţa absorbţiei fondurilor europene şi analizarea impactului proiectelor finanţate prin POS Mediu devine o prioritate pentru următoarea perioadă de programare, dincolo de procentele de fonduri absorbite.
  • La sugestia CMR, se va lua în calcul realizarea unui plan naţional pentru MCH care să analizeze oportunitatea construcţiei de microhidrocentrale pe cursurile râurilor de pe teritoriul României şi să traseze linii directoare. Ministerul şi-a afirmat hotărârea pentru oprirea lucrărilor actuale şi evaluarea corespunzatoare a impactului acestora asupra naturii.
  • Luarea în calcul a soluţiei renaturării pentru prevenirea inundaţiilor. CMR a propus Ministerului realizarea unui proiect pilot de renaturare al unui bazin hidrografic în vederea evaluării ex-ante a acestei intervenţii.
  • Ministerul va avea în vedere cofinanţarea prin AFM a programului LIFE + (vârful de lance al programelor de finanţare pentru mediu din Uniunea Europeană, care acoperă domenii precum schimbări climatice şi biodiversitate), ca potenţială soluţie la lipsa finanţării cu care se confruntă România.
  • Ministerul Mediului se angajează să găsească soluţii pentru programe de educaţie pentru mediu, considerate prioritare, şi asigură sprijinul necesar înfiinţării unui grup de lucru cu reprezentanţi dela Ministerul Mediului, Ministerul Educaţiei, ONG-uri şi asociaţiile elevilor.
  • Ministerul Mediului s-a angajat să deblocheze procesul de aprobare a Planului de Management al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi consideră, alături de organizaţiile CMR, deosebit de importantă demararea procesului de management al speciilor din RBDD.

 

“Mediul este un domeniu în care România poate face progrese rapide şi reale doar printr-o colaborare extrem de strânsă între autorităţi şi societatea civilă de profil; nu întâmplător am introdus această colaborare ca prioritate în programul nostru de guvernare. ONG-urile de mediu au fost, în ultimii ani, mai active, mai implicate, mai informate şi mai realiste decât mulţi dintre reprezentanţii guvernamentali, astfel încât expertiza lor e preţioasă şi indispensabilă. Trebuie să ne mişcăm rapid, pentru a arde etapele, pentru a recupera decalajele şi pentru a ne apropia urgent de modelul european de societate sustenabilă, în care grija faţă de mediu este un reflex normal şi obligatoriu. Apreciez propunerile aduse în discuţie de CMR şi vom colabora strâns în perioada următoare, pentru ca soluţiile la problemele discutate sunt, de fapt, soluţii la probleme importante de mediu ale României, şi de aplicarea lor corectă vor beneficia toţi cetăţenii români” declară Rovana Plumb, Ministrul Mediului şi al Pădurilor

Organizaţiile din CMR salută deschiderea noului ministru şi îşi exprimă speranţa că această întâlnire reprezintă începutul deblocării procesului de colaborare pentru protecţia mediului în România. CMR insistă asupra importanţei solicitărilor din documentul de pozitie Soluţii nu probleme şi se angajează să sprijine toate demersurile Ministerului în direcţia abordării şi rezolvării fiecăruia dintre aspectele semnalate şi monitorizate constant de organizaţiile neguvernamentale de mediu.

Ministrul Mediului s-a angajat să răspundă tuturor revendicărilor şi propunerilor din documentul cadru al CMR în maxim o săptămână!

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.